Prázdninové Očima

kniha-nahled
Prázdniny přímo nahrávají vzpomínkám a snění. A tak v dnešních recenzních postřezích najdete klasiku dětské literatury, komedii z pera Fan Vavřincové a romantiku, která spojuje historii a současnost. A samozřejmě nechybí dvě audio zpracování drsných krimi románů.

Pamatujete si z dětství knihy Luisa a Lotka či dvojici knih s hlavním hrdinou Emilem? Pokud ano, možná se vám vybaví i jméno jejich německého autora Ericha Kästnera (1899–1974). K jeho titulům pro děti se nakladatelé stále vrací: dobrodružné příběhy vrstevníků těšily už naše dědečky a babičky a mají potenciál zaujmout i dnešní malé čtenáře. A pokud řešíte problém, že vaši potomci číst nechtějí, můžete jim klasiku dětské literatury přiblížit díky audio zpracování.

Na letošní léto nakladatelství Tympanum připravilo titul Emil a detektivové. Svůj charakteristický hlas k četbě trvající něco přes tři hodiny zapůjčil Aleš Procházka. Myslím, že titul by mohl zaujmout jak děti, tak dospělé, kteří si ještě pamatují svá dětská léta. Škoda jen, že nevyšlo současně i pokračování (Emil a tři dvojčata)… Možná bude potřeba dětem něco vysvětlit, přece jen kniha poprvé vyšla již v roce 1929, ale každý určitě porozumí Emilovu strachu, získá si ho i vylíčená odvaha a síla přátelství.

————————————————

Když se řekne Fan Vavřincová, obvykle mi naskočí: Eva tropí hlouposti a Taková normální rodinka – samozřejmě jako film a jako povedený seriál. Pokud vás stejně jako mě zajímá, jak vypadala knižní předloha, pak máte nyní možnost stáhnout si z webu Audiotéka.cz audio podobu Evy tropící hlouposti. V podání Jana Zadražila ji pro posluchače připravilo vydavatelství OneHotBook. Četbu velice příhodně doplňují klavírní předěly, které navozují atmosféru doby první republiky.

Přestože je děj notoricky známý díky reprízované filmové podobě s Natašou Golovou a Oldřichem Novým v rolích sourozenců Norových, veselé eskapády určitě potěší i posluchače audio podoby. Hlas Jana Zadražila přivolá černobílé obrazy těm, kdo pamatují film, a vyčaruje jedinečnou atmosféru zašlých časů i těm, které tento skvost zatím minul. Každopádně má šanci vytvořit jedinečnou pohodu letního relaxu.

————————————————

Hlasujete v reality soutěžích? Pokud ano, pak si rozhodně dejte pozor, čemu dáváte svůj hlas a co to o vás vypovídá… A možná, že po poslechu audioknihy Jeden za druhým nebudete posílat hlasy vůbec.

Děsivý příběh o zneužití sociálních médií napsal Chris Carter a jde o páté pokračování série s Robertem Hunterem v hlavní roli. Samozřejmě v podání Jakuba Saice, který je už s touto sérií, vydávanou na Audiotéka.cz, neodmyslitelně spojený. Pokud by nebylo v lidské přirozenosti bažit po senzacích všemožného druhu, nebyl by zoufalý otec v roli mstitele, který oplácí stejnou mincí…

Na jednu stranu je příběh jako obvykle děsivý – posluchač si až říká, kolik násilí v přímém přenosu vlastně unese, a občas je potřeba si dát pauzu. Na druhou stranu velice trefně vypovídá o temných zákoutích lidské duše. Při poslechu často až zamrazí a posluchač musí přemýšlet, na které straně by stál, kdyby šlo o skutečnost…

————————————————

Radioservis se zrovna nespecializuje na natáčení obsáhlých krimi thrillerů, proto mě docela překvapilo, že se ujal vydání Andělů smrti, první knihy ze série s inspektorkou Lottie Parkerovou irské autorky Patricie Gibneyové. Její knihy v českém překladu vydává Kalibr spadající pod Euromedia Group, takže bych čekala, že audio zpracování se ujme jejich Témbr. A tak nepřekvapí, že se na vydání CD spolupodílí také.

Já si patnáct a půl hodiny dlouhou četbu stáhla z webu Audiotéka.cz a po poslechu se ve mně sváří několik pozitivních i negativních dojmů. Velice kladně hodnotím přednes Lukáše Hlavici a hudební předěly, které skvěle dokreslují atmosféru. Trošku rozpačitá jsem z obsahu. Chvílemi se děj hrozně vlekl, až měla jsem chuť jej popostrčit, některé momenty mi zase přišly uspěchané a rozluštění nebylo až tak překvapivé, jak anotace naznačuje.

V celkové sumarizaci pak příběh není špatný a stojí za poslech. Hlavní hrdinka je sympatická – vyrovnává se se ztrátou milovaného muže, pere se se skloubením náročné práce a výchovy tří dospívajících dětí a hledá cestu ke svojí matce. Předobrazem Lottie byla sama autorka a psaní jí sloužilo jako terapie k vyrovnání se se ztrátou manžela – pokud budou následovat audio zpracování dalších dílů, ráda budu sledovat vývoj hlavní hrdinky a jejích kolegů.

————————————————

Kathryn Hughesová je britská historička, autorka životopisů a novinářka (opravdu?, sice tuto informaci najdete na mnoha webech, ale v jejím doslovu ke knize stojí, že absolvovala obchodní akademii a pracovala v pojišťovně). Tím je asi předurčená k psaní historických románů. Z těch dvou česky vydaných knih, které jsem četla (Dopis a Klíč) to však až tak výrazně nevyplývá. Ano, Dopis měl svoji historickou linii vedoucí až do počátku druhé světové války, ale Klíč ani tak hluboko nedosahuje. I když i jeho nesoučasná dějová linka je velice zajímavá a dotýká se závažného problému: řešení psychických obtíží v padesátých letech minulého století.

Dějištěm románu Klíč je Ambergate – bývalý krajský ústav pro duševně choré. Budova nemocnice určená k demolici láká Sarah, která se po svém rozvodu a smrti matky snaží zmapovat historii léčebny a odhalit přitom roli svého otce v tomto zařízení. Co se tam stalo, že o tom nechce promluvit? Pomohou Sarah nalezené kufry bývalých pacientů ústavu?

Po Dopisu jsem se na nový záhadný příběh Kathryn Hughesové opravdu těšila, ale ač je zápletka rovněž pozoruhodná a postavy povětšinou sympatické, rozuzlení mi přišlo slabší a příliš přímočaré. Z historického, ale hlavně ze současného příběhu se dalo vyzískat mnohem víc. Celkově jsem tedy trošku zklamaná, podle anotace (i zkušenosti s prvním románem) jsem očekávala více. Nicméně, pokud budete ke knize přistupovat bez předsudků a zkušeností, potěší vás. Román Klíč vydalo nakladatelství Cosmopolis na začátku prázdnin.


A které tituly zpříjemnily čas dovolených vám? Napište nám!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEmil a detektivové

Kästner, Erich

Tympanum, 2021

zobrazit info o knizeEva tropí hlouposti (audiokniha)

Vavřincová, Fan

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizeJeden za druhým

Carter, Chris

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeAndělé smrti (audiokniha)

Gibneyová, Patricia

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeKlíč

Kathryn, Hughesová

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář