Starodávné knihkupectví

vanoce_v_knihkupectvi
Jak navrátit starodávnému knihkupectví ztracený lesk? A jak se po letech sblížit se starší sestrou?

Odpověď na tyto otázky hledá hlavní hrdinka dalšího románu oblíbené spisovatelky Jenny Colganové, která napsala už mnoho romantických příběhů pro ženy. Několik z nich vyšlo pod záštitou nakladatelství Argo i v českém překladu. Pokud její vyprávění máte rádi i vy, nyní se můžete začíst do již čtvrtého dílu série Skotské knihkupectví s názvem Vánoce v knihkupectví. Tentokrát vás autorka seznámí se sestrami Hoganovými.

Carmen June Hoganová neprožívá své nejlepší životní období. Roky pracovala jako prodavačka v obchodním domě, jenže před třemi měsíci dostala výpověď. Nevychází s penězi a po svém boku nemá nikoho, kdo by jí byl oporou. Dokonce se musela přestěhovat k rodičům, protože nezvládla platit nájem… Tu a tam má nějaké směny po kavárnách a barech, ale pořádnou práci zatím nesehnala.

Její sestra Sofia d’Angelo, rozená Hoganová, je úspěšná právnička. Sofia se s manželem a dětmi přestěhovala z malého obecního bytu na opačné straně Skotska do domu v Edinburghu. V jejím světě vše šlape jako hodinky. Čeká čtvrté dítě a stále dle svých možností pracuje. Jen si dělá starosti o svou sestru Carmen, která se vrátila se zpět k rodičům do svého dětského pokoje…

Ona se sice tváří, že je v pohodě, ale není. (str. 22)

Jako úspěšná právnička má Sofia plno kontaktů. Jeden z jejích klientů vede starodávné knihkupectví v historické části města, které ovšem nevydělává. Do Vánoc (tzn. během dvou měsíců) musí dosáhnout alespoň nějakého zisku – pokud bude i nadále v minusu, majitel o svůj obchod přijde. Možná by Sofia mohla svému klientovi doporučit, aby zaměstnal Carmen? Carmen totiž miluje knihy: když ještě pracovala v obchodním domě, pod pultem měla vždy nějakou schovanou. A když jí zbyla volná chvilka, okamžitě se pouštěla do čtení. Zvládla by postavit knihkupectví zpět na nohy?

Můžete ho prodat jen jako fungující podnik. Pokud nezačne vydělávat, stejně o něj přijdete a pak za něj žádné peníze nedostanete. (str. 26)

Jenny Colganová patří k autorkám, které do svých příběhů rády zapojují různá důležitá témata. V předchozím dílu série Pět set mil od tebe, jehož recenzi si také můžete přečíst, se věnovala dárcovství orgánů a posttraumatické stresové poruše. Nyní se zaměřila na komplikované rodinné vztahy. Vztah mezi Sofií a Jenny totiž nikdy nebyl idylický. Sofia už jako malá holčička doufala, že o čtyři roky mladší Carmen bude její kamarádka, spojenec a za všech okolností spřízněná duše. Jenže se tak nestalo. Obě dívky se ve všech ohledech lišily natolik, že nikdy nedokázaly najít společnou řeč. I nyní se obě nachází v jiné životní fázi – jaká je tedy šance, že si konečně začnou rozumět?

Během čtení se určitě zamyslíte nad tím, co právě pro vás znamená rodina. Sofia i její rodiče sdílí názor, že členové rodiny by si měli být blízcí a pomáhat si, kdykoli to někdo z nich potřebuje. Ale všichni dobře víme, že v reálu to takto často nefunguje. I blízcí příbuzní se často hádají, někteří spolu dokonce třeba vůbec nemluví. Stejně tak Carmen má problém se svou sestrou i matkou komunikovat. Ačkoli jí táhne na třicet, během rozhovorů s nimi se mění ve vzpurnou puberťačku. Co myslíte, přijme paličatá Carmen pomoc od své sestry?

Sofia nikdy nedokázala Carmen přesvědčit, že je mnohem lepší být na lidi milá bez ohledu na to, zda se tak cítíte, nebo ne, protože se na vás pak smějí, pohladí vás po hlavě a dají vám sušenku. (str. 19)

Ani tentokrát mě autorka svým příběhem nezklamala. Máte-li rádi romantiku, knihy a Vánoce, věřím, že se román Vánoce v knihkupectví bude líbit i vám.


Knihu Vánoce v knihkupectví vydalo nakladatelství Argo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce v knihkupectví

Colganová, Jenny

Argo, 2023

Napsat komentář