Krutosti největšího lágru v monografii

lagr uvodni(1)
Kolik toho víte o nechvalně proslulých jáchymovských táborech? Nová publikace nakladatelství Academia nás seznámí se vznikem, funkcí i konkrétním systémem toho největšího a na začátku i nejdrsnějšího, kterým byl Lágr Rovnost.

Předkládaná monografie přibližuje jeden z jáchymovských táborů, ve kterém vězni žili. Lágr Rovnost se řadil k jednomu z největších a v prvopočátcích i k nejhorším táborům, ve kterých mohli vězni skončit. Autor podrobně popisuje, jak tábor vznikl a jakou funkci zastával v celém systému uranových lágrů. V neposlední řadě přibližuje čtenářům každodenní život v táboře, vzpomínky vězňů na denní režim tábora nebo jak probíhala těžba uranu.

Lágr Rovnost

Autor: Jiří Myroniuk

Počet stran: 294
Vazba: brožovaná
Formát: 157×233 mm
ISBN: 978-80-200-3389-5
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Lágr Rovnost vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

První transporty s nimi přijížděly do ještě nepostaveného tábora a odsouzenci si museli tábor dostavět sami. Důležité bylo zajistit především funkční kanalizaci a postavit budovy pro toalety, kuchyni, kancelářské místnosti a ubikace pro příslušníky SVS. Velkým problémem, který nastal po vzniku útvaru Jeřáb, bylo to, že jeho členové nerespektovali své pracovní poslání a velmi často se snažili vykonávat činnosti, které jim nepříslušely. V praxi to znamenalo, že členové útvaru SNB-Jeřáb často zasahovali do kompetencí příslušníků SVS. Tak například vykonávali prohlídky vězeňských domů v táboře Rovnost a Mariánská, i když k tomu neměli žádné oprávnění.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorovi

Mgr. Jiří Myroniuk (*1993) absolvoval studium jednooborové historie na Filozofické fakultě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jeho hlavním badatelským tématem jsou převážně dějiny vězeňství. Další oblastí zájmu je například komunistická perzekuce, poválečná retribuce či regionální historie.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLágr Rovnost

Myroniuk, Jiří

Academia, 2023

Napsat komentář