Očima a hlavně ušima v září

ocima-sefradaktorky-nahled
Léto již máme za sebou, proto jsem dnes do svého recenzního přehledu zařadila tituly, které mi dělaly společnost o letošních prázdninách. Byl to čas doplňování znalostí severské krimi, setkání se starými známými, ale i objevování nových jmen nejen v žánru krimi. Navíc k létu patří romantika, takže zde najdete i tip na pořádnou romanci.

Rozhodla jsem se napravit své resty. Například mi úplně unikly knihy z pera švédské manželské autorské dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler, které vydává nakladatelství Host. Nechtěla jsem začínat sérii od konce, proto jsem si našla na webu Audioteka.cz audiopodobu první knihy s Joonou Linnou, tedy Hypnotizéra. V roce 2013 ji načetl Pavel Rímský. Byla jsem poněkud překvapená, že onen finsko-švédský detektiv byl v celém textu víceméně upozaděn a hlavní roli sehrál psychiatr a hypnotizér Erik Maria Bark a jeho rodina. Trošku mě tento fakt vykolejil, nicméně okouzlena podmanivým hlasem Pavla Rímského jsem doposlechla příběh o pomstě, zvrácené lásce a narušených osobnostech až do konce. Pokud bych knihu četla, nevím, jestli bych tento netradiční formát krimi dočetla, protože mám raději zajetá schémata a dlouhá líčení hypnoseancí mě nudila. Nicméně chápu, že mnoho čtenářů naopak taková vybočení z normálu vítá. Pokusím se „proposlouchat“ i dalšími tituly z této série a uvidíme, třeba svůj pohled na Larse Keplera změním.

————————————————

Pokud jste také s nevolí zaznamenali, jak jednoduše odebírají v Norsku úřady děti rodičům, pak by vám neměl uniknout román Kaštánek Sorena Sveistupa, který vydalo nakladatelství Kniha Zlín. Právem si totiž vysloužil značku TOP Thriller – čtenáře napíná od začátku až po poslední větu a překypuje zvraty. U zavražděné ženy je nalezen panáček z kaštanů s otiskem prstu před rokem unesené a zavražděné dcery ministryně sociálních věcí. Co to znamená? Je snad dívka naživu a tehdejší vyšetřování se vydalo po chybné cestě a zatčený pachatel, který se k činu přiznal, vraždu nespáchal? Vedení policie tomu nevěří a umanutému degradovanému policistovi Europolu, který je za trest přemístěn do Kodaně, hází klacky pod nohy, když chce případ znovu otevřít. Umírají další ženy a je unesen syn ministryně. Kdo je tajemný „Kaštánek“ a proč se rozhodl vytrestat ministryni?
Opravdu povedená severská krimi mě jen utvrdila v tom, jak těžce se prokazuje skutečné násilí páchané na dětech a jak snadno se dá celý proces odebírání dětí zmanipulovat jediných křivým svědectvím. Pokud vám vadí naturalistické líčení sadistických vražd, pak kniha s něžným názvem Kaštánek pro vás určitě není. Já ji poslouchala v audio podobě v podání Zuzany Kajnarové a musím říct, že přes 120 kratších kapitol (více než 15 hodin) s jejím hlasem uteklo vcelku rychle a měla jsem dojem, že přednes odpovídá knize, jejímu naladění a tempu vyprávění. Pokud vás tedy neodradí námět románu, pak poslech stažené audioknihy z webu Audioteka.cz nebo CD z nakladatelství Kniha Zlín může být tím pravým.

————————————————

Nová kniha Dominika Dána s názvem Na podpatcích líčí dva případy: vraždy v nočním klubu a domácího násilí a nevěrné manželky. Čtenář takřka do konce netuší, proč vlastně sleduje příběh jako vystřižený ze společenského románu, jenže se z něj na konec vyloupne případ pro oddělení vražd. Kniha je typická „Dánovka“ – stručná, rychlá, plná hlášek, které u detektivů z Našeho Města máme rádi. A k tomu perfektní obálka série vydávané nakladatelstvím Slovart – co víc si přát?

————————————————

Nakladatelství Mystery Press dává hodně prostoru novým českým detektivním autorům.  Patří k nim i brněnský autor fantasy a sci-fi příběhů Ondřej S. Nečas (přinesli jsme vám s ním rozhovor). V červnu mu vyšla historická detektivka s názvem Noční motýl. Ač jde o jméno krásné, ale krvelačné víly, na rozluštění smrti mladé dívky nakonec nic nadpřirozeného není. Rytíř Mojmír Mráz ze Žezlic obklopený svými pomocníky velmi zvolna rozplétá případ, v němž postupně přibývají mrtvoly, aby ve finále došel k naprosto překvapivému závěru.
Historické romány moc nemusím, obvykle v nich autoři věnují dlouhé pasáže vysvětlování reálií a politických souvislostí, což mne nudí. Nečtu ani historické detektivky, ale nebráním se tomu, když mi je přečte někdo jiný. Proto i Noční motýl dostal šanci jako audiokniha stažená z webu Audiotéka.cz v interpretaci Jiřího Schwarze. Musím říct, že jeho přednes byl příjemný a nelituji devíti a půl hodin poslechu. Napínavý obsah s neobvyklou zápletkou, plný zvratů s akčním vyvrcholením, to od dobré detektivky očekávám, a román Noční motýl vše beze zbytku splnil. Ondřej S. Nečas se tedy alespoň u mne zařadil vedle Vlastimila Vondrušky a Nadi Horákové, jejichž historické případy čas od času beru na milost.

————————————————

Léto je jako stvořené pro čtení lehkých romancí. Pokud si připadáte trochu „usmýkáni“ pracovními povinnostmi a potřebujete vypnout, pak (obzvlášť, jste-li žena) sáhněte po knize z edice Srdcovky nakladatelství Motto Láska po řecku. Hlavními hrdinkami jsou hned tři nerozlučné kamarádky: Winnie, Frankie a Stella. Všechny chtějí spálit mosty za minulostí a začít znovu. Příležitost dostanou při dovolené na řeckém ostrůvku: majitel jim odprodá penzion, do nějž si původně přijely lízat rány. Netuší, co všechno na sebe berou a že jim provozování hotýlku obrátí život naruby.
Zkušené čtenářky tuší, že je čeká trojnásobný happyend, a musím říct, že nebudou zklamány. Na druhou stranu však dostanou i příjemný příběh, který jim vykouzlí úsměv a přivolá správnou pohodu. Britská autorka Kat French napsala romanci, která svižně odsýpá, není zbytečně uvzdychaná, ale současně není překotná, prostě všechno je tak akorát, aby vám čtení navodilo ten správný pocit.


A které knihy o letošních prázdninách dělaly společnost Vám? Napište mi!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHypnotizér
Audio na CD

Kepler, Lars

OneHotBook, 2013

zobrazit info o knizeKaštánek (audiokniha)

Sveistrup, Soren

Kniha Zlín, 2019

zobrazit info o knizeNa podpatcích

Dán, Dominik

Slovart, 2019

zobrazit info o knizeNoční motýl
Případ rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic

Nečas, Ondřej

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeLáska po řecku

French, Kat

Motto, 2019

Napsat komentář