Zahrajte si o novou sbírku básní Jiřího Žáčka

kdo-uci-ptaky-zpivat-perex
Když vyjde nová sbírka vašeho oblíbeného básníka, je to radost nejen pro vás, ale také pro něj. Jeden z nejčtenějších autorů Jiří Žáček vám ve svých básních vysvětlí, proč tomu tak je a proč by lidé měli více číst poezii.

Otázky skryté ve verších

Je nová sbírka básní velkého básníka událost? Ano. Pro autora i pro čtenáře. Jiří Žáček k tomu napsal vysvětlující noticku o stavu našeho světa a poezie: Lidé prý přestávají poezii číst. Jak kde a jak kdy. Ve Francii a v Británii zažili podivuhodný návrat čtenářů k poezii. Zřejmě jim verše dokážou dát něco, co jim nedá ani profesionální úspěch, ani komfort a bohatství, ani adrenalinové sporty. Nevím, zda se to dá jednoduše pojmenovat, mohu jen hádat, co to je: okouzlení, sebereflexe, fantazie, pravdomluvné slovo?

Nová básnická sbírka Jiřího Žáčka nemá za svým názvem otazník, ale najdeme ho ve verši: Čemu nás učí básně? Ptát se. Co je láska? Kdo nám proměňuje život? Čím hoří vášně a kde se rodí něha? A není rozum zrádce, když nám radí? Otázky vystupují z básníkových veršů očištěné od všeho, co není poezie, a vyjadřují s láskou ke slovům, co milujeme, po čem toužíme, co si doopravdy myslíme.

 

Kdo učí ptáky zpívat

Autor: Jiří Žáček

Vydalo: nakladatelství Šulc-Švarc
Počet stran: 96
Vazba: pevná
Vydáno: 10/2020
ISBN: 978-80-7244-454-0

Přečtěte si více o knize Kdo učí ptáky zpívat, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

O autorovi

Jiří Žáček (* 1945 Chomutov) patří k našim nejčtenějším a nejznámějším básníkům. Jeho poezie má nezaměnitelný styl i tóninu. Poznáme ji podle lehkosti a švihu, s jakými si autor hraje se slovy, podle atmosféry, jež nás obklopí při čtení. Už jeho první básnická sbírka pro děti Aprílová škola se stala hitem (ve třetím vydání vyšla ve stotisícovém nákladu). Ve sbírkách pro dospělé je zřetelnější jeho ironie a sarkasmus, nevyhýbá se ani milostné poezii.
(Zdroj informací: společnost Knihcentrum)

 

Vyhrajte knihu Kdo učí ptáky zpívat

Jiřího Žáčka není nutné nijak dlouze představovat, protože jeho jméno jistě znají i ti, kteří nepatří mezi ty nejvášnivější čtenáře poezie. Jeho verše jsou vyhlášené ironií a sarkasmem, díky čemuž jsou velmi čtivé a oblíbené. Začtete se do nich a přesvědčte se, proč je Jiří Žáček nejčtenějším a nejoblíbenějším českým básníkem.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kdo učí ptáky zpívat vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kdo učí ptáky zpívat
probíhá od 25. do 31. října 2020.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 sbírky básní Kdo učí ptáky zpívat

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo učí ptáky zpívat

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2020

Napsat komentář