I fiktivní dějiny se opakují

Kuang_MakovaValka
Lidský rod se vyznačuje mimo jiného i tím, že jeho členové mezi sebou téměř neustále válčí. Kvůli území, kvůli moci, kvůli různému pohledu na svět. Vzít si za vzor své smyšlené fantasy země právě Čínu znamená prakticky nutnost nějakou tu válku popsat. Tak proč ne třeba Makovou?

V únoru 2022 vydalo nakladatelství Host knihu Rebeccy F. Kuang Maková válka (The Poppy War, 2018). Překlad připravila Daniela Orlando.

O úspěšnosti prvotiny americké autorky, která se s rodiči v roce 2000 přestěhovala z Číny do Spojených států, svědčí mimo jiného i fakt, že nakladatelství Host vypustilo do světa pouhý měsíc po prvním vydání Makové války její dotisk. A není divu. Rebecca F. Kuang přišla s velice zdařilou kombinací akčního příběhu a temné fantasy. Svůj spisovatelský úspěch navíc podpořila hned o rok později pokračováním pod názvem The Dragon Republic (2019). Dračí republiku pak následujícího roku doplnila o titul The Burning God (2020), jímž trilogii Makových válek uzavřela.

Čekáte-li od (relativně) mladé Číňanky popisy bezbřehých wushu (kung-fu) soubojů, případně výcviku kandidátů v duchu slavného kláštera Shaolin, pak jste na správném místě. Vyznáváte-li navíc pro Říši středu tak typické rozmary tamnějších bohů, zasáhli jste terč do černého podruhé. V příběhu líčícím životní cestu válečné siroty, dívky Fang Žu-nin, přezdívané Rin, se čtenářům dostane obojího v míře přímo vrchovaté. V šestnácti letech se Rin vzepře svým poručníkům, rodině Fangových, i takřka beznadějnému osudu nezletilé doručovatelky Fangovými vyráběného opia. Jako jedinou cestu z okovů otrocké práce vidí složení státní zkoušky kche-ťü a přijetí na válečnickou akademii v sídelním městě Sinegardu. Úspěch u zkoušky ale zdaleka nestačí k tomu, aby se dostala mezi elitu. Čeká ji mnoho učení, spousta tréninku a nekonečné dokazování vlastní důležitosti. Jejími spolužáky jsou totiž výhradně děti z vysokých státních kruhů. Na Rin se většina z nich kouká skrz prsty jako na obyčejnou venkovanku. Až potud by se tedy mohlo jednat o téměř klasický, byť exotikou vonící příběh typu „jak chudá dívka těžkou prací ke štěstí přišla“. Jenže všechno je samozřejmě o dost složitější. Ke slovu přijde válka, bezbřehé násilí a moře krve. A pak samozřejmě šamani, nadpřirozeno v duchu marvellovských „X-menů“ a to všechno s drobným nádechem historických paralel. Z čínské historie si Rebecca F. Kuang vypůjčila nejednoho válečníka, filozofa či vládce, stejně jako asi nelze přehlédnout symboliku dávných japonsko-čínských třenic.

Pět set třicet stran vyplňuje celkem šestadvacet kapitol. Ty jsou navíc rozčleněny do tří částí, z nichž první lze snadno zaměnit za historický román. Od druhé části už ale přicházejí na pořad nadpřirozené síly, povolávání bohů a dalších démonů, to vše na pozadí vyhlazovací války. Autorka krví a násilím rozhodně nešetřila. Přesto se jí podařilo použít takový literární styl, který je pravděpodobně akceptovatelný i pro osoby s menší touhou po destrukci, než jakou disponují typičtí konzumenti válečného žánru. Jako člověk, který se čtyři desítky let pohybuje ve světě orientálních bojových umění a profesní sebeobrany, jsem ocenil hlavně věrohodnost fyzické přípravy studentů válečnické akademie i popisy mnoha soubojů (alespoň těch, kde nepřišla ke slovu magie) ať už na půdě školy, nebo později ve válečné vřavě. Jestlipak autorka sama prošla nějakou ze škol čínského wushu?

Na konec letošních prázdnin je ohlášeno vydání čtvrté knihy Rebeccy F. Kuang s názvem Babel. Místo paralely k čínské historii čeká na čtenáře Anglie počátku devatenáctého století. A na překvapivě častý model ukradeného rukopisu publikovaného pod nálezcovým jménem se údajně zaměřuje pátý Rebecčin titul Yellowface. Ten by měl vyjít v roce 2023. Kdy a jestli vůbec se čeští čtenáři dočkají překladů zbytku Makových válek, případně teprve vycházejících novinek, se můžeme zatím jen dohadovat. Nepochybuji ale o tom, že minimálně v případě The Dragon Republic a The Burning God půjde i na našem titěrném knižním trhu o velice vyhledávané publikace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaková válka

Kuangová , F.

Host, 2022

Napsat komentář