Ukázka z knihy Ďáblovo zlato

Dablovo zlato_uvodni
Ďáblovo zlato je nový a velmi žádaný druh alkoholu, který se šíří po USA. Antonín by si rád jeho prostřednictvím zajistil přízeň sicilské mafie, které slíbil, že zpřetrhá veškeré rodinné svazky. Pak mu ale tyto plány zkomplikuje bratr Adam.

Přinášíme vám ukázku z knihy Ďáblovo zlato,
kterou vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

 

Vůz zastavil u skladu za půl hodiny, ale mladíkovi přišlo, že uběhla až příliš rychle. Bříšky prstů přejel po hlavni lupary, kterou měl pořád u kolen.
„Už tam stojí,“ řekl Sicilan, vypnul motor a ukázal před kapotu automobilu. „Až se k tobě otočíme zády, vystup a udělej to.“
Vzduch byl krásně čistý, voněl po stromech a mokré kůře a dodával velmi příjemný pocit něčeho nového. Lesní půda byla vlhká a lehce se člověku bořila pod nohama. Mladík se zadíval z okénka a ve tmě se snažil rozeznat svůj cíl.
Genco Santino s velkým Sicilanem pracoval už desítky let, a i když dodržoval pravidla rodiny, udělal chybu. Porušil přísahu věrnosti, protože nezapomněl na svůj starý život před přijetím. Rodina znamenala Sicílii a Sicilany. Ne Italy, a už vůbec ne Neapolitány.
Zavalitý Sicilan vystoupil a směrem k Santinovi pohodil hlavou. Santino se na něj díval kysele, pohledem letitých přátel, jejichž společnost se tomu druhému už snadno omrzí.
„Co tady dělá? Nemá snad hlídat bar?“ zeptal se.
„Don chce, abych ho pak někam vzal. Na zaučení,“ odpověděl Sicilan a výmluvně pokrčil rameny. „Vykašli se na něj. Je mladej,“ řekl a poplácal Santina po zádech. „Pojď, kouknem, jestli je ve skladu všecko v pořádku. Don chce mít jistotu. Měli bysme kluky prej kontrolovat častějc. Věříš tomu, kamaráde? My dva bysme měli dělat takovou práci!“
Santino si ještě chvíli prohlížel mladíka ve voze, pak se ale zasmál a otočil se. „To teda ne. Měl by ji dělat někdo jinej. Třeba zrovna ten kluk.“
„No to jo. Sakra!“ zaklel Sicilan. „Rozvázala se mi bota. Počkej moment, jinak se přerazím.“
Muži se zastavili a Sicilan se sehnul k zemi.
Genco Santino se podrbal na obočí. Pak zcepeněl.
„Rodina na to vždycky přijde,“ zaslechl za zády.
Když se otočil, prolétly mu hlavou broky z lupary. Skácel se na zem. Z větví okolních stromů vylétli ptáci a zvuk výstřelu se ztratil v lese. Potom byl všude klid.

————————

Lukáš Štěrovský

Lukáš Štěrovský se narodil 4. března 1992 v Hradci Králové, ve stejném městě vystudoval střední automobilovou školu. Studoval filozofii na pardubické univerzitě, kde začal v autorské dvojici spolupracovat s Vojtěchem Záleským na gangsterce Ďáblovo zlato (2020, MOBA). V současnosti pracuje jako novinář. Mezi jeho oblíbené autory patří Mario Puzo, Stephen King nebo J. K. Rowlingová.

Zdroj informací: archiv autora

 

Vojtěch Záleský

Vojtěch Záleský vystudoval filozofii na Univerzitě Pardubice a v současné době působí jako literární redaktor. Věnuje se teorii tvůrčího psaní a hudbě. Jeho oblíbení spisovatelé jsou Daphne du Maurier a Maj Sjöwallová a Per Wahlöö. Jeho prvním publikovaným románem je Ďáblovo zlato (2020, MOBA), které napsal společně s Lukášem Štěrovským.

Zdroj informací: archiv autora


Nakladatelství MOBA vzniklo na podzim roku 1991 a za více jak 18 let existence se vyprofilovalo na jednu z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Počtem ročně vydaných téměř 400 titulů se řadí mezi největší česká nakladatelství. Nakladatelství se specializuje na světovou krimi, původní českou detektivku, historické romány, literaturu faktu a romány pro ženy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎáblovo zlato

Záleský, Vojtěch - Štěrovský, Lukáš

Moravská Bastei MOBA, 2020

Napsat komentář