Horor podle skutečné události

108_big
Dan Simmons spojil ve své knize reálnou neúspěšnou arktickou expedici kapitána sira Johna Franklina s vlastní fantasií. Výsledkem je děsivý horor, z kterého vám poběží mráz po zádech.

Autorem knihy Terror, kterou vydalo nakladatelství BB/art v roce 2016, je Dan Simmons. Dan Simmons je americký spisovatel science fiction a hororu. Po studiu angličtiny na univerzitě v St. Louis celých osmnáct let vyučoval na základních školách. Spisovatelem z povolání se stal roku 1987. Simmons se proslavil především svým sci-fi románem Hyperion, který se stal jedním z vrcholných děl fantastiky 80. let. Na poli sci-fi je věrný převážně hororu.

V příběhu sledujeme osud královské polární expedice pod velením sira Johna Franklina, která vyplula 19. května 1845 z Greenhithi. Dvě lodě jménem Erebos a Terror vezly celkem sto třiceti čtyřčlennou posádku, jejímž cílem bylo objevit tzv. severozápadní cestu. Výprava se však ošklivě zvrtla. Již celých třináct měsíců trčí posádka Terroru s kapitánem Francisem Crozierem v čele zamrzlá v ledu. Zásoby potravin a uhlí se rychle tenčí, stejně jako naděje na odplutí z ledové země. Posádku děsí podivné zvuky linoucí se z kajuty s mrtvými. Nejhorší je však tajemný netvor, který výpravu terorizuje…

Terror je příběh velký nejen rozsahem. Autor musel prozkoumat ohromné množství pramenů a literatury, aby dokázal popsat reálný aspekt výpravy (o jejíchž osudech se toho moc neví) a věrně zachytil prostředí, ve kterém se děj odehrává. Nejsilnější je však atmosféra knihy. Příběh není vysloveně hororový (ačkoli velmi naturalistické popisy amputací mi dokázaly vzít dech), ale právě atmosféra, v níž se děj odehrává, probouzí v čtenáři pocit děsu. Popisy prostředí jsou tak dokonalé, že si čtenář připadá, jako by se na chvíli ocitl v Arktidě, kde teploty klesají až na minus padesát stupňů Celsia.

Dokonalé popisy atmosféry a prostředí však na druhou stranu mohou některým čtenářům připadat příliš rozvleklé a nudné. Kniha je vhodná spíše pro náročnější publikum, které si spíše než na první dojem a bezprostřední emoce potrpí na hloubku příběhu a podmanivou sugestivitu autorova slohu. Zajímavé je rovněž to, jakým způsobem autor pracuje s časy – přítomnost a minulost se prolínají tak, jak je to potřebné k dovysvětlení faktů a zaujetí čtenáře. Vše nakonec vygraduje v závěru, který lze popsat slovem „nečekaný“.

Po přečtení knihy začne čtenář pochybovat, jestli její název odkazuje opravdu jen na jméno lodi. Velmi dobře totiž popisuje i pocity, které čtenáře při četbě prostoupí. Knihu doporučuji těm, kteří rádi čtou dobrodružné romány s velmi silnou atmosférou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTerror
Arktická výprava se mění o zoufalý boj o přežití...

Simmons, Dan

BB/art, 2016

Napsat komentář