Zahrajte si o biografii novinářky vyhnané z Čech

doma-je-vsude-perex
Když byla rodina Barbary Coudenhove-Kalergi kvůli svému původu vyhnána, Barbara nedoufala, že by se do rodné Prahy ještě kdy vrátila. Nakonec se jí to podařilo jako zpravodajce rakouské ORF. Prožila zde ty nejzásadnější události a vy si o nich můžete přečíst.

Osobní i dějinná dramata očima Barbary Coudenhove-Kalergi

Paměti slavné rakouské novinářky narozené v Praze

„Nachomýtla se“ k řadě zásadních událostí v regionu: byla u první návštěvy Jana Pavla II. v Polsku, vzniku nezávislých odborů v roce 1980 v Gdaňsku, pádu Berlínské zdi či válečných konfliktů v bývalé Jugoslávii. V roli zpravodajky rakouské televizní a rozhlasové stanice ORF pro střední a východní Evropu u nás prožila rok 1968 i sametovou revoluci. Václav Havel jí v roce 2001 udělil Řád TGM IV. třídy za podporu demokracie a lidských práv.

 

Doma je všude

Autorka: Barbara Coudenhove-Kalergi

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2019
ISBN: 978-80-7601-143-4

Přečtěte si více o knize Doma je všude, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si také stáhnout krátkou ukázku.

vysehrad_albatros-media

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, Panteon, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy a nabízí díky tomu široké spektrum mediálních produktů – knih, e-knih a audioknih.

 

Ukázka z knihy

Jak se později ukáže, bylo to správné rozhodnutí. Další den, 9. května, vpochoduje sovětská armáda do Prahy a teprve teď se spustí skutečný hon na Němce. Na předměstí vtrhne rozčilený dav do lazaretu a nahází zraněné německé vojáky i se sádrami do Vltavy. V centru města pochytají několik uniformovaných vojáků, pověsí je na pouliční lampy, polijí je benzínem a zaživa upálí. V celé zemi vypukne peklo. Zabitých jsou desetitisíce.
Onoho posledního rána, které prožiju ve svém rodném městě, je nádherné počasí. Když vyjdeme z vozovny ven, je ještě tma. Podívám se nahoru a spatřím krásnou oblohu plnou hvězd. Je krásné dýchat po těch dlouhých hodinách v hale zase čerstvý vzduch. „Proč vlastně musíme pryč?“ zeptám se otce. Na jeho odpověď nikdy nezapomenu. „To je běh dějin,“ vysvětlil mi. „Dějiny nás přivedly do téhle země. A kvůli dějinám ji zase musíme opustit.“ (str. 98)

 

Vyhrajte knihu Doma je všude

Narodila se v Praze, ale protože byla německého původu, musela Barbara Coudenhove-Kalergi na konci 2. světové války spolu s rodinou odejít k německým hranicím – pěšky a bez ničeho. Do střední Evropy ji však později zavál osud ještě mnohokrát, a v roli zpravodajky rakouské televizní a rozhlasové stanice ORF zde dokonce prožila i sametovou revoluci. U významných událostí se ocitla i jinde na světě, a proto její biografie nabízí nejen osobní prožitky, ale také relativizující pohled na novodobé dějiny.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Doma je všude vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Doma je všude
probíhá od 11. do 24. června 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 životopisné knihy Doma je všude

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoma je všude

Coudenhove-Kalergi, Barbara

Vyšehrad, 2019

Napsat komentář