Štěstí v neštěstí

pet_set_mil_od_tebe
Někdo přijde o život a jeho orgány jsou darovány jiné osobě. Někteří čelí smutku ze zbytečné ztráty, jiní se radují ze záchrany a nové šance.

Spisovatelka Jenny Colganová vybrala pro svůj román Pět set mil od tebe originální téma: dárcovství orgánů. Autorka napsala několik romantických příběhů, které oslovují ženy jakékoli věku a vyšly i v českém překladu. A protože pracovala šest let ve zdravotnických službách, zasadila do tohoto prostředí i děj svého nejnovějšího vyprávění: hlavní hrdinka, třicetiletá Lissa Westcottová, totiž pracuje v Londýně jako terénní zdravotní sestra. Dohlíží na pacienty propuštěné z nemocnice, kteří nezvládnou docházet do ordinace.

Lissa se při jedné ze svých pochůzek stává svědkyní nehody: obětí je patnáctiletý mladík, kterého Lissa trochu znala (bratranec jednoho z jejích přátel). Nezapřela v sobě zdravotní sestru a hned zraněnému přispěchala na pomoc. Doufala, že se jí ho podaří udržet při životě, než dorazí sanitka a převeze ho do nemocnice. Jenže chlapec bohužel svým zraněním podlehl. A tento okamžik ji profesně poznamenal více, než byla ochotná si připustit…

Bylo to tak zbytečné. Náraz a útok, zjevně úmyslný. Na dítě. (str. 21)

O pět set mil dále na severozápad od Londýna, ve vesnici jménem Kirrinfief, žije zdravotní bratr Cormac McPherson. I on navštěvuje pacienty, aby pomohl zmírnit jejich trápení. K srdci mu přirostla třináctiletá dívka, která trpí vážnou formou kardiomyopatie. Potřebuje transplantaci srdce. A právě nehoda, ke které došlo v Londýně a během které zemřel dospívající chlapec, zajistila dívce šanci na nový život. Dostane chlapcovo srdce.

Jen si to představte, že vlastně čekáte na to, až někomu dalšímu umře dítě. Představte si, že doufáte, že se tak stane. (str. 31)

Autorka se pustila do velmi bolestivého tématu: orgány zdravého člověka mohou po jeho smrti zachránit další životy. Pro mnoho lidí však může být nemyslitelné ve chvíli plné zármutku ze ztráty milované osoby souhlas s dárcovstvím poskytnout (v příběhu totiž musela podepsat souhlas s darováním orgánů chlapcova matka). Později, až se situace uklidní, však dorazí hřejivý pocit plynoucí z vděčnosti osob, kterým svým souhlasem dali šanci na nový život.

To, co děláte, je ta nejstatečnější, nejúžasnější věc na světě. (str. 33)

Na jedné straně stojí matka, která o své dítě přišla. Utápí se ve smutku, ve zmatku, ve vzteku. A proti ní se nachází další matka: nejšťastnější na světě. Smrt jednoho člověka totiž znamená život druhého. Je tato situace spravedlivá? Kdo ví, ale svět se nachází v rovnováze: obrovskou bolest vyváží radost.

Kromě darování orgánů se autorka zabývá ještě dalším důležitým tématem: posttraumatickou stresovou poruchou. Lissa chlapce nedokázala zachránit a on svůj boj o život prohrál. Jenže Lissa od té doby nemůže z hlavy dostat jeho krvácející tvář. Mizerně spí. Je podrážděná, unavená a uplakaná. Srdce se jí rozbuší z každé prkotiny. Leká se úplně všeho: hlasitých zvuků i prudkých pohybů. Jejím tělem neustále proudí adrenalin, nedokáže se uklidnit. Bojuje se záchvaty paniky a s pocitem selhání…

Během let na pohotovosti už zvládla ledasco. Jenže když šlo o někoho, koho jste znali, bylo to jiné. (str. 46)

Lissa potřebuje změnu. Proto v rámci tříměsíčního výměnného nemocničního programu odjíždí na venkov. Nejspíš už tušíte, že si vymění místo s Cormacem – zdravotním bratrem z vesnice Kirrinfief, kterého naopak čeká tříměsíční pobyt v londýnské nemocnici. Co myslíte, seznámí se Lissa s dívkou, která podstoupila transplantaci srdce? A dozví se, čí srdce udělalo dívku šťastnou?

Líbí se mi, jak Jenny Colganová propojila osudy všech hlavních postav. Ze dne na den se Lissa ocitne na místě vzdáleném pět set mil a sleduje osud dospívající dívky, v jejíž hrudi bije srdce chlapce, kterého Lissa viděla umírat.

Autorka příběh rozdělila do mnoha krátkých kapitol, které se typicky objevují v thrillerech. Nutno podotknout, že skvěle fungují i v románu: spolehlivě vzbudí vaši zvědavost a touhu pokračovat ve čtení.

Kniha je třetím dílem série Skotské knihkupectví. Pokud sérii znáte, můžete se těšit na opětovné setkání s Ninou i Zoe – hlavními hrdinkami předchozích dvou dílů. Ale klidně se do příběhu pusťte i v případě, že jste předchozí dva romány nečetly. S orientací v ději nebudete mít žádný problém, rozhodně lze bez obav román číst i samostatně (Nina i Zoe tuvystupují jen okrajově).

Jenny Colganová patří mezi mé nejoblíbenější spisovatelky. Žádnou ze svých knih mě ještě nezklamala. Líbí se mi, že se věnuje různým (důležitým) tématům. A hlavně: její příběhy jsou uvěřitelné. Dokáže napsat romanticky laděné vyprávění bez sexuálních scén. Ráda sleduji osudy hlavních hrdinů a prožívám společně s nimi všechny jejich radosti i strasti. Zkrátka – ať sáhnete po kterémkoli jejím románu, neuděláte chybu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePět set mil od tebe

Colganová, Jenny

Argo, 2023

Napsat komentář