Život plný změn

svatky_v_kavarne_novych_zacatku
Občas nás život nečekaně zavede na rozcestí a my se musíme rozhodnout, kterým směrem se vydáme. Třeba jako hlavní hrdinka Becca Fletcherová.

Pokud jste si stejně jako já oblíbili bestsellerovou sérii Kavárna nových začátků od autorky Debbie Johnsonové, pak mám pro vás dobrou zprávu! Nakladatelství Cosmopolis vydalo i druhý díl: Svátky v Kavárně nových začátků. Načasování se opět povedlo: děj příběhu se tentokrát odehrává během vánočních svátků, které co nevidět čekají i nás. Takže chcete-li se naladit na vánoční atmosféru, neváhejte a pusťte se do čtení.

Název celé série odkazuje na nový začátek, nemělo by vás tedy překvapit, že i v pokračování autorka zpracovává tento motiv. Došlo však ke změně v postavě hlavní hrdinky. Zatímco v prvním díle jsme se seznámili s Laurou, která se postupně vzpamatovávala ze ztráty jednoho z členů rodiny, nyní lépe poznáme její o dva roky mladší sestru Beccu. Laura totiž konečně dala svůj život zase do pořádku a našla štěstí v Dorsetu, kam se i s dětmi přestěhovala. A nyní pozvala na návštěvu Beccu. Protože Becca pracuje jako designérka na volné noze, může si organizovat čas, jak potřebuje. Nakonec se s Laurou dohodne, že v Dorsetu stráví celý prosinec – včetně vánočních svátků. Užijí si společný čas, pozná její nové přátele, partnera a hlavně jedinečnou kavárničku, která se stala sestřiným útočištěm. Jediný problém spočívá v tom, že Becca nikdy neměla v lásce Vánoce! Jenže nyní na ni vánoční atmosféra dýchá ze všech stran…

Tady je všechno jiné. Tady jsi daleko od svého skutečného života. Tak stačí, abys tomu dala šanci, a může se ti stát něco zázračného. (str. 94)

Koncept druhého dílu se příliš neliší od prvního, což pro mě nebylo nečekané. Přece jen se děj odehrává ve stejném prostředí. Podle Laury představuje kavárnička magické místo, o čemž hodlá přesvědčit i svou cynickou sestru… V kavárně totiž na jakékoli problémy není nikdo sám!

Jde o místo, kde se člověk vyléčí, aniž by si předtím uvědomoval, jak moc je zraněný. (str. 44)

Podobně jako mnoho dalších lidí i Becca si nese z minulosti na své duši šrámy, jež se zatím nezahojily. Před lety těsně před Vánoci prožívala komplikované období. A nikdo z blízkých nic netuší… Jak Beccu změní návštěva Dorsetu? Dokáže zde i ona (stejně jako její sestra) najít, co jí v životě chybí? Otevře své srdce někomu z místních lidí?

Proto přece všichni potřebujeme přátele, ne? Aby nám pomohli v našich slabých chvilkách. Někdy jsou nejhorší právě ty, o kterých nikdo neví. (str. 105)

Knihu Svátky v Kavárně nových začátků lze číst i jako samostatné vyprávění. Autorka opět představuje obě sestry – z odlišného úhlu pohledu než nám nabídl první díl Léto v Kavárně nových začátků. Dále autorka nenápadně zopakuje důležité dějové okamžiky, které se odehrály po přestěhování Laury do Dorsetu. Vy si navíc vše můžete připomenout i v naší recenzi. Osobně si ale myslím, že byste neměli sáhnout rovnou po druhé knize. Zejména v případě, že patříte mezi fanoušky románů z pera Julie Caplinové. I ona ve svých románech často zpracovává motiv nového začátku, takže je pravděpodobné, že vás osloví i série Debbie Johnsonové.

Vyprávění Beccy je sice stručnější než její starší sestry, ale stejně zajímavé. Potěšilo mě opětovné setkání s již známými postavami. Baví mě, že všichni řeší problémy, se kterými se setkáváme i my – čtenáři – v našich reálných životech. A oceňuji, že autorka pro jakoukoli situaci nabízí nějaké řešení, nenechá své postavy tápat v nejistotě.

Občas člověk potřebuje trochu pošťouchnout, aby mu došlo, co je pro něj dobré. (str. 69)

Pokud se vám předchozí příběh série líbil, určitě si nenechte ujít ani pokračování. Zjistíte, jak se dál vyvíjely životy vašich oblíbených hrdinů, a přesvědčíte se, zda je kavárnička skutečně tak magickým místem, že dokáže změnit pohled na život i samotářské Beccy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvátky v Kavárně nových začátků

Johnsonová, Debbie

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář