Tajemný kolega, 6. část: Pražské jaro

Husek_Tajemny kolega_Prazske jaro
Když se začala v 60. letech politická situace v Československu demokratizovat a v roce 1968 došlo k reformnímu hnutí pražské jaro, pohrával si Bedřich s myšlenkou nového opuštění republiky.

Přečtěte si předchozí část!

Znal řeči, měl dobré povolání a byl volný. O děti se staraly matky. Jednoho dne vybral úspory, rozdělil je matkám svých dětí a odjel do Kanady. K odletu přispělo pravděpodobně i to, že mnozí z jeho kolegů a kolegyň již Československo opustili. Nevolili sice zrovna tradiční vystěhovaleckou zemi jako on, ale byli pryč. Ponejvíce v západní Evropě.

Bedřich volil Kanadu s tím úmyslem, že odtud brzy přesídlí do USA. Chtěl zvládnout angličtinu, aby se mohl věnovat mezinárodní poradenské službě o použití materiálů na zařízení v chemickém průmyslu, kde měl zkušenosti. Francouzštinu a němčinu ovládal, ze světových řečí mu ještě chyběla angličtina. O jihoamerický kontinent se španělštinou neměl zájem.

Začal v dvojjazyčném Montrealu. V provincii Quebec, kde leží, je vedle angličtiny druhou úřední řečí francouzština. Doufal, že mu tato ulehčí nejen život, nýbrž i učení se druhé řeči. Jeho předpoklad se splnil. Ke snadnějšímu ovládnutí angličtiny mu však pomohla více němčina patřící s angličtinou do stejné anglosaské řečové skupiny. Francouzština, patřící do řečové skupiny románské, to byla podstatně méně.

Zůstal v Kanadě šest let, než přesídlil do okolí New Yorku v USA. Se zaměstnáním v samostatné poradenské službě to ale nešlo tak rychle, jak očekával. Na vybudování mezinárodního centra poradenské služby pro volbu materiálů mu chyběl kapitál. Bylo nutno napřed inserovat své služby, aby se o nich dozvěděli potenciální zákazníci z průmyslu. To neudělal. Chyběly mu i reference, kterými by přesvědčil a dokumentoval své dosavadní úspěchy. Podcenil zcela reklamu v USA. Nechal se proto najmout velkým chemickým koncernem, kde tolik nevydělal a na samostatnou kariéru musel podstatně déle počkat.

Po letech jsme se setkali zase na jednom kongrese. Tentokrát ne v Čechách, ale v Německu. Samozřejmě jsme si vyměnili adresy a informovali se vzájemně o minulosti, ve které jsme se neviděli. Bedřich se v USA oženil s krajankou. Do třetího manželství šel opět s lékařkou. Když obhájila diplom, mohla si otevřít vlastní gynekologickou praxi. S tou se jim vedlo velmi dobře. Pořídili si pěkný velký dům. Pacientek přibývalo. Jarmila se dostala do stresu. Aby vše zvládla, dala se na drogy. Drogovala několik let. Manžel to nevěděl. Veškeré stopy po drogách vždy pečlivě uklidila. Její stav neměl dlouho na praxi žádný negativní vliv. Běžela stále dobře a vynášela víc, než stačil vydělat Bedřich. Ten měnil kvůli penězům několikrát zaměstnavatele, ale valného zlepšení nedosáhl.

… pokračování příště…


Štěpán Húsek

Stepan HusekAutor vyrůstal na Slovácku a vystudoval vysokou školu chemickou v Praze. Za prací odešel do Vídně a potom do Švýcarska, nesměl se ovšem do sametové revoluce vrátit do vlasti.

Své zážitky a zkušenosti z nepřející doby popsal v knize Svědectví o mé době (2012).

Doporučení:
Share

Napsat komentář