Zahrajte si o historii známého časopisu Student

skoro-proti-vsem-perex
Když tehdejší prezident Antonín Novotný souhlasil s vydáváním týdeníku s názvem Student, ještě netušil, jak velký vliv tento časopis kritizující komunismus získá. Brzy se z něj totiž stalo oblíbené celostátní čtení s nákladem až šedesát tisíc výtisků.

Dramatická etapa české žurnalistiky

Legendární týdeník Student zná snad každý, kdo zažil druhou polovinu šedesátých let. Když s jeho vydáváním souhlasil sám prezident Antonín Novotný, netušil, jak moc mu přeroste přes hlavu.

Celostátní týdeník se nestal běžným studentským časopisem, jak by se podle názvu mohlo zdát. Postupně měl až šedesátitisícový náklad, širokou čtenářskou obec i tematický záběr. Především však byl odvážnější než jiné časopisy, jak odpovídalo naturelu jeho mladých autorů.

Z napínavého příběhu Studenta a jeho tvůrců vznikla kniha Skoro proti všem. Není jen autentickým svědectvím doby a dramatické etapy v historii české žurnalistiky. Pozorný čtenář v ní rozpozná nejednu paralelu s dneškem; i jako určité varování.

 

Skoro proti všem

Autoři: Petr Feldstein, Tomáš Libánek

Vydalo: nakladatelství Cosmopolis
Počet stran: 256
Vazba: pevná
Vydáno: 4/2019
ISBN: 978-80-247-2861-2

Přečtěte si více o knize Skoro proti všem, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cosmopolis.

Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

 

O autorovi

PhDr. Petr Feldstein se narodil 8. 12. 1943 v Praze v rodině významného českého literáta a překladatele. Je novinář, publicista, spisovatel. Absolvent Karlovy univerzity (1966). V letech 1968–1989 za svou předcházející novinářskou a publicistickou činnost politicky perzekvován. Pracoval mj. jako brigádník Českého statistického úřadu, náborář v divadle, studnař, korektor, propagační referent Státního závodiště. Několik knih v té době vydal pod pseudonymy. Od března 1990 v Československé, respektive České televizi jako zástupce šéfredaktora, později dramaturg. Autor a spoluautor televizních dokumentárních seriálů i samostatných dokumentů, převážně se sportovní tematikou. Z publikací a knih vydaných po roce 1990 uveďme Fotbal jménem Masopust (2003, rozšířené vydání 2012), Dědictví po Napoleonovi (2005), A život šel dál (2012), Život plný koní (2013), Utečenci (2014). Spoluautor publikace Zlaté medaile (2012). Z ocenění, která získal, uveďme Cenu Jiřího Kössla (2011), udělenou Českou olympijskou akademií, a Cenu Oty Pavla (2013), udělenou Českým olympijským výborem.
(Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis)

 

Vyhrajte knihu Skoro proti všem

Pokud si pamatujete pražské jaro 1968, jistě si vybavíte i týdeník Student, jehož mladí autoři patřili mezi nejradikálnější kritiky komunistického režimu. Právě jejich odvaha a tehdejší neuvěřitelná popularita časopisu zaujaly Tomáše Libánka, který se rozhodl téma zpracovat ve své diplomové práci. Tehdy se setkal s bývalým redaktorem Petrem Feldsteinem, se kterým si rozuměli natolik, že společně vzpomínky na jednu z dramatických etap v historii české žurnalistiky zpracovali do knižní podoby. Tak neváhejte a připomeňte si drsnou druhou polovinu šedesátých let, ve které možná najdete i několik paralel s dneškem.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Skoro proti všem vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Skoro proti všem
probíhá od 9. do 22. května 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o tři knihy Skoro proti všem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkoro proti všem

Feldstein, Petr – Libánek, Tomáš

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář