Zahrajte si o životní příběh baletky Niny Anisimovové

stalinova-baletka-perex
Nina Anisimovová byla ikonou baletního souboru Kirovova divadla. Její cesta na jeviště však byla velmi trnitá a nebýt silné vůle a odhodlání, nikdy by se jí sen nesplnil. Přečtěte si, co vše musela překonat a kde brala sílu bojovat s nepřízní osudu.

Sen, který dává sílu

Nina Anisimovová (1909–1979) byla jednou z nejpozoruhodnějších baletek a také jednou z prvních žen – choreografek. Přesto jen málokdo ví, že její příkladná kariéra skrývala temné tajemství. Roku 1938, v době vrcholícího stalinského Velkého teroru, zatkla Ninu tajná policie, byla obviněna ze špionáže ve prospěch německých nacistů a odsouzena k nuceným pracím v lágru v Kazachstánu. Bez naděje – a bez teplého oblečení v oblasti, kde teploty v zimě klesají pod 40 °C – našla vykoupení ve svém umění, které jí dalo sílu rvát se o život.

Zatímco Nina bojovala o přežití v gulagu, její manžel bojoval za její svobodu v Leningradu. Přes všechnu nepřízeň tehdejšího režimu byla nakonec propuštěna a jako zázrakem se právě ve chvíli, kdy vypukla Velká vlastenecká válka, dokázala vrátit ke svému dřívějšímu životu. Navzdory válečnému strádání a praktikám Stalinova totalitního státu ji její nezdolné odhodlání dovedlo až k tomu, že se stala ikonou baletního souboru Kirovova divadla.

 

Stalinova baletka

Autorka: Christina Ezrahi

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Bronislava Grygová
Počet stran: 335
Vazba: pevná
Vydáno: 9/2022
ISBN: 978-80-7565-998-9

Přečtěte si více o knize Stalinova baletka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

O autorce

Christina Ezrahi (* 1976) je oceňovaná historička sovětské kulturní politiky a ruského baletu. Před doktorským studiem na University College London studovala mezinárodní vztahy na univerzitách v Princetonu a Oxfordu a pracovala v Moskvě pro OSN. Její první kniha Swans of the Kremlin získala v roce 2017 cenu za nejlepší knihu o tanci vydanou ve Francii. Christina žije v Tel Avivu s manželem a dvěma dětmi a je členkou Královské historické společnosti. Je také vystudovanou tanečnicí klasického tance.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Stalinova baletka

Kariéra Niny Anisimovové byla příkladná, ale během cesty k ní šlo této ikoně baletního souboru Kirovova divadla mnohdy o život. Nucené práce v lágru v Kazachstánu, kde teploty mnohdy klesaly pod 40 °C, přežila jen díky své nezlomné síle a lásce k tanci, která jí dodávala naději. Navzdory strádání a tvrdému životu si dokázala svůj sen vybojovat a vy si její příběh můžete přečíst v knize oceňované historičky Christiny Ezrahi.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Stalinova baletka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Stalinova baletka
probíhá od 15. do 28. října 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Stalinova baletka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalinova baletka
Příběh odvahy a boje o přežití v sovětském Rusku

Ezrahi, Christina

Jota, 2022

Napsat komentář