Tajemný kolega, 4. část: Odšoupnutí z Vietnamu

Husek_Tajemny kolega3
Bedřich vylíčil popravdě celou situaci.

Přečtěte si předchozí část!

Uvedl úplnou vojenskou katastrofu jeho legionářského pluku v bitvě u Dien-Bien-Phu s následující dezercí. Nezapřel svůj odchod z Československa, své české občanství a dobrodružnou touhu poznat kvůli těžké sociální situaci doma u rodičů „zaměstnání“ u cizinecké legie.
Upřímná legionářova zpověď byla vietnamským partyzánům sympatická. Znali jeho zemi, která se snažila být k nim přátelská. Zásadní nepřátelství k Vietnamu u mladého Bedřicha nepředpokládali, jen naivitu a mladickou nerozvážnost. Nasvědčovalo tomu opuštění vlasti a vstup do cizinecké legie. Zajatec vycítil dobrou atmosféru a přestal mít strach.
Vietnamská strana začala vyjednávat s tamějšími československými zastupitelskými úřady, aby Bedřichovi vyhotovily platný cestovní dokument. Bývalý legionář měl být odšoupnut do rodné země. Nějakou dobu to trvalo. Teprve když byl pas vyřízen, sdělilo se mu, že bude dopraven do nedalekého hlavního města a odtud odletí do Prahy. Bedřich byl velmi rád, ale nedal to najevo. Co lepšího se mu mohlo stát? O bezplatném návratu domů za jeden a půl roku se mu ani nesnilo.

… pokračování příště…


Štěpán Húsek

Stepan HusekAutor vyrůstal na Slovácku a vystudoval vysokou školu chemickou v Praze. Za prací odešel do Vídně a potom do Švýcarska, nesměl se ovšem do sametové revoluce vrátit do vlasti.

Své zážitky a zkušenosti z nepřející doby popsal v knize Svědectví o mé době (2012).

Doporučení:
Share

Napsat komentář