Ukázka z knihy Strašidlo z 2. B o Vánocích (Petra Martišková)

Strasidlo uvod (1) (1) (1) (1)
Společně s dnešní ukázkou se vrátíme do období Vánoc. Tyto však nebudou jen tak ledajaké, čeká nás totiž mnoho dobrodružství se strašidlem z druhé třídy. Kniha je určena malým čtenářům od sedmi let, ale díky veselým a barevným ilustracím si ji jistě zamilují i starší čtenáři.

Knihu Strašidlo z 2. B o Vánocích vydalo nakladatelství Bambook.

Když padala jablka

Anička i Vítek si na novou školu rychle zvykli. Už se každé ráno nevztekali, že musejí vstávat. A světe, div se, začali se do školy i těšit. Jakpak by ne? Vždyť si tam užili spoustu legrace. Dokonce si našli kamarády. Anička se spřátelila s culíkatou Terezkou a Vítek zase s Honzou, který strašně rychle běhal a parádně metal hvězdy a salta. Anička ho podezřívala, že vyrostl v cirkuse. I ostatní děti už si zvykly, že mezi ně Anička s Vítkem patří. Jen Kuba se pořád mračil, a jakmile měl příležitost, něco Vítkovi provedl. Jako tenkrát, když je paní učitelka vzala na pracovní výchovu ven.
„Děti, dneska budeme pracovat tady,“ řekla, když vyšly na školní zahradu.
„Ale to je hrozná nuda,“ kabonil se Pepík.
„Blé, hlína,“ šklebily se holčičky.
Paní učitelka dělala, že to neslyší, a klidně pokračovala: „Pan školník mě poprosil, abychom posbírali větvičky a shrabali první spadané listí.“ „My to s holkama uděláme!“ hlásila se rychle Terezka.
„Tak to teda ne, hrabání listí je práce pro chlapy!“ bránil se Pepík a bouchnul se do prsou, aby Terezka věděla, že tím chlapem myslí sebe.
„Chichi,“ smála se mu Terezka.
„Ty jsi malý kluk, žádný chlap, a my si to zamluvily první.“ „Dobře, když chtějí děvčata hrabat listí, tak budou hrabat listí,“ rozhodla paní učitelka a donesla holkám z kůlny hrábě.
„A co budeme dělat my?“ chtěl vědět Pepík a pořád se na Terezku mračil.
„Kluci, vy máte támhle pod stromy připravené koše a otrháte všechna jablka,“ usmála se paní učitelka. Kluci radostí zavýskli.
Nadšeně se plácali po zádech a rychle se rozeběhli pro koše. „To byl pěkně blbej nápad, hrabat listí,“ zlobily se holky na Terezku.
„Sklízet jablka je mnohem lepší.“ Závistivě pokukovaly po klucích, jak se při trhání a sbírání pošťuchovali, smáli a přitom jablka z každého stromu ochutnávali.
„Když listí rychle shrabete, můžete klukům pomoct,“ mrkla na naštvané holky paní učitelka. Řeknu vám, to byl najednou fofr! Na školní zahradě rostla jedna hromádka barevného listí vedle druhé. A než kluci stihli očesat prvních pár stromů, už se k nim hnaly holky s velkými koši. Práce jim šla hezky od ruky, když vtom Kuba vykřikl: „Au!“ A třel si rukou hlavu. Otočil se, aby se podíval, kdo po něm hodil jablko. Jenže všichni byli sklonění ke svým košům, nebo zabraní do sbírání a česání. Kuba pokrčil rameny a pomyslel si, že na něj asi jablko spadlo rovnou ze stromu. Jenže za chvíli na něj spadlo druhé a pak další. To už bylo divné. Pokaždé když ho jablko trefilo, rychle se otočil.
„Hej, nech už toho!“ rozkřikl se na Vítka, který byl nejblíž. „Cože?“ nechápal Vítek. „Nedělej hloupýho, moc dobře vím, že jsi to byl ty!“ Vítek zavrtěl nechápavě hlavou a zase se pustil do sbírání jablek, když vtom se k němu přihnal Kuba a povalil ho na zem. „Já tě viděl!“ vykřikl Kuba.
„Kluci! Co se to tady zase děje?“ zlobila se paní učitelka a roztrhla ty dva od sebe.
„Vítek po mně hází jablka!“ stěžoval si Kuba. „To není pravda!“ bránil se Vítek. „Ale je! Jsi hroznej! Nikdo jiný by takový hloupý nápady neměl!“ obvinil ho Kuba. Vítek se na Kubu sápal, aby mu dal co proto. Paní učitelka kluky od sebe zase odtáhla. „Tohle se mi ani trošku nelíbí! Pořád se jen dohadujete, předháníte, strkáte a perete. Ale už toho mám dost. Ode dneška se spolu naučíte vycházet. A aby vám to šlo lépe, Anička si přestěhuje své věci k Terezce a ty, Kubo, si sedneš dozadu k Vítkovi! A teď rychle dosbírejte ta jablíčka, za chvilku končí vyučování!“ nařídila přísně a na oba dva nezbedníky se pořádně zamračila.

strasidlo ukazka 1

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorce

Petra Martišková se narodila 5. Března 1977 v Chomutově, vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Příběhy a knížky miluje od svého dětství. Přečetla téměř celou knihovnu, a když už měla pocit, že nemá co dál číst, začala si osnovat v hlavě příběhy své vlastní. Odtud už byl jen krůček k tomu, aby je hodila na papír. Ty první, nezralé a nevinné, psané na starém psacím stroji, má schované dodnes. První kniha pro mladé jí vyšla v roce 2006 a od té doby vydává nejen knížky z žánru young adult, ale také knížky pro děti a pohádkové příběhy. V profesním životě se věnuje práci šéfredaktorky internetového magazínu pro ženy, účetnictví a lektorování dospělých. Ve svém volném čase ráda čte, sportuje, chodí na procházky se svými dvěma psy, vede taneční kroužek pro děti, cestuje, tvoří, tančí a hraje na kytaru. Ráda také jezdí se svými knížkami za dětmi na besedy. Zmínit můžeme její knihy Léto na vodě, Nepovedené kouzlo: Emilka a ztracená škola, Léto na maximum, Dorotka na táboře, Můj kamarád dinosaurus nebo Hejkalka.

Zdroj informací: Bambook

O ilustrátorce

Marie Koželuhová je grafička a ilustrátorka. Vystudovala Výtvarnou školu Václava Hollara. Užité grafice se věnuje víc jak dvacet pět let. Vytvořila již desítky publikací nejen pro děti, ale i pro dospělé. Je autorkou mnoha zajímavých projektů. Navrhuje design všeho, co si jen dokážete představit. Poskytuje konzultace ohledně kreslení, grafiky či modelování žákům i studentům. Ráda poznává nová místa, kde čerpá inspiraci. Je pravidelným účastníkem kurzů rychlořezby motorovou pilou. Ve volném čase vytváří sochy a maluje obrazy.

Zdroj informací: Bambook


BambookNakladatelství BAMBOOK je součástí nakladatelského domu Grada. Nabídka Grady pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrašidlo z 2. B o Vánocích

Martišková, Petra

bambook, 2022

Napsat komentář