Filozofický román Jiřího Maršálka

lenost
Dnes přinášíme tip na knihu všem čtenářům, kteří upřednostňují pomalejší tempo vyprávění a filozofický přesah příběhu před dějem nabitým akcí. A přesně takový je nový román mladého českého autora Jiřího Maršálka nazvaný Lenost.

Filozofická próza průzračná jako horký středozemní den.

Muž, který přišel o manželku, se vrací na místo, kde spolu trávili dovolenou. A kde také před lety ztratil iluze o vlastní bezúhonnosti. Řecko a jeho vůně, hotel a podivná netečnost hrdiny uvnitř. V jiném podnebí ho přepadají nové myšlenky a vlivem zdánlivých náhod, křivd a zrad se jeho život přetváří do zcela jiné podoby. Vypadá to, že domů už není návratu. Jiří Maršálek napsal pro českou prózu netypický filozofický román, který se prostřednictvím milostného příběhu propadá k otázkám sebeuvědomění, k úvahám o podobě světa nebo k principům fungování mysli.

Lenost

Autor: Jiří Maršálek

Počet stran: 183
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1046-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Lenost vydalo nakladatelství Host.

Slovo autora

Popravdě, jeden z mých hlavních cílů při psaní je, abych měl pocit, že to, co vzniká, jsou mým podvědomím přežvýkané reálné události a myšlenky, které pak bdělá mysl vyvrhuje v jakési pozměněné, natrávené, ale konzistentní podobě.
Prostředí, ve kterém se kniha odehrává, je mi blízké. Ten specifický druh duševního i tělesného vyčerpání s potřebou topit se v apatii a zároveň v morbidních myšlenkách, které tohle podnebí přináší hlavní postavě v knize, znám velmi dobře, to prostředí na mě má velmi podobný vliv.

O autorovi

Jiří Maršálek (nar. 1991) se zabývá filozofickou a psychologickou prózou. Kromě literární činnosti se věnuje především hudbě a filmu. Jeho první kniha s názvem Večerní sláva Wiederhausera vyšla v roce 2019.

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLenost

Maršálek, Jiří

Host, 2022

Filozofický román Jiřího Maršálka - DISKUZE

Počet reakcí: 8
  1. Gudrun Gudrun napsal:

    Dobrý den, včera dorazila výhra Třešně v rumu, moc děkuji, přeji pěkný den všem

  2. kolazu napsal:

    Dobrý den. Děkuji za knihu Slunečné dny a mořský vánek. Dnes mi byla doručena. Přeji hezký víkend.

  3. pes napsal:

    Děkuji za výhru knihy Čokoládový klub, dnes mi přišla.

  4. Ivuška61 napsal:

    Dobrý den, konečně jsem obdržela výhru Čokoládový klub, už jsem to ani nečekala.Děkuji

  5. Hojaro napsal:

    Dobrý den.
    Dnešní soutěž o knihu Nečekaná lekce lásky je nějaký překlep, nebo skutečnost? Dnes začíná a končí? O stejnou knihu již soutěěžíme od 5.4. do 18.4.
    S pozdravem Hojaro

  6. Lube napsal:

    Dobrý den, dnes mi přišla výhra: kniha Lenost. Velmi děkuji a přeji všem krásné velikonoce!

  7. 135evik napsal:

    Dobrý den, děkuji za bleskové dodání knihy Lenost, která mi dnes přišla. Mám obrovskou radost a přeji redakci pěkný den.

Napsat komentář