Život na louce

louka-perex
Vydejte se do přírody s knížkou Jana Hafta, která vám představí jedinečný svět rozkvetlých luk, včetně tamních rostlinných a živočišných druhů.

Lechtající trávy, zářivé květiny, bzučící hmyz: Jan Haft nás bere na objevitelskou cestu do skutečného ráje přírody, kde žijí stovky pestrobarevných rostlin a fascinujících živočichů v často překvapivých společenstvích. Nikde jinde není život rozmanitější. A zároveň je jen málokterý z biotopů tolik ohrožený: Kvetoucí louky kdysi pokrývaly mnohem rozsáhlejší území. Dnes je to žalostných několik procent, a i ta jsou v nebezpečí. Louky, přinejmenším ty ekologicky neporušené, bývají plné života. Spolu s pastvinami jsou domovem velkého množství semenných rostlin a kapraďorostů. Sídlí zde také značný počet živočišných druhů, mezi nimi pestrobarevní brouci, kobylky a saranče, cikády, motýli, včely, čmeláci a mravenci. Navíc jsou louky velmi důležité i pro celou řadu ptáků, kteří si stavějí hnízda na zemi v trávě, například pro čejky. A mnohá velká zvířata jako srnky a jeleni, která známe především z lesů, louky pravidelně navštěvují. Biolog a filmař Jan Haft ve své knize čtenářům představuje fascinující svět plný barev, hlasů a překvapivých podob života a životních strategií, založených na spolupráci, jejichž rozmanitost a krásu však ohrožuje v podstatě plošné hnojení a průmyslové využívání krajiny. Hrozí, že tak přijdeme o důležitou součást ekosystému. Haftova kniha proto zároveň volá po záchraně posledních druhově pestrých luk. Text doplňuje řada působivých fotografií.

 

Louka

Vábení do tajuplného světa
Autor: Jan Haft
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-88316-33-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Louka vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Čmelák luční se na rozechvělých miniaturních nožičkách přesunuje na druhou stranu květu řeřišnice, na kterém strávil noc, prokřehlý s mohutnými kapkami rosy v husté čmeláčí srsti. Vychází právě slunce a malý huňáč se snaží zachytit jeho první hřejivé paprsky, aby se rychleji dostal na „provozní teplotu.“ Po celé louce stejný obrázek: blanokřídlý hmyz je ochromený nočním chladem, mouchy, brouci i motýli se jako ve zpomaleném filmu otáčejí ke slunci ve snaze vstřebat jeho blahodárné teplo a rychleji rozpohybovat ztuhlá tělíčka. (str. 9)

Louka

Přečtěte si zbytek ukázky.

 

Jan Haft

Jan Haft (*1967)  je biolog a autor řady oceňovaných dokumentárních filmů o přírodě (mj. Tajemné kouzlo bažin, Království lesa). S manželkou a třemi dětmi žije na statku v údolí Isental nedaleko Mnichova. Jednu ze svých oblíbených luk má přímo v sousedství. Lučním biotopům se věnuje i jeho nejnovější film: Louka – Ráj na dosah (2019).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kazda.

 

Doporučujeme

Nakladatelství Kazda vydalo již řadu zajímavých a podnětných knih, např. Mají chobotnice duši?Srdce včely má pět komorCouchsurfing v ÍránuMůj první les, knihy ze série Zkuste to doma sami – KuchyněPéče o tělo a vlasy a další.


Nakladatelství Kazda vydává knihy o přírodě a zahradách, vnímajících jejich hlubší metafyzický rozměr a možnosti spolupráce s neviditelnými živly, a dále knihy o různých možnostech udržení a znovunabytí zdraví. Autoři jsou domácí i zahraniční. Jeho knihy a CD mají čtenářům přinášet radost a povzbuzení do života svou vnitřní živostí, opravdovostí, mají posilovat dobrá předsevzetí a odhodlání a podporovat harmonii mezi člověkem a jeho okolím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLouka
Vábení do tajuplného světa

Haft, Jan

Kazda, 2019

Napsat komentář