Horor o neúspěšné arktické expedici v podobě audioknihy

terror-audiokniha-perex
Děsivý román Dana Simmonse se dočkal vydání ve formě audioknihy. Dramatizovaná četba v celkové délce téměř třiceti šesti hodin dodává příběhu úroveň, kterou kniha nemůže poskytnout.

Ve vydavatelství audioknih OneHotBook vznikl v roce 2018 ojedinělý projekt. Převedení na historických základech postaveného a velmi emotivního románového příběhu s prvky hororu a fantasy do mluveného slova muselo být náročným počinem jak pro vydavatele, tak pro účinkující. Knižní předloha Terror Dana Simmonse je fenomenální nejen svým obsahem, ale i rozsahem – není se co divit, že výsledná audiokniha svou délkou atakuje hranici třiceti šesti hodin (tuto metu nepokořila o pouhých devět minut). Své hlasy pro audioknihu propůjčili zkušení a oblíbení interpreti Martin Stránský, Vladislav Beneš, David Novotný, Jan Vlasák, Ivan Lupták, Petr Jeništa, Lukáš Příkazký, Jiří Hromada, Daniel Rous, Robert Mikluš a Miloslav König.

Terror vypráví o osudu královské polární expedice, která se pod velením sira Johna Franklina v květnu roku 1845 vydala objevit tzv. severozápadní cestu. Dvě lodě (Erebos a Terror) vezly na svých palubách stotřicetičtyřčlennou posádku. Výprava však skončila jinak, než si její účastníci pravděpodobně představovali – na více než rok se cesta Terroru zastavila uprostřed ledové pustiny s omezenými zásobami potravin a uhlí. Kapitán Francis Crozier se musí pokusit nejen zachránit svou posádku, ale zároveň ji udržet moralizovanou v situaci, kdy se z kajuty s mrtvými členy linou podivné zvuky a děsivý netvor terorizuje výpravu. Příběh je výjimečný tím, že vznikl na základě skutečných historických pramenů, které autor doplnil prvky ze své vlastní fantazie.

Jelikož jsem četla i knižní předlohu audioknihy, mohu konstatovat, že interpreti dokázali skvěle vystihnout atmosféru příběhu. Při budování této atmosféry hrají hlavní roli všudypřítomný mráz a jakýsi kontinuální strach, jehož zdrojem (ale možná také projekcí) je podivná věc či tvor, přicházející z ledu a postupně popravující jednotlivé členy posádky. Z příběhu není jisté, jestli je tajemný netvor skutečný, nebo jestli jde o zjitřené představy či halucinace členů posádky. O to více je děj děsivější.

Interpreti se museli potýkat nejen s mrazivou a gradující atmosférou, ale i s dlouhými a složitými souvětími. Jednoduchý není ani samotný děj – retrospektivní vyprávění námořníků se vzájemně prolínají. Pasáže, které Dan Simmons pojal snad až příliš popisně, bylo zase třeba oživit zajímavou intonací a emocemi. Podle mého názoru nejtěžší role připadla Martinu Stránskému, který propůjčil hlas postavě kapitána Terroru Francisi Crozierovi. Crozier projde během příběhu dynamickou psychickou proměnou, jeho vzpomínky na soukromý život před výpravou navíc ostře kontrastují s jeho trudným úkolem najít východisko z bezvýchodné situace na lodi zamrzlé v ledové pustině. Obdivuhodný výkon podal i Petr Jeništa, jehož postava Hickeyho, hlavního záporáka, byla v jeho podání velmi věrohodná. Osobně bych vyzdvihla Davida Novotného, který svým ironickým hlasem zdařile ztvárnil chirurga a amatérského zoologa Goodsiera.

Na české poměry jedinečný projekt režíroval Hynek Pekárek, který společně s Martinem Pilařem zvolil podobný koncept jako v případě jiného grandiózního projektu – audioknihy To Stephena Kinga. Každý narátor svým hlasem vytváří vlastní část příběhu, do které ostatní aktéři nevstupují. Je tak zachován koncept románové předlohy, jež je psána formou retrospektivních zápisků. Celkový dojem umocňuje zvolený hudební doprovod, tvořený melancholickými tóny piána a inuitsky znějícími melodiemi.

Audioknihu Terror mohu doporučit jako jedinečný posluchačský zážitek. Obdivuhodný výkon interpretů, respektujících atmosféru románové předlohy, způsobuje posluchačům mrazení v zádech.

Pro zajímavost dodám, že vrak lodi Terror byl objeven v září roku 2016 kanadskými průzkumníky u Ostrova krále Viléma, jenž se nachází v autonomní kanadské oblasti Nunavut.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTerror
Audiokniha

Simmons, Dan

OneHotBook, 2018

Napsat komentář