Přátelství mezi pumou a vlčicí?

Woodwalker_Nebezpecne pratelstvi_uvodni
Carag je woodwalker – narodil se jako puma, ale může se proměňovat v člověka. Studuje na škole pro stejně výjimečné děti, kde už stačil získat nové kamarády i nepřátele. A také spojenkyni, kterou by nečekal.

Nakladatelství Bookmedia vydalo 24. září 2019 druhý díl fantasy série Woodwalker německé novinářky Katji Brandisové. Román pro mládež s podtitulem Nebezpečné přátelství opět ilustrovala Claudia Carlsová, která svými obrázky doprovodila např. i sérii Alea – dívka moře.

Hlavní hrdina Carag a jeho přátelé nadále navštěvují střední školu pro woodwalkery slečny Clearwaterové. V novém roce je čekají první expedice, během nichž se budou muset naučit spolupracovat v týmu a využívat znalosti získané v předchozím ročníku, aby dokázali, že jsou schopni obstát ve skutečném světě.

Právě dobrodružné a často nebezpečné expedice představují zdroj napětí, zábavy a humoru, který knihu báječně osvěžuje. S radostí jsem vyhlížela každou obálku s pokyny, jež se čas od času vynořila mezi odstavci a informovala o náplni další výpravy a jejích účastnících (viz ukázka). Studenti se potýkají s nejrůznějšími – pro obyčejné lidi zcela běžnými – záležitostmi. Např. dostanou za úkol zajít do lékárny a koupit léky, jeden z žáků však přitom musí zůstat ve zvířecí podobě a nevyvolat rozruch. Budou úspěšní?

Woodwalker 2_ukazka1

Nápad s rozličnými a zapeklitými úlohami se mi zdá velmi originální a neotřelý. Příběh se však netočí pouze kolem nich. Carag už brzy zjistí, že má mnohem větší problém, a tím je špion podávající informace chlapcovu bývalému mentorovi Andrewu Millingovi známému z první knihy. Ten se ukáže být silným nepřítelem se stále narůstajícím vlivem ve společnosti. Existuje způsob, jak zajistit, aby jeho moc nadále nestoupala a nebyla využita proti nevinným lidem? Na to musí Carag přijít.

Nečekanou spojenkyní v boji proti Millingovi mu bude bílá vlčice Tikaani, členka smečky šikanátorů, které Carag nemá ani trochu v lásce. Zdá se však, že právě Tikaani je jiná než ostatní vlci ve škole. Může se na ni ale převtělenec pumy spolehnout?

Název druhého dílu Nebezpečné přátelství (v originále Gefährliche Freundschaft) vzbuzuje dojem, že navázání kamarádství mezi Caragem a Tikaani představuje hlavní téma knihy. To však v příběhu dostává přinejmenším stejný prostor jako Caragova snaha zapůsobit na dívku, která se mu líbí, nebo spory s nebezpečným woodwalkerem Andrewem Millingem. Název tedy nebyl zvolen právě nejlépe.

Čtivostí, akčními momenty a vtipnými situacemi druhý díl drží vysokou laťku nastavenou příjemným prvním dílem. Jestliže jsem však u prvního dílu oceňovala nepřítomnost překlepů a chyb (nebo jen velmi malý počet), pak tady musím bohužel poukázat na jejich překvapující množství. Nejedná se pouze o občasné překlepy, nýbrž také o nejednotné užívání kurzivy při zvýraznění myšlenek (vnitřního hlasu) woodwalkerů, špatně umístěné uvozovky, chybnou interpunkci či podivně odsazené řádky. V tomto směru by se dalo ještě dlouze pokračovat, raději však budu doufat, že v příštím díle se kvalita změní k lepšímu. Woodwalker je bezpochyby neotřelou, poutavou a veselou sérií pro děti a mládež, jež si pečlivější přístup rozhodně zaslouží.

Woodwalker 2_ukazka2

Nejvíce na knize Nebezpečné přátelství oceňuji to, jak v ní autorka posiluje soudržnost mezi přáteli. Vztahy mezi Caragem, veverčí kamarádkou Holly, bizonem Brandonem a dalšími spolužáky se postupně utužují a zdá se, že je nic nedokáže zlomit. Také se mi líbí, že žádný woodwalker, ať už je to silná puma, hbitý vlk nebo malinká veverka, neváhá přiložit packu k dílu a zapojit se do nebezpečného pátrání po unesené osobě. Ukáže se, že každý má určité přednosti, které se mohou hodit, a nikdo není zcela zbytečný, ani ten nejmenší pavouček.

Pokud jde o děj, nemám vlastně knížce co vytknout. Stránky svižně ubíhají pod rukama, jedna kapitola střídá druhou, atmosféru dokreslují příhodné černobílé ilustrace pumy a vlčice. Kladné postavy působí sympaticky, zatímco hlavní padouch vzbuzuje strach, a přestože se osobně ukáže skoro až na konci druhého dílu, po celou dobu stojí někde v pozadí a udržuje napětí. Nejde přitom o prvoplánového zlosyna, ale o někoho, jehož chování má v podstatě pochopitelné důvody. Do jisté míry s ním lze i soucítit.

Nezbývá než dodat, že se těším na třetí pokračování a Caragova další dobrodružství – především pak na to, jakým způsobem autorka spor s Millingem vyřeší. Nechme se překvapit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWoodwalker 2 – Nebezpečné přátelství

Brandisová, Katja

Bookmedia, 2019

Napsat komentář