Kérky

Belsham_Taterka_audio
Bývaly doby, kdy se mít na těle kérku prakticky rovnalo přiznání ke kriminální minulosti. To se dávno změnilo. Dnes dobrý tatér platí za špičkového umělce. A jako každé umění, i toto nakonec přitáhne pozornost zločinců.

Dnes se společně podíváme na první titul z trilogie od Alison Belsham Tatérka / Zloděj tetování, který v českém překladu Alžběty Frankové vyšel v nakladatelství Plus pod názvem Tatérka (The Tatoo Thief, 2018, česky 2018). Nás bude ovšem zajímat hlavně jeho zvuková podoba, kterou namluvila Lucie Juřičková. V nabídce portálu Audioteka.cz se audiokniha objevila již před dvěma lety, ale protože míříme k představení všech tří dílů, z nichž poslední s názvem Balzamovač (The Embalmer, 2020, česky 2022) rozšířil nabídku Audiotéky teprve v srpnu 2022, pojďme to vzít popořadě a začít prvním svazkem. A když už jsme řekli jedna a tři, pojmenujme si i dvojku: druhá část trilogie nese název Inkoust (Her Last Breatch, 2019, česky 2020) a v nabídce Audiotéky se nachází od přelomu zimy a jara 2022.

Skotská autorka Alison Belsham vstoupila na literární scénu v podstatě nedávno. S prvním konceptem Tatérky uspěla v literární soutěži pořádané v rámci skotského festivalu detektivek v roce 2016. Prostředím tatérské komunity a jeho propojením se světem zločinu se jí podařilo vyplnit zatím více méně volné pole v detektivním žánru. Ne snad že by se kérkaři v literatuře až dosud nevyskytovali – za všechny připomeňme třeba letmý náhled v Dokud tě nenajdu Johna Irvinga. Nicméně myšlenka postavit profesionální tatéry do role svědků, obětí i pomocníků při vyšetřování je relativně nová.

O čem tedy Tatérka vypráví? Úspěšná provozovatelka tetovacího studia Marni Mullinsová objeví během veletrhu tetování v Brightonu mrtvé tělo, ze kterého pachatel odřízl velkou část kůže. Vyšetřování dostává na starost nově povýšený inspektor Francis Sullivan. Jeho pozice není vůbec lehká. Na místo vedoucího vyšetřovací skupiny si dělá zálusk seržant s delší praxí. Šéf oddělení Sullivana dokonce v jednu chvíli z případu stáhne. Přitom ale právě mladý detektiv jako snad jediný chápe, že narůstající počet znetvořených mrtvol spojuje jedna věc, na kterou ho upozornila právě svědkyně Marni. Někdo si z jakýchsi zvrácených důvodů dělá sbírku tetování od konkrétních tatérů, a to tak, že kůži odřezává z ještě žijící oběti.

Příběh může zpočátku působit nejasně, ale to se záhy změní. Je zřejmé, že Alison Belsham (a v našem případě i překladatelka Alžběta Franková) svou novou roli autorky vzala vážně. Text plyne bez zaškobrtnutí, indicie se postupně vrší jedna na druhou a čtenáři tak mají možnost s vyšetřujícím týmem držet krok. Stylově a strukturou připomíná Tatérka něco mezi díly Bernarda Miniera a Tima Weavera. Už na první knize stávající trilogie je totiž patrné, že si autorka sem tam připravuje půdu pro nějaké ty retrospektivní pohledy, jichž ovšem v této prvotině ještě nevyužije. Kupříkladu o inspektoru Francisi Sullivanovi se toho zatím moc nedozvíme, zato tušíme, že jeho minulost, jakkoli krátká, svá tajemství ukrývá.

Lucii Juřičkovou, které byla interpretace Tatérky svěřena, mohou čtenáři znát nejenom z divadelních prken, ale i z filmů a televizní obrazovky. Nicméně i v dabingu se již dostatečně etablovala, a právě audioknihy Alison Belsham jsou toho jasným důkazem. V případě prvního dílu tatérské trilogie sehraje dokonce dvojí roli. Čte příběh ve třetí osobě, stejně jako za speciálních zvukových efektů namlouvá i zpovědi pachatele, v nichž se také poodkrývá mnoho detailů probíhajících zločinů.

Na jaře letošního roku vyšla kniha s názvem Death in Kabul, na níž Alison Belsham spolupracovala s Nickem Higginsem. Kritici o tomto románu hovoří jako o knize vhodné pro milovníky Jacka Reachera (románový hrdina z pera Leea Childa). „Smrtí v Kábulu“ tak odstartovala éra nové knižní série, jejíž druhé pokračování Death in Helmand bylo původně naplánováno na letošní září. Uvidíme, kdy (jestli vůbec) se oba tituly dočkají i českého překladu, případně i svých audioknižních verzí.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTatérka (audiokniha)

Belshamová, Alison

Plus, 2019

zobrazit info o knizeTatérka

Belshamová, Alison

Plus, 2018

Napsat komentář