Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. listopadu 2021

nenechte_si_ujit
Listopad se přehoupl do své druhé poloviny, dny jsou stále kratší a pošmournější. A to je ideální doba, kdy se vydat na nějakou literární akci. Příští týden to může být třeba LiStOVáNí, křest knihy o Anežce České či beseda s tanečníkem Zdeňkem Chlopčíkem.

A začneme rovnou zmíněným scénickým čtením LiStOVáNí. Koná se v pondělí 15. listopaduSeveročeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Tentokrát se bude listovat opravdovou legendou, komiksem Čtyřlístek od Jaroslava Němečka. Myšpulín, Bobík, Fifinka, Pinďa či Zádrhel bavili děti už před 50 lety a dodnes jsou velice populární. Proto se mnoho z vás určitě nadšeně zúčastní i pondělního LiStOVáNí a společně s účinkujícími zavzpomínáte na svá mladá léta, kdy jste tyto příběhy hltali jedním dechem. Akce začíná v 19.00 a vystoupí Lukáš Hejlík, Věra Hollá, Alan Novotný a Pavel Oubram.

A literatura pro děti ještě jednou. V pondělí 15. listopadu se v Knihovně Jiřího Mahena od 15.00 na pobočce Černá Pole koná čtení pro děti z knížky O jezevci, který pořád zpíval. Jak už název napovídá, příběh vypráví o jezevci, který si tuze rád prozpěvoval, dokonce až tak často, že to ostatní zvířátka v lese přestalo bavit a rozhodli se, že jezevce utiší. Jak se bude příběh vyvíjet dál, si už přijďte poslechnout do brněnské knihovny, čtení začíná v 15.00.

úterý 16. listopadu zavítáme na křest knihy Tajemství, který se koná v kavárně Kafe a HrnkyPraze. Kniha Terezy Dobiášové vypráví příběh Anežky České – co vedlo dceru českého krále Přemysla Otakara I. k tomu, aby se vzdala svého dosavadního života a stala se jeptiškou? Autorka čerpala z dochovaných historických faktů a postupně tak díky osudu Anežky nahlíží i na 13. století a jeho protichůdné mocenské a duchovní proudy. Křest knihy začíná v 16.00, pokud vás tak toto téma zajímá, určitě na něj zajděte. Součástí akce bude i autogramiáda autorky.

Ve čtvrtek 18. listopadu se v ostravském Domu knihy uskuteční beseda se Zdeňkem Chlopčíkem, kterému nedávno vyšla kniha Protančit se životem. Jedná se vlastně o rozhovor s Violou Kučerovou, kde tento oblíbený tanečník vypráví o svém životě – jak o tancování či své roli porotce v populární soutěži StarDance, tak i o svém osobním životě. Do knihy se dokonce vyjádřily i jeho děti a manželka. Beseda začíná v 17.00, tak si ji nenechte ujít, určitě půjde o zábavné odpoledne.

Máme tu ale také pozvánku pro milovníky poezie. V pátek 19. listopadu se v PardubicíchDivadle 29 koná recitační soutěž nazvaná Pardubické poetické setkání. Akce je určena pro mladé recitátory a literáty, kteří se zde mohou setkat, vzájemně si předat inspiraci nebo se něco nového naučit. Součástí bude také tvůrčí dílna, všichni si tak můžou literární tvorbu vyzkoušet rovnou na místě. Vše začíná už v 9.30 a končí v 16.30.

A na závěr opět něco pro ty nejmenší a jejich rodiče. Na Pražské tržnici v Holešovicích se v pátek 19. a v sobotu 20. listopadu koná festival mini. Tento dětský prodejní festival nabízí jak módu, hračky, nábytek, šperky, kosmetiku, tak také knihy. Letos zde budou vystavovat například nakladatelství Host či nakladatelství POP-PAP. Pokud se tedy chcete inspirovat a najít nějaké dětské knížky vhodné pod stromeček, určitě na festival dorazte. Začíná oba dva dny v 10.00 a končí v 18.00.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář