Získejte Anežčino tajemství

soutez-tajemstvi
Anežka, česká princezna žijící ve 13. století, vyměnila život mezi evropskými dvory za háv jeptišky – co vedlo dceru krále Přemysla Otakara I. k tomu udělat takové zásadní rozhodnutí? Jaká tajemství naše svatá skrývala?

Od princezny po kanonizaci

Co vedlo vzdělanou dívku plnou života, dceru českého krále Přemysla Otakara I., o jejíž ruku žádal sám císař, k rozhodnutí vzdát se světské moci, tělesné lásky a stát se jeptiškou?

Příběh, který Tajemství vypráví, stojí na půdorysu dochovaných historických faktů. Nahlíží 13. století jako období protichůdných mocenských i duchovních proudů, v jehož centru stojí Anežka: nejdřív jako osamělé dítě putující po evropských dvorech, později jako dívka s hlavou popletenou rytířskými mýty, zrazovaná, a přesto toužící po lásce a naplnění – zároveň ale i dívka vědomá si vlastní zodpovědnosti – vůči své rodině a zemi. Možná, že její život skrýval tajemství, které by křesťanské legendy nedovolily vyprávět.

Při hledání pravdy o dívce, která nad českou zemí z hlubin 13. století stále drží ochrannou ruku, vstoupily do vyprávění obrazy bytostí lesů, démonů přítomných v gotických chrámech a magické myšlení středověkých příběhů – i když o nich už Anežčini legendisté mlčí.

Tajemství

Neskutečný příběh Anežky České
Autorka: Tereza Dobiášová

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2021
ISBN: 978-80-7565-621-6

Přečtěte si více o knize Tajemství, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

 

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorce

MgA. Tereza Dobiášová je autorka, režisérka, dramaturgyně, kurátorka a kulturní manažerka. Vystudovala dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie Múzických umění v Praze. Po krátkém působení jako dramaturgyně Jihočeského divadla založila v Českých Budějovicích Barevný děti o.s., sdružení věnující se sociální integraci cizinců skrz divadelní a další umělecké formy. Ty umělecky i manažersky vedla od roku 2008 do roku 2012. Zároveň jako autorka, literární recenzentka a dramaturgyně externě spolupracovala s Českým rozhlasem. V roce 2012 zvítězila s koncepcí dětského muzea výběrové řízení na pozici ředitelky Sladovny Písek o.p.s. Během následujících pěti let transformovala galerii na celoevropsky uznávanou kulturní instituci se zaměřením na děti a rodiny a vytvořila tady řadu mimořádných výstavních projektů. Pracuje jako kurátorka interaktivních expozic pro děti a doprovází nově vznikající muzejní projekty. Pro Hands On! International Association of Children Museums vede vývoj značky kvality pro muzea. Občas pracuje v divadle, pohybuje se mezi Prahou a Šumavou a píše: koncepce, scénáře, libreta a hlavně příběhy.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

Vyhrajte knihu Tajemství

Vracíme se do 13. století našich dějin. Dcera českého krále Přemysla Otakara I. – Anežka – putovala v roli osamělého dítěte po evropských dvorech, načež se později coby mladá dívka nechala poplést rytířskými mýty. My ji dnes známe jako jednu z nejvýznamnějších žen české historie, svatořečena byla 12. listopadu 1989, co se však skrývalo pod světským hábitem? Kdo byla Anežka? Co ji vedlo k tomu, aby se stala jeptiškou?

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Tajemství vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Tajemství
probíhá od 4. do 10. září 2022.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 neskutečné příběhy Anežky České

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství

Dobiášová, Tereza

Jota, 2021

Napsat komentář