Hoaxy, fámy, konspirace

Cerna sanitka znovu v akci
Zatímco městské legendy ustupují do pozadí, jejich místo přebírají fake news, konspirační teorie a internetové hoaxy. Některé z nich přibližuje a komentuje folklorista Petr Janeček ve své nové knize. Nechybí témata jako koronavirus či mobilní sítě 5G.

Zaručené zprávy šířené po internetu. Děsivá varování kolující po sociálních sítích. Šokující i úsměvné historky, které se přihodily kamarádům vašich kamarádů…
Témata? Koronavirus Covid-19. Mobilní sítě 5G. Modrá velryba. Muslimka a peněženka. Piraně na koupališti…
Nová kniha z úspěšné knižní série Černá sanitka, která se v minulosti dočkala televizního, rozhlasového a divadelního zpracování, přináší komentovaný výběr 161 nejzajímavějších textů českého současného folkloru, které kolují ústním podáním i internetem. V dnešní době, kdy tradiční „městské legendy“ známé z prvních dílů Černé sanitky pomalu ustupují ze scény, se autor, etnolog a folklorista Petr Janeček, zaměřil i na nové, aktuální žánry. Kniha s odbornými komentáři proto představí také fenomén internetových hoaxů, fake news a konspiračních teorií, které se v posledních letech dočkaly nebývalé obliby.

Ukázka z knihy

Synovec jednoho z mých spolužáků úspěšně vystudoval vysokou školu a nyní pracuje v nemocnici v Shenzhenu. Zapojil se do studie virové pneumonie ve Wu-chanu. Zavolal mi a požádal mě, abych řekl přátelům:
Pokud máte rýmu a kašel – nejedná se o pneumonii coronaviru, protože pneumonie coronaviru se projevuje suchým kašlem bez nachlazení! Toto je nejjednodušší způsob identifikace. Předejte informaci svým přátelům, aby se dozvěděli více o identifikaci a prevenci. (str. 14)

Černá sanitka: Znovu v akci

Hoaxy, fámy, konspirace
Autor: Petr Janeček
Ilustrace: Nikkarin

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 145×180 mm
ISBN: 978-80-7428-367-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Černá sanitka: Znovu v akci vydalo nakladatelství Plot. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Petr Janeček (*1978) vystudoval etnologii na Filozofické fakultě UK v Praze a humanitní studia na Fakultě humanitních studií UK v Praze. V současné době působí v Ústavu etnologie FF UK v Praze jako odborný asistent Semináře folkloristiky. Hlavní oblastí jeho odborného zájmu je prozaický folklor a teorie, metodologie a dějiny slovesné folkloristiky; v současnosti se zabývá především problematikou současných pověstí, fám a anekdot. Je autorem populární knižní série „Černá sanitka“, která se dočkala televizního, rozhlasového a divadelního zpracování.

Zdroj informací: kosmas.cz


prostor_logoNakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerná sanitka: Znovu v akci
Hoaxy, fámy, konspirace

Janeček, Petr

Plot, 2020

Napsat komentář