Život bez záchranné vesty

citronova_vune_a_jemne_polibky
Ukončit poměr se ženatým mužem není jednoduché. Jenže když se dozvíte, že s manželkou čeká dítě, nemáte jinou možnost. Jak ale překonat bolest, kterou celá situace přináší?

Román Citronová vůně a jemné polibky napsala Lotte Römerová. Jde o první knihu této německé autorky, která vyšla v češtině. Románů však napsala více a v Německu se mnoho z nich stalo bestsellery – oblíbená je zejména série Láska u Gardského jezera, do které patří i Citronová vůně a jemné polibky z produkce nakladatelství Cosmopolis. Autorka miluje knihy, hory a moře. Proto k moři či do hor zavádí i své knižní postavy – třeba právě Kim Weberovou, hlavní hrdinku výše zmíněné knihy.

Kim Weberová se zamilovala se do svého ženatého šéfa Dirka. Tři sklenky vína a pár komplimentů stačily, aby společně ulehli na pohovku. A od té doby s ním udržovala tajný vztah, který trval čtyři roky. Užívala si zakázané polibky a služební cesty, během kterých neopustili hotel. Věřila, že jejich hra na schovávanou brzy skončí a Dirk svou ženu opustí. Vždyť jí to slíbil! Jenže došlo k něčemu zcela jinému, pro Kim naprosto nečekanému: po jedné úspěšné prezentaci velkého projektu jejich reklamní agentury Dirk všem přítomným oznámil, že se svou ženou čeká dítě. 

Všechno se otřáslo. Celý její svět se po jediné větě naráz rozpadl. (str. 23)

Kim se cítila zneužitá, obelhaná a podvedená. Dirk zradil její důvěru. Co bude dělat? Řešení je nasnadě: v práci dá výpověď, opustí Německo a pojede na týdenní dovolenou do Itálie. Původně to sice měl být romantický pobyt s Dirkem, ale proč si místo toho neužít atraktivní výlet pro nezadanou ženu? Vydá se na pěší túry a může se třeba naučit surfovat! Kim zkrátka potřebuje změnit prostředí, přijít na jiné myšlenky a vyrovnat se se vším, čemu poslední dobou musela čelit. 

Přílišný klid zněl jako spousta nepříjemných vzpomínek a smutných myšlenek, kterým se teď chtěla vyhnout. (str. 38)

Mnoho autorek románů používá osvědčený námět, kdy hlavní hrdinky se zlomeným srdcem vyřeší zklamání v lásce opuštěním dosavadního života. Utečou někam, kde je nikdo nezná. A doufají, že tam snadněji vyléčí bolavé srdce. Naposledy jsem se tomuto tématu věnovala třeba v recenzi nejnovějšího románu Carole Matthews Slunečné dny a mořský vánek. Možná si říkáte, že podobných příběhů už máte dost. Ale i když mají shodnou zápletku, v každém z nich se děj odvíjí jinak a hlavní hrdinky prožívají odlišná dobrodružství. 

Vyprávění může být pro mnoho čtenářek i inspirativní, třeba některým dokonce otevře oči. Milostný trojúhelník není ani v reálném životě ničím neobvyklým. A nemálo žen věří, že ženatý muž dostojí svým slibům a manželku opustí. Ale skutečně to udělá? Kim v sobě našla sílu poměr s ženatým mužem ukončit, vyrovnala se se zklamáním, a nakonec objevila i nový smysl svého života. 

Jednou podvodník, navždy podvodník. Lidé se nemění. (str. 153)

Lotte Römerová zasadila děj románu do Itálie. Společně s Kim poznáte krásy této země a navštívíte malý hotel obklopený voňavými oleandry a citroníky pyšnící se krásným výhledem na Gardské jezero. A zamilujete si postavy, které zde vystupují. Majitelku hotelu, jež dokáže bravurně odhalit lidské charaktery a pozná, co její hosté potřebují. Nebo homosexuální pár, se kterým se Kim spřátelí. Tito dva muži jí pomohou zjistit, jakým směrem by se v životě měla dál ubírat. A samozřejmě i samotnou Kim! Budete jí držet palce, aby se z rozchodu rychle vzpamatovala a zase dokázala důvěřovat mužům. 

Život není vždycky jednoduchý. Člověk se tím nesmí nechat zastavit. (str. 127)

Musím autorku pochválit za originální názvy kapitol. Ve většině knih jsou kapitoly nudně označeny jen číslovkami či jejich spojením se slovem kapitola. Číslovky Lotta Römerová zachovala, ale spojila je s různými nápoji (např. čokoládový likér, čerstvě lisovaná pomerančová šťáva, ledová voda, …), které následně v dané kapitole samozřejmě mají svou roli. To se mi moc líbilo. 

Kniha Citronová vůně a jemné polibky bude dobrým společníkem třeba na vaši letní dovolenou. A pokud se nikam nechystáte, i tak si ji pořiďte. Během čtení totiž budete mít pocit, že i vy jste na dovolené ve slunné Itálii. Dovolenková atmosféra z příběhu vyloženě sálá. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCitronová vůně a jemné polibky

Römerová, Lotte

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář