Povídkový David Raker

stinvedverichnahled
Všechny autory v uplynulých letech nějakým způsobem postihla pandemie a s ní související lockdowny. Ať již zbrzdila vydání knih, zamezila pořádání křtů či autorských čtení…

Každý se s tím vypořádal po svém – a většinou prostřednictvím toho, co umí nejlépe: psaním nových titulů. Některé z nich dokonce přímo reagují na tehdy aktuální dění (např. Rande na balkoně, Dekameron 2020). Oblíbený britský autor Tim Weaver plánoval tou dobou cesty za čtenáři tehdy nové knihy s Davidem Rakerem Nikdo není doma (recenze audioknihy). To mu pandemie bohužel neumožnila, a tak se v nečekaně volném čase pustil do psaní. Protože rešerše k připravovanému dalšímu pokračování ještě neměl úplně dokončené, sáhl do šuplíku pro jeden z odložených námětů…

A tak vznikl povídkový román Stín ve dveřích. Svým způsobem patří do série knih o hledání pohřešovaných lidí, ale je to jen „vnadidlo“ k dalšímu plnohodnotnému příběhu. Autor si v něm připravuje půdu pro to, co teprve přijde. Ale rozhodně nejde o nezajímavý titul, který by příznivcům dramatických thrillerů měl uniknout.

Stín ve dveřích obsahuje celkem čtyři nestejně dlouhé povídky, které však spolu úzce souvisí. Nejdelší je hned úvodní titulní příběh – v něm David Raker řeší záhadu muže zmizelého z uzavřeného pokoje. Tak trochu rébus hodný Agathy Christie či Sherlocka Holmese, nebo právě Rakera. Náročné pátrání vyšlo soukromému detektivovi na takřka dvě stě stran. Co by jiný považoval za román, Weaver má jen za povídku.

Druhý (až mysteriózní) případ s názvem Tašky je naopak nejkratší (asi třicet stran) a skoro až do samotného závěru do rámce knihy zdánlivě nezapadá. Je to však malý, ale důležitý dílek, jehož význam se odhalí až ve třetí povídce Žena v červeném kabátě. V ní nás nechá autor nahlédnout do minulosti (i současnosti) Colma Healyho a pozorný čtenář začíná tušit, že nás v příštím románu s Davidem Rakerem čeká opět pořádná jízda.

Závěrečná povídka Ozvěny minulosti přináší plánovaný sraz dvou starých známých: Joline Kaderové a Davida Rakera. Nejdůležitější roli hraje cesta Jo na setkání – v letadle narazí na svého starého známého a je vtažena do případu smrti jeho syna. Přijde na to, kdo vraždu skutečně spáchal, ačkoli nemá v ruce žádnou stopu?

A jako bonus dostanete přepis samozřejmě fiktivního rozhovoru s Davidem Rakerem pro podcast, v němž klade důraz na význam připomínání obětí.

Zkrátka kniha rozhodně stojí za vaši pozornost. Můžete ji brát i jako malé opakování toho, co všechno se v detektivní kariéře Davida Rakera už přihodilo. Autor do textů vkládá narážky na místa, kterými David prošel, na události, které jeho (případně Healyho) poznamenaly. Navíc i v povídkách Tim Weaver dokázal zachovat tajemno, napětí i ohrožení vyvolávající úzkost tak, jak je v jeho románech běžné. I když on sám říká, že kniha je intermezzem, drobností, malým předkrmem, přesto jí sluší být řádně zařazena v sérii pod číslem jedenáct.

„Snažím se ti říct, že s postupujícím věkem si člověk uvědomí, co jsou duchové vlastně zač. Nejsou to žádná strašidla. Žádné příšery. Jsou to pocity. Emoce, kterých se neumíš zbavit. Strach, zármutek, výčitky. Duchové rozhodnutí, které jsi učinil. Nebo naopak neučinil.“
Zmateně jsem ho sledoval. Zaskočil mě. „Tati, já…ehm… já nevím…“ Zmlkl jsem, protože jsem netušil, co bych na to měl říct. Takhle jsem ho nikdy mluvit neslyšel.
„Duchové, ti, kterých by ses měl skutečně bát, nestraší ve tvém domě, chlapče.“ Roztřeseně se nadechl. „Straší ve tvé mysli.“ (str. 16)

Knihu v tradičním výborném překladu Alžběty Lexové vydalo nakladatelství Mystery Press letos v květnu a nyní je k dispozici i jako audio ke stažení na webu Audiotéka.cz, rovněž v obvyklém vynikajícím přednesu Igora Bareše.

Máte tak jedinečnou šanci zkrátit si čekání na další velké dobrodružství Davida Rakera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStín ve dveřích

Weaver, Tim

Mystery Press, 2022

Napsat komentář