Historická romantická pohádka

tritydnydosvatbynahled
Vánoce s sebou přinesly i hojné reprízy pohádek. Máte-li chuť na něco v podobném duchu, pak pěkná romantika čtená při dlouhém večeru by mohla být to pravé.

Tedy pokud jste žena a toužíte aspoň někdy být Popelkou, jejíž princ si nedopřeje klidu, dokud jí nenazuje ztracený střevíček. Historická romance s názvem Tři týdny do svatby autorky Elly Quinnové vydaná nakladatelstvím Cosmopolis vás totiž vtáhne do podobně laděného příběhu.

Nicméně nejde o to, že by dáma utekla vyvolenému z parketu, ona mu uteče přímo z lože! Po vášnivé noci, po níž se ji rozhodne požádat o ruku a vzít si ji pokud možno ihned, nemá lord Worthington koho o tu ruku požádat. Dáma, s níž strávil deštivé odpoledne a jež mu dovolila připravit ji o panenství, je ráno pryč. Nezná její jméno a hostinský mu také nepomůže. Nemá v ruce dokonce ani ten střevíček… Přesto je odhodlán dámu svého srdce najít a vzít si ji. Proč mu utekla?

Autorka rozehrává své dílo velmi zčerstva a zdá se, že zápletku nechá čtenářky odhalit hned zkraje. Nicméně tím román nijak netrpí – děj je prošpikován milostnými scénami, a tak čtenářkám vlastně ani nevadí, že se nic moc neděje. Navíc se celou dobu nad hlavními hrdiny vznáší tajemná hrozba, takže jsem čekala, že přijde řada kapitol, kdy budou muset o naplnění své lásky bojovat. Výsledný konflikt pak byl pro mne (zvyklou na akci z thrillerů) velice chabý. Celek tedy působí jako silně přeslazený dortík, který sice slupnete na jedno posezení, ale pak máte potřebu si nějakou dobu odpočinout u něčeho úplně odlišného.

Ústřední dvojice má totiž vše: bohatství, lásku, úžasné přátele, loajální služebnictvo, milující sourozence, a svatba by (jak plyne z textu) mohla proběhnou snad ihned. Současná žena, která čte o tolika pozitivních věcech, může snadno upadnout do deprese, že kdyby byla ve stejné situaci dnes ona, vše by se asi odvíjelo jinak…

Pokud má nakladatelství Cosmopolis v plánu postupně vydávat i další díly série The Worthingtons, jíž je román Tři týdny do svatby úvodní částí, pak doufám, že tak bude činit s delšími rozestupy. Jde o to, aby si čtenářky opět zvykly na své ne vždy empatické manžele, věčně hašteřivé děti a vůbec všední svět, který jim stále hází klacky pod nohy. A ani trochu se nepodobá romantické pohádce.

Ella Quinnová totiž píše sice možná povrchní, plytké příběhy, ale činí tak s velkou zkušeností. Čtenářky si omotá kolem prstu hned v úvodu a dovolí jim vžít se do hlavní hrdinky, která je veskrze sympatická a obdivuhodná. Jestli nejsou všechny historické reálie stoprocentní, to je úplně jedno, vždyť nejde o faktografii, ale fikci, v níž je dovoleno vše. Odborní čtenáři tyto knihy určitě nevyhledávají, a těm, kteří je čtou, na přesnosti nezáleží – jde jim hlavně o příběh. O chvilku, kdy se mohou odpojit od současného světa a odplout na křídlech lásky do světa, v němž vždycky všechno dobře dopadne.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTři týdny do svatby

Quinnová, Ella

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář