Když padají bomby

Martinova_PosledniKnihkupectvi
Říká se, že kde hlučí děla, múzy mlčí. Nemusí to být nutně pravda. Dokonce najde-li se někdo, kdo je nechá svým hlasem promluvit, může pomoci trpícím v překonávání jejich nelehkých údělů. O síle slova, o moci knih, ale i o nezištnosti dokáže vyprávět právě Poslední knihkupectví v Londýně.

Na sklonku druhého prázdninového měsíce roku 2021 vydalo nakladatelství Grada v rámci své značky Cosmopolis knihu Madeline Martinové Poslední knihkupectví (The Last Bookshop in London, 2021). Překlad připravila Marcela Nejedlá.

Madeline Martinová žije aktuálně na Floridě obklopena svou milující a milovanou rodinou. Přestože Poslední knihkupectví je zatím jedinou její knihou přeloženou do češtiny, pyšní se desítkami vydaných titulů tvořících hned několik sérií převážně ve fantasy žánru. Společným rysem a tématem většiny z nich jsou ženy disponující silnou osobností a jinak tomu není ani v případě Posledního knihkupectví. Londýn se zdá být autorčiným oblíbeným místem, protože mu kromě této knihy věnovala dokonce i celou, zatím třídílnou sérii The London School for Ladies.

Přes všechny obecné podobnosti se zbytkem autorčiny tvorby přeci jenom dnes představovaný román nabízí i něco nového. Madeline Martinová umístila svou hrdinku Grace do Londýna v prvních letech druhé světové války. Nevím jak vy, ale já až do nedávna vlastně nikdy nepřemýšlel nad tím, jaký byl nástup války nejen v hlavním městě ostrovního království, ale vůbec v celé Británii. Teď už mám poměrně jasnou představu – a v jejím nabytí vidím asi nejsilnější přínos tohoto titulu. Myslím, že jsme už přivykli bezpočtu válečných příběhů z notoricky známých míst, dokola opakovaných ve filmových i knižních zpracováních. Ale těch, v nichž bychom se měli příležitost seznámit s utrpením Londýňanů, bude pomálu.

Madeline Martinová představuje svým příznivcům dívku, která pod tlakem nového života dospívá v silnou a sebevědomou ženu, aniž by ztratila cokoli ze své mladistvé bezelstnosti a potřeby pomáhat tam, kde je to třeba. Do metropole se dostává doslova v předvečer napadení Polska Hilterovými jednotkami. Na rozdíl od své společnice nedisponuje žádným doporučujícím průvodním dopisem, netroufne si tedy ucházet se o zaměstnání ve vyhlášeném obchodním domě. Namísto toho jí jejich společná bytná zařídí místo v jednom zapadlém knihkupectví, které vlastní a provozuje nerudně působící stařík. Navzdory majitelově nevoli se Grace rovnou pustí do zvelebování zatuchlého prostoru. Celé to má ovšem jeden háček. Grace až dosud přečetla sotva jednu celou knihu. Jak chcete úspěšně prodávat v knihkupectví, když o sortimentu nemáte ani tušení? Ano, jedině tak, že se s obsahem těch zaprášených svazků seznámíte. Jak se zhoršuje válečná situace, Grace se zapojuje do pomoci lidem kolem sebe. Činí tak mnoha způsoby a nezapomíná ani na obchodní konkurenty. Poslední knihkupectví nezískalo svůj název zbůhdarma. Připravte se na silný příběh, plný emocí, ztrát, ale i objevů a lásky.

Zhruba třísetstránková kniha disponuje dvaceti kapitolami, Epilogem a krátkým Poděkováním. S autorčiným stylem v překladu Marcely Nejedlé jsem chvilku zápasil, ale během pár stran převládl obsah nad formou, a čím déle jsem četl, tím více jsem se nechával Posledním knihkupectvím pohltit. Madeline Martinová dokáže probudit ve čtenáři sympatie nejenom pro hlavní hrdiny, ale i pro většinu vedlejších postav. Když nad tím teď přemýšlím, v celé knize nenarazíme na vysloveně negativní charakter. Dokonce i rabující skupina si nechá vcelku snadno říci, aby svého zavrženíhodného jednání nechala. Tak trochu mi to celé připomnělo tituly Dicka Francise, v nichž i padouši mívají svědomí a jistý smysl pro čest. Pokud bych měl vypíchnout dvě zásadní poselství Posledního knihkupectví, pak bych nejspíš vybral tato: v knihách se skrývá nesmírná síla a v některých lidech dříme síla ještě větší. Není nic, co by člověk nedokázal, ať už z pozice autora, či pouhého čtenáře.

Poslední knihkupectví není románem červené knihovny, ačkoli přebal může takové očekávání vzbuzovat. Ostatně většina přebalů knih Madeline Martinové evokuje dojem příslušnosti právě k tomuto žánru. Ale jak se říká, nesuď knihu podle obalu. Jistě, pokud očekáváte válečný příběh plný krve a nespoutaného násilí, pak jste na špatném místě. Ale absence zmíněných atributů ještě neznamená, že na čtenáře čeká jen nuda a šeď. Právě naopak. Máte-li chuť na trochu nenásilného ponaučení, hledáte-li romantického a nevtíravého společníka k posezení u krbu za nadcházejících podzimních večerů, pak jste jej možná právě nalezli. Poslední knihkupectví Madeline Martinové může být tou pravou volbou. Navíc vás tato publikace může nasměrovat k mnoha dalším titulům klasické literatury, o nichž se dnes už tak často nehovoří – což je, dle mého soudu, škoda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední knihkupectví

Martinová, Madeline

Cosmopolis, 2021

Napsat komentář