Cyklus povídek

Cestou zivotem
Alena Wagnerová se dlouhodobě a systematicky zabývá česko-německými vztahy. Její nejnovější kniha není monografií, ale cyklem povídek s nádechem autobiografického románu. Povídky vznikly jako snaha o boj s pomíjivostí.

Cyklus povídek Cestou životem vznikal v průběhu autorčiny dosavadní literární a životní pouti s cílem zbavit zapomenuté lidské osudy jejich pomíjejícnosti. V jistém smyslu jde také o autobiografický román v příbězích, ačkoli autorka sama zůstává většinou v pozadí.
Způsob jejího vyprávění nepostrádá esejistické rysy a někdy má i charakter dokumentárního záznamu, jako je tomu v povídce Dopravní přestupky Karla Baumanna či jiným způsobem v textu V zahradě se spisovateli. Někde klade Wagnerová důraz na určité vypjaté osobní situace, například v povídkách Příslib noci či Trpké jablko touhy, jinde leží těžiště v historických a společenských okolnostech, jako u Venkovské lékařky nebo Pomalého umírání monarchie v jejich poddaných.
Existenciální rozměr autorčiny umělecké i lidské zkušenosti podtrhává vstupní a závěrečný text cyklu. V Potížích s usednutím pozoruhodným způsobem reflektuje na začátku své spisovatelské dráhy situaci píšící ženy a Půl roku na útěku před smrtí představuje působivou osobní konfrontací s faktem nevyhnutelného konce života psanou ve formě deníkových záznamů.

Ukázka z knihy

Pomalu se ponořila.
Ze schodů by se měl drátěnými kartáči, drátěnými kartáči seškrábat mech; dřív než je celé pohltí.
Vybavily se jí staré cementové schůdky vedoucí k vodě, teď úplně zarostlé travou a vlaštovičníkem. (Vlaštovičník se svým žlutým mlékem ulpívajícím na prstech.) Za deset let, za deset let vyraší i z cementu olšové pruty. Ať tam někdo sedával nebo ne. Seškrábat drátěným kartáčem za rok zas a za rok zas. Údržba zdání.
Vzpomněla si na jámu vykopanou až k hlušině, kam se celé léto házejí ostříhané hnijící výhony odkvetlých rostlin.

Můžete si přečíst pokračování naší ukázky.

O edici

V edici Střed, orientované na současnou moderní beletrii a esejistiku, vycházejí mj. prózy světoznámého rakouského spisovatele Thomase Bernharda, eseje Gillesa Lipovetského, tvorba Jeana Améryho a dalších autorů.

Cestou životem

Autorka: Alena Wagnerová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 108×180 mm
ISBN: 978-80-7260-426-5
Doporučená cena: 247 Kč

 

 

Knihu Cestou životem vydalo nakladatelství Prostor. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Alena WagnerovaAlena Wagnerová (1936), spisovatelka, orální historička a editorka, se narodila v Brně a od roku 1969 žije v Německu. Publikuje od šedesátých let, zejména sociologické studie, eseje a prózu. Píše česky i německy. Je autorkou biografii Sidonie Nádherné (2010), české a evropské osobnosti, jejíž život se odehrával na pozadí první poloviny 20. století, jejího bratra Johannese (2014) pohybujícího se v okruhu Franze Kafky a české novinářky Mileny Jesenské (1996). Kniha V ohnisku nepokoje (2003) obohacuje kafkovskou literaturu o pohled na spisovatelovu rodinu. Próza Dvojitá kaple (1991) je autorčiným osobním vyznáním a popisuje její cestu sebepoznání. V textu Co by dělal Čech v Alsasku? (2011) sleduje alsaskou stopu Jiřího Weila. Žena za socialismu (2017) je překladem sociologické monografie vydané původně v Německu. Dlouhodobě a systematicky se zabývá česko-německými vztahy. Připomeňme rozhovory s Němci a Čechy ze Sudet – Odsunuté vzpomínky (1993) a Neodsunuté vzpomínky (2001) nebo publikaci o německých odpůrcích nacismu v Československu A zapomenuti vejdeme do dějin (2010).

Zdroj informací: Tisková zpráva


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Nakladatelství se hlásí k hodnotám evropského liberalismu. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCestou životem

Wagnerová, Alena

Prostor, 2019

Napsat komentář