Pestrost lidstva

dejiny_lidi
Na světě žije téměř 8 miliard lidí. To je obrovské číslo! Etnolog a novinář Martin Rychlík se ve své bohatě ilustrované knize nazvané Dějiny lidí zabývá stovkou rozličných etnik a zkoumá, čím vším se liší a co mají společného.

Všichni lidé všech dob si dávají jména, mají vymezenou rodinu a příbuzné, dávají si dary, zdobí svá těla, pečují o vlasy, počítají, užívají gest, zhotovují nástroje, dělí si mezi sebou práci, znají zákony, truchlí či nějak „tancují“. Roku 1945 pořídil kulturní antropolog George P. Murdock na základě nasbíraných dat klasický soupis tzv. kulturních univerzálií čili jevů, jež jsou společné všem lidským seskupením v čase a prostoru. Bohatě ilustrovaná kniha z této evidence vychází a v 73 tematických kapitolách nastiňuje neuvěřitelnou pestrost – a zároveň základní stejnost – nás všech, tedy lidí. Základem práce, která rovněž představuje stovky rozličných etnik (jako třeba Inuity, Komanče, Aztéky, Maory, Kapauky, Tody, Nuery, !Kungy, Pygmeje a další) či klasické etnologické koncepty, bylo přes sedmdesát dílů seriálu Antro, který takřka dva roky vycházel v sobotních Lidových novinách (v příloze Orientace).

Dějiny lidí

Pestrost lidstva v 73 kapitolách
Autor: Martin Rychlík

Počet stran: 648
Vazba: vázaná
Formát: 212×268 mm
ISBN: 978-80-200-3198-3
Doporučená cena: 950 Kč

Knihu Dějiny lidí vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

dejiny_lidi_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

PhDr. Mgr. Martin Rychlík, Ph.D. et Ph.D., (1977) vystudoval etnologii a dějiny a teorii kultury na Filozofické fakultě UK. V roce 2009 absolvoval stáž na Tokijské univerzitě (komunikace vědy). Od roku 2013 píše pro Lidové noviny (věda, výzkum, vysoké školství). Napsal také např. knihu Dějiny vlasů, ve které se zabývá definicí člověka a jeho rolí ve společností na základě jeho vlasů. Rozhovor s ředitelem Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a prorektorem této univerzity, profesorem Martinem Kovářem, o dětství, dospívání a studiích v době komunismu, o proměnách pražské FF UK a české společnosti po listopadu 1989 a o dalších tématech naleznete v jeho knize Noc v Mariboru.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny lidí
Pestrost lidstva v 73 kapitolách

Rychlík, Martin

Academia, 2022

Napsat komentář