Je vášnivá láska hrozbou?

Markyz_Hleda_Zenu-nahled
Když celý život slyšíte o tom, že láska je životu nebezpečná a mimo jiné vám zabila otce, pak nejspíš bude vaše srdce ztvrdlé na kámen. Jenže pravý cit, dávkovaný po kapkách, může vyhloubit cestu i tom nejtvrdším kameni!

Pokud se vám svět nyní jeví jako temné a nehostinné místo k pobytu, pak možná uvítáte knižní rozptýlení. Třeba titul, který vás přenese do světa pohádek pro dospělé, do světa, v němž všechno dobře dopadne. Přesně takový je další díl série The Worthingtons americké autorky žijící momentálně v Německu Elly Quinnové vydaný v nakladatelství Cosmopolis. Navazuje na román Tři týdny do svatby, jmenuje se Markýz hledá ženu a skutečně přináší to, o čem mluví název: hledání manželky.

Dominika po smrti otce vychovával strýc. Vštěpoval mu důležité zásady, jimiž se musí jako markýz řídit. Bohužel se z něj kvůli tomu stal bezcitný člověk, který nemá s nikým slitování a povyšuje se i nad svého bratrance Worthingtona. Nyní strýc nežije a Dom by si rád přes plesovou sezónu našel ženu, která by ho byla hodna. Jenže je to vůbec možné, když se řídí radou, že do skutečného manželství láska, natož vášeň nepatří?

Dorothea měla být uvedena do společnosti. Její matka si ale zlomila nohu, proto dívce chybí potřebné garde a vypadá to, že letošní plesová sezóna je pro ni ztracená. Když však dostane pozvání od Worthingtonů, s nimž se přátelí, po domluvě s rodiči přijme. Dotty má srdce ze zlata, pomáhá všem, o kom si myslí, že pomoc potřebují, a ani ji o laskavost nikdo nemusí požádat, a vdát se chce jedině za toho, kdo ji bude skutečně milovat.

Zápletka, postavená na postavách s naprosto protichůdnými vlastnostmi a hodnotami, je opravdu jako z pohádky, stačí vzpomenout na oblíbenou Potrestanou pýchu neboli Pyšnou princeznu. Dá se tudíž předpokládat, že pan „vejtaha“ a „psí čumák“, jak jej titulují Worthingtonovi, bude tak dlouho vystaven pozitivnímu vlivu slečny They, jak jí Dominik říká, že ho přivede ke kapitulaci. Nepůjde ovšem jen o zavazování střevíčků, to by bylo laciné zmoudření, ale doženou jej dobré skutky – zachráněná koťata, děti i padlé ženy…

Jak to, že o ničem z toho nevěděl?
Napadlo ho, a vůbec se mu to nelíbilo, že právě tohle mohlo být důvodem, proč se na něj Worthington tak zlobil. Přispělo snad jeho hlasování a postoje ke zhoršení problémů Anglie? Jestliže k jeho povinnostem patřilo pečovat o blaho své země, pak z toho vyplývalo, že jeho povinností je také pomáhat potřebným. (str. 183)

Ella Quinnová se v první části své série s názvem Tři týdny do svatby jen zahřívala, ale v Markýz hledá ženu se už pořádně rozjela. Její fantazie nezná břehů a strhne všechny čtenářky, jež si omotá kolem prstu a nedá jim uniknout.

Pokud máte rády historické romance, pak si prosím na četbu této novinky vyhraďte jedno celé odpoledne, protože knihu prostě nebudete schopny odložit. Nejde jen o líčení láskyplných scén a romantických gest, ale tentokrát zažijete i mnoho nečekaných dobrodružství. Jestliže jsem Tři týdny do svatby označila za přeslazený dortík, tak Markýz hledá ženu bych přirovnala k čokoládové pralince s bohatou překvapující náplní. Celek je sice sladký podle očekávání, ale zároveň uspokojí i toho, kdo hledá víc než jen prvoplánovou romantiku.

Samozřejmě – i tak je příběh realitě na hony vzdálený, ale vždyť právě proto po takových titulech saháme, abychom si odpočinuly od našeho každodenního života. A tak se – i když bych to minule neřekla – těším na další pokračování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarkýz hledá ženu

Quinnová, Ella

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář