Magie není na hraní

Clark_VladceDzinu
Jaký by asi byl náš svět, kdyby se v něm proháněli džinové, vládla v něm magie a do toho všeho se rozmáchl i technický pokrok? Je vůbec bezpečné zahrávat si s nabídkou kouzelné bytosti, že nám splní jedno, dvě, či více přání?

Na sklonku srpna 2022 představilo nakladatelství Host svým čtenářům letošního vítěze prestižní knižní ceny Nebula, román Vládce džinů (A Master of Djinn, 2021) z pera P. Djèlí Clarka. Překlad pochází z dílny Jakuba Němečka.

P. Djèlí Clark je americký autor, jehož skutečné jméno zní Dexter Gabriel. V literárním světě na něj ale lze narazit i pod dalšími pseudonymy, jako třeba Djèlí A. Clark, Phenderson Djèlí Clark nebo A. Phenderson Clark. První román mu vyšel vlastně nedávno – v roce 2018, pod názvem The Black God’s Drums, a stejně jako zbylé tři další, už i jeho prvotina byla nominována na cenu Nebula. O rok později vychází titul The Haunting of Tram Car 015. V roce 2020 se objevila kniha Ring Shout, která už na Nebulu dosáhla.

Vládce džinů zavádí čtenáře do Egypta na začátku dvacátého století. To samo už u ne-Egypťanů může vyvolávat zvědavost a očekávání. Dodejme tedy ještě, že Clarkův svět se čtyřicet let před vlastní dějovou linií zásadním způsobem změnil, protože uměle vytvořená brána vpustila mezi lidi magii, džiny a další démony. Máme tedy před sebou alternativní historickou epochu, naplněnou kromě výše zmíněných fantasy atributů i „plechovými eunuchy“ (po našem nejspíš: roboty), úřady pro zacházení s magií, ale pochopitelně i vyšetřovateli zběhlými v tomto oboru. Fátima, hlavní hrdinka příběhu, zastupuje právě takovou agenturu, v níž zastává roli vyšetřovatelky. Kde najdeme vyšetřovatelku, tam zcela zákonitě očekáváme nějaký zločin. A ano, zapeklitých situací se ve Vládci džinů najde bezpočet. Egypt před sto lety v Clarkově podání v mnoha technických ohledech překonává možnosti i našeho současného. A nejspíš nejenom Egypta.

Kromě magických bytostí, čar a kouzel se připravme na záplavu arabsky znějících jmen. K ruce si nachystejme slovník pro snazší orientaci v termínech označujících pro nás spíše atypické součásti garderoby. Pochvalu si jistě zaslouží Jakub Němeček v roli překladatele (ostatně jak jsme zvyklí z jeho prací ve vlastním nakladatelství Gnóm!), který ve svých Poznámkách v závěru knihy vysvětluje několik zmíněných jmen a označení. Za všechny zmiňme třeba odstavce „Hornoegypťanka“, „Omburmán“, případně „Quadroon, octoroon a Jim Crow“.

Celkový rozsah čtyř set padesáti stran zaplnilo dvacet devět kapitol a Epilog. Text má svůj ustálený rytmus s mnoha pokusy o humorné vsuvky, které ale mně osobně občas přišly trochu dětinské a prvoplánové. Nicméně v tomto případě bude zcela jistě záležet na čtenářově osobních preferencích, věku a náladě. Věřím, že si Vládce džinů své fanoušky najde i napříč generacemi. Ostatně ocenění Nebula se neudílí pro nic za nic.

Vládce džinů bývá zařazován do žánru steampunku. Nepochybně oprávněně. Steampunk je jakousi odnoží kyberpunku, což je žánr, se kterým jsme se měli příležitost setkat poměrně nedávno, a to v recenzi románu Hardware z pera Waltera Jona Williamse. Zatímco v klasickém kyberpunku nacházíme mnoho hi-tech vylepšení lidských bytostí, steampunk „si vystačí“ (jak už název naznačuje) s výdobytky parních strojů, tedy něčím, na čem nezřídka stavěly příběhy Julese Verna a v omezené míře i klasika science fiction H. G. Wellse.

P. Djèlí Clark si v alternativních historiích doslova libuje. Vezměte do rukou kteroukoli z jeho knih, případně úspěšných povídek, a nepochybně na nějakou variaci naší dávné reality narazíte. Je to do jisté míry uklidňující pocit, že se u tohoto autora můžeme (prozatím) spolehnout na prověřené schéma. Českým čtenářům ale tuto perspektivu trochu kazí fakt, že zatím jedinou knihou přeloženou do češtiny zůstává stále jen a právě Vládce džinů. Uvidíme, třeba bude jeho úspěch tak strhující, že přiměje nakladatele ke zvážení nákupu práv a překladu i Clarkových předchozích románů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVládce džinů

Clark, P. Djelí

Host, 2022

Napsat komentář