Jak na skvělé portréty

portret-kreativne
Chcete fotit portréty, ale nevíte, jak na to? Díky nové knize slavného fotografa se naučíte, jak oslovovat lidi, čím vyplnit kompozici a jak si nastavit fotoaparát, aby nedocházelo ke zbytečným nedokonalostem.

Jak na skvělé fotografie lidí.
Jak se zbavit strachu oslovit někoho na ulici? Jak si nastavit fotoaparát pro fotografování lidí a docílit originálních nevšedních snímků? Na tyhle a různé další otázky vám odpoví nadšený fotograf Bryan Peterson a jeho kniha, která vás provede světem, kde lidé hrají ve snímku hlavní roli.
Dozvíme se, jak nejsnadněji získat svou vysněnou fotografii, kdekoli si vzpomenete. Máte vyhlídnutou úžasnou scénu, ale chybí vám tam lidský prvek? Nebo naopak – máte k dispozici skvělý model, ale nemáte ho kam umístit? Vždycky to jde nějak vyřešit, a pokud si myslíte, že ne, Bryan Peterson vás přesvědčí o opaku.
V knize také dostanete cenné rady na téma světlo ve fotografii a dočtete se i o důležitosti kompozice při fotografování lidí. Všechno vám do sebe hezky zapadne a už nebudete potřebovat jedinou výmluvu k tomu vzít váš fotoaparát a vyrazit fotit portréty lidí!

Naučte se fotografovat portrét kreativně

Autor: Bryan Peterson
Přeložila: Nikol Barochová Zachovalová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 210×270 mm
ISBN: 978-80-7413-433-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Naučte se fotografovat portrét kreativně vydalo nakladatelství Zoner Press.

 

Ukázka z knihy

 V řadě případů také díky oblečení okamžitě identifikujeme národnost člověka nebo kulturu, ze které pochází. Kdyby se například procházel ulicemi New Yorku mladík v bavorských krátkých kožených kalhotách s kšandami, spousta kolemjdoucích by zřejmě poznamenala: „Ten je určitě z Německa nebo ze Švýcarska.“ Podobné by to bylo s holohlavým pětatřicetiletým mužem v sandálech oděném v jasně oranžovém hábitu – hned bychom si ho zařadili jako buddhistického mnicha. Je pravda, že takoví lidé bijí více do očí, když se objeví někde mimo své běžné prostředí, zároveň s nimi však přichází závan „jiného“, nebo spíše širšího světa.

A konečně, kolik z nás se měsíce lopotilo v práci po boku kolegů, co jsme si jich pomalu ani nevšimli, dokud se nekonala nějaká nějaká neformální akce? Když máte najednou možnost poznat blíže lidi, se kterými jste se doposud potkávali jen v práci, můžete si uvědomit, že vaše každodenní pracovní úřednické nebo dělnické „uniformy“ vystřídalo nápadnější a více vypovídající oblečení. Myslete na to při fotografování, jelikož oblečení dokáže podpořit i „zamlžit“ jádro vaší výpovědi o fotografované osobě.

***

peterson-fotka

Teď možná přemýšlíte, jak se k pracujícím lidem přiblížit. Zavítejte do nějakého motorestu pro řidiče kamionů, kde určitě potkáte nějaké ochotné objekty a možná vám i někdo z nich nabídne, jestli mu na cestě nechcete dělat společnost. Až vás příště po ránu vzbudí popelářské auto a hlasité řinčení skla z právě vyprazdňovaného kontejneru, běžte se pozdravit s popeláři a svěřte se jim se svým plánem. Jeďte se podívat na nějakou malou pilu a zeptejte se, kde se v okolních lesích právě kácí. Vydejte se do nejbližšího přístavu a popovídejte si s lidmi pracujícími v závodě na zpracování ryb. Najděte si v okolí nějakou pěstitelskou školku a zeptejte se zahradníků, jestli je můžete doprovázet, až vyrazí s výpěstky do terénu. Fotografovat lidi při práci má smysl už jen díky příležitosti vidět, zažít a zaznamenat, jak se živí ostatní, zejména pokud vy sami manuálně nepracujete. K tomu získáte lepší orientaci, co se tématu práce týče, a poznáte důvody, proč lidé dělají, co dělají.

Přečtěte si celou ukázku včetně povedených fotografií.

 

O autorovi

Bryan Peterson je fotografem již více než 30 let a 20 let vyučuje fotografii. Přináší do školy jedinečný styl výuky, který zaručí kreativní a zábavné učení všech fotografů a povýší je do nových fotografických výšin, o kterých jen snili. Bryan je navíc autorem nejprodávanějších knih jako Naučte se fotografovat s bleskem kreativně, Naučte se exponovat kreativně, Naučte se používat expoziční čas kreativněNaučte se fotografovat dobřeExpozice – problémy a řešení a Naučte se vidět kreativně.

Zdroj informací: BP – School of Photography (přeloženo)


Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaučte se fotografovat portrét kreativně

Peterson, Bryan

Zoner Press, 2021

Napsat komentář