Zásah osudu

necekana_lekce_lasky

Co se stane, když žena jen pár minut před svatebním obřadem zjistí, že se unáhlila ve svém rozhodnutí strávit zbytek života s jediným mužem?

Do této nezáviděníhodné situace se dostane hlavní hrdinka románu Nečekaná lekce lásky od Lucy Dillonové, který vydalo nakladatelství Cosmopolis. Můžete si přečíst i její další román pro ženy nazvaný Na sto kusů, který vyšel již v roce 2015. Jde o inspirativní příběh o ztrátě, lásce, odpuštění a naději. Hlavní hrdinka prožívá náročné životní období – čelí nejen rozpadu manželství, ale také zákeřné chorobě. A na svůj boj bohužel zůstává sama. Přesto věří, že jednou zase bude lépe. Je optimistická a nevzdává se. Možná se obáváte, že půjde o chmurné vyprávění, ale nemělo by to tak být. Naopak byste v něm měli najít tolik potřebné povzbuzení, pokud se třeba nacházíte ve stejné situaci. Zároveň vás Lucy Dillonová přivede k zamyšlení nad tím, co je v životě skutečně důležité.

Ale teď už zpět k autorčině nejnovější knize. Jeannie McCarthyová prožívá nejkrásnější okamžiky svého života. Je zamilovaná, opilá štěstím i láskou, a tak není divu, že když ji její přítel Dan požádá během prodlouženého romantického víkendu v New Yorku na Brooklynském mostě o ruku, bez váhání souhlasí. Co na tom, že jsou spolu teprve pět měsíců?

Když jste si jistí, není na co čekat. (str. 12)

Jeannie a Dan neztrácejí čas. Svatbu naplánovali na den, kdy uplyne rok od jejich seznámení. Vše je dokonalé. Možná až příliš. Každá nevěsta je ve svůj velký den lehce nervózní, i Jeannie zaplavují nepříjemné pocity spojené s nejistotou a obrovskými pochybnostmi. Má před sebou s Danem šťastnou budoucnost? Nebo vše uspěchali? Udělala snad chybu? Manželství je velký závazek. Po zbytek života bude připoutána k jedinému člověku. V dobrém i ve zlém. Najednou má pocit, že nezná ani samu sebe, natož svého nastávajícího! Jak mu má slíbit lásku do konce života? Pohlcuje ji zoufalství, strach a panika. Zamilovali se do sebe na první pohled, ale najednou je přesvědčena o tom, že jejich vztahu něco chybí. Jako by se jí Dan tak úplně neotevřel. Až nyní si uvědomuje, že Dan téměř nemluví o své minulosti. A proč jí ještě nepředstavil alespoň některé ze svých přátel?

Život bys měla spojit jedině s člověkem, bez kterého nemůžeš žít. (str. 21)

Najde v sobě odvahu promluvit si s Danem o svých pochybnostech? Dokázali by ustát to ponížení spojené se zrušením či přesunutím jejich svatby? Jenže najednou se vše vyřeší samo. Dojde k nehodě – při přecházení silnice srazí Dana autobus. V prvním okamžiku cítí Jeannie obrovskou úlevu. O fous unikli skandálu. Tak málo chybělo k tomu, aby nevěsta dala v den svatby ženichovi košem. Pak si ale uvědomí příšernou věc: co když je za nehodu zodpovědná ona? Co když Dan zrovna poslouchal v telefonu vzkaz, který mu nahrála, a proto nedával pozor?

Vím, že si to teď nedokážeš představit, ale měla bys v budoucnosti vidět něco, k čemu se můžeš upnout. (str. 43)

Jeannie patří k hrdinkám, které balancují na hraně děsivé propasti. Musí dát svůj život do pořádku a ujasnit si, co vlastně chce. Dokáže vyplnit prázdná místa ve svém srdci? Její tápání je vlastně sympatické, protože podobnou nejistotu zažívají lidé i v reálném životě. Autorka ve svém příběhu ukazuje, jak důležité je nedělat unáhlená rozhodnutí, protože později je není možné vzít zpět. A že je nutné opravdu dobře poznat toho, s kým chceme spojit svůj život. V opačném případě se totiž může stát, že na povrch začnou vyplouvat nečekaná tajemství a pak už je na vše pozdě! Nebo je v pořádku, když před svými milovanými ze soucitu některé věci tajíme? I nad tím během čtení budete přemýšlet.

Román potěší příznivce hudby, protože k ní má Jeannie velmi blízko. A také milovníky zvířat, zejména psů. Dan pracuje jako veterinář a manželka jeho šéfa vlastní psí útulek. A právě tady nalezne Jeannie útočiště. Chcete vědět, co dalšího si pro ni osud přichystal? Přežije Dan nehodu? A pokud ano, s jakými následky? Pak se pusťte do čtení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNečekaná lekce lásky

Dillonová, Lucy

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář