Od hypochondrie k rakovině hrtanu

dopisy
Franz Kafka si nedlouho před svou smrtí našel dobrého přítele – Roberta Klopstocka – a vedl s ním literárně hodnotnou korespondenci, která je součástí jeho nové biografické knihy. Kromě korespondence, která trvá až do Kafkovy smrti, se taktéž dočteme o jeho nevalně známé hypochondrii.

Knihu Život ve stínu smrti (Franz Kafka – Dopisy Robertovi) od Josefa Čermáka vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2012.

Jak je v knize několikrát zmiňováno, Franz Kafka měl blízkých přátel pomálu. Na druhou stranu navázaná přátelství trvala až do jeho smrti. Tak to bylo i v případě Roberta Klopstocka, jenž s ním strávil poslední léta i poslední chvíle na smrtelné posteli. Jejich dopisování v době, kdy nemohli být spolu, se týkalo především dlouhodobé nevyléčitelné nemoci (rakoviny hrtanu), kterou byl Kafka postižen, a knih, které Franz Robertovi posílal, aby si je přečetl a mohl s ním o nich diskutovat. Všechny publikované dopisy byly posílány v letech 1921 až 1926. Krátce je tedy zahrnuta i korespondence Kafkových příbuzných a přátel po jeho smrti.

V druhé části knihy autor podrobně líčí Kafkův život od dob, kdy se z něj stával hypochondr, přes období, kdy si začal uvědomovat, že je jiný než ostatní, až k rozpuku jeho nemoci, jež se stala po většinu života jeho úhlavním nepřítelem. Za jeho života nebyly jeho texty nijak výjimečné a nikdo se nad nimi nepozastavoval. Až po jeho smrti se jim dostalo pozornosti, jaké si zasloužily. Každé jeho slovo, jež napsal, včetně korespondence udržované mezi ním a jeho přáteli, má obrovskou literární hodnotu. Taktéž se z jeho dopisů a dopisů od přátel a příbuzných dozvídáme o jeho životě víc, než v kolik bychom mohli doufat.

Korespondence publikovaná v knize Život ve stínu smrti se skládá, jak bylo zmíněno výše, především z informací týkajících se Kafkova zdraví. Mnoho údajů o jeho každodenním počínání, stravě, kterou mohl přijímat, a jeho léčebných pobytech se často opakuje, což může čtenáře po nějaké době od čtení dalších dopisů odradit. Jenže takový byl vskutku Kafkův osud. Pendlovat mezi sanatorii, přijímat vegetariánskou stravu, trpět teplotami, bolestmi hlavy a krku. Zajímavé jsou však jeho dopisy taktéž díky tomu, že se postupně seznámíme s Kafkovými oblíbenými i neoblíbenými knihami. Téměř není dopisu, kdy by se Franz Kafka nezmiňoval, jaké knihy nebo noviny právě čte, jaké četl a co se chystá nebo nechystá přečíst. Kafka svému příteli doporučoval mimo jiné knihu Karla Krause Zánik světa skrze černou magii nebo román Franci čili láska druhého řádu. Sám Kafka se v průběhu korespondence pouští do čtení knihy Artura Holitschera Životopis rebela nebo Brennerova románu Neplodnost a troskotání aneb Kniha zápasů.

Kniha Josefa Čermáka je psána čtivě a i ten, kdo nikdy od Franze Kafky nečetl ani řádek a o jeho životě ví jen to, co se naučil na základní a střední škole, si knihu přečte od prvního do posledního řádku. Zajímá-li ho jen trochu, co všechno si tento literární velikán musel vytrpět. Možná si pak bude jeho díla vážit víc a stane se alespoň v několika výtiscích součástí jeho malé domácí knihovny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot ve stínu smrti - Franz Kafka
Dopisy Robertovi

Čermák, Josef

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář