Ukázka z knihy Fi a Flo (Lenka Zemanová)

Fi a Flo
Osvojování pravidel českého jazyka nemusí být otravná a nudná činnost, jak dokazuje vědecký i fantastický příběh o skloňování podstatných jmen. Sledujte vzrušující příběh mimozemšťanek Fi a Flo a zároveň si osvojte další pravidla češtiny.

Milí čtenáři,

vítáme vás na stránkách nové knížky Fi a Flo. Možná se ptáte, kdo nebo co to je? Možná znáte naše předchozí knížky Výři nesýčkují a Strasti zkoušeného Standy. V tom případě asi víte, že máme moc rády češtinu a že nás baví psát a kreslit pro vás příběhy zaměřené na záludnosti našeho mateřského jazyka. Jestli čekáte, že v tom budeme pokračovat i tentokrát, nemýlíte se.

Opravdu vás čeká výprava do další obtížné kapitoly českého pravopisu. Knížka má podtitul Vědecký a fantastický příběh o skloňování podstatných jmen. Vydáte se do vesmíru na planetu Narpisel, odkud

pocházejí dvě postavičky Fi a Flo. Spolu s nimi podniknete let vesmírem až na planetu Zemi, kde zažijí spoustu dobrodružství a vy přitom budete objevovat taje podstatných jmen, naučíte se určit u nich rod, číslo, pád a nakonec i vzor. To vše najdete za příběhem v samostatné kapitole, v níž je všechno podrobně vysvětleno slovy i obrázky. Věříme, že díky Fi a Flo a jejich pozemskému kamarádovi jménem Franta budete mít skloňování podstatných jmen brzy v malíčku.

Vaše autorky

Fi a Flo 1

Doplňovačka na závěr:

Doplňte i/í/y/ý do zkráceného příběhu o Fi a Flo.

U zvýrazněných podstatných jmen můžete také určit rod a vzor:

Franta se převaloval v postel_. Naštěstí si maminka ráno těsně před odchodem všimla hladové kočky a rychle jí nasypala do misky pár granul_ , takže kočka byla najedená a spokojeně předla vedle Franty. Právě pozoroval knoflík. Když se díval pozorně a různě nakláněl hlavu, viděl na knoflíku i další barv_. Vzpomínal na to, jak prababička vždycky seděla vedle něj a vůbec jí nevadilo, že jsou v krabici s knoflíky i jehl_ a špendlíky. Hrál si na to, že knoflíky jsou děti, které jdou do školky a musejí najít svoji třídu podle barv_.
Jednou, když Franta začal chodit do škol_, mu prababička jeden z knoflíků dala. Když Franta uviděl dvě malé postavičky, jak vystrkují hlav_ z knoflíku, zašeptal: „Kdo jste?“
Druhý den neměl Franta žádné úkol_ a po příchodu ze škol_ byl tak unavený, že usnul. Když se probudil, brněla ho ruka, protože usnul natažený na postel_ a ruku měl přeleželou. Aby se pořádně probral, vyběhl na chvíl_ na zahrádku za domem. Pak při večeři jedl kaši a kousky ryb_ a říkal si, že ho nikdy nenapadlo, jaká může být s takovou malou rybí kostí legrace. To bylo ve chvíl_, kdy se obě jeho malé kamarádky klouzaly na kostech jako na sáňkách. Dozvěděl se od nich, že Narpisel je planeta plná vody, samá moře a mezi nimi ostrov_ . Fi a Flo byly na Zem_ jen krátce, a proto nevěděly, že i tady by mohly moře vidět. Vyprávěly Frantovi, že každé ráno vyrážejí Narpiselané k moři pozorovat ryb_. Na Narpiselu se ale ryb_ nejedí, přestože je jich všude plno. Nejčastější jídlo ale také pochází z moře – jsou to mořské řas_ a škeble. V mořích žijí také tajemné příšery i hodné vodní víl_. Děti sbírají v moři lastury mořských perlotvorek a vybírají z nich perl_. Některé ostrov_ jsou blízko, jiné jsou sotva vidět v dálce. S některými městy se udržuje spojení pomocí lodní pošty, do jiných měst se vysílají zpráv_ vystřelováním barevných raketek jako při ohňostroji.

——————–

Podívejte se na další ukázky.

——————–

O autorce a ilustrátorce

Lenka Zemanová je učitelka a autorka knih Madlenka a brejličky, Výři nesýčkují a Strasti zkoušeného Standy.

Michaela Bergmannová ilustrovala řadu knih Portálu, například Logopedické pohádky, V zoo není žádná nuda, Po stopách Karla IV. nebo Po stopách baroka v Čechách.

Zdroj informací: nakladatelství Portál


portalPortál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFi a Flo
Vědecký i fantastický příběh o skloňování podstatných jmen

Zemanová, Lenka

Portál, 2018

Napsat komentář