Vypravěčský mistr William Maugham

Veselice aneb kostlivec ve skrini
Anglický klasik William Maugham dokázal ve svých dílech perfektně vykreslit psychologii postav a kniha Veselice není výjimkou. Její děj zasadil do prostředí umělců a lidí z vyšších vrstev a skvěle popsal společenské prostředí a hlavní postavy.

Román klasika anglické literatury vyšel poprvé v roce 1930 a čtenáři v postavě spisovatele Edwarda Driffielda záhy odhalili skutečného romanopisce Thomase Hardyho. Děj se odehrává od devadesátých let 19. století do konce dvacátých let století 20., kdy je vypravěč, rovněž spisovatel William Ashenden, požádán svým kolegou Alroyem Kearem o pomoc se sepsáním životopisu nedávno zesnulého Driffielda.
William Maugham byl vynikajícím pozorovatelem a dokonale poznal prostředí umělců a vůbec lidí z vyšších vrstev. Ve svém románu vykresluje s precizností a vtipem nejen události a společenské prostředí, ale především konkrétní lidské charaktery. Mistrně vylíčil zejména Driffieldovu první manželku Rosie, která je centrální postavou románu. Rosie je zosobněním nespoutané, bezprostřední a živelné ženskosti, která vybočuje z konvenčních společenských norem, a je často kvůli své uvolněné morálce, prostotě a „obyčejnosti“ trnem v oku lidí z vyšší společnosti.
Román, napsaný před necelým stoletím, je i pro dnešního čtenáře poutavý díky mistrovskému vypravěčství a dokonale propracované psychologii postav. Česky byl titul publikován poprvé v roce 1975, nyní vychází v revidovaném vydání již jako třetí svazek z Maughamovy tvorby v edici Pozdní sběr.

Ukázka z knihy

Více než rok od té doby, kdykoli jsme s Rosie někam šli, vždycky na cestě zpátky zašla ke mně, někdy na hodinu, někdy až do chvíle, kdy nás svítání upozornilo, že služtičky už brzo začnou drhnout kartáči domovní schody. Mám v paměti teplá slunečná rána, v nichž byl utýraný londýnský vzduch vítaně svěží, naše kroky, které se zdály v prázdných ulicích tak hlučné, pamatuji si i na to, jak jsme tiše, ale vesele cupitali přitisknuti k sobě pod deštníkem, když zima přinesla chlad a déšť. Když jsme míjeli policistu na služebním stanovišti, někdy se na nás s podezřením zadíval, ale někdy na nás také s porozuměním zamrkal. (str. 182)

O edici

Edice Pozdní sběr přináší v nových nebo revidovaných překladech díla cizojazyčných autorů se kterými se český čtenář mohl setkat v průběhu dvacátého století

Veselice aneb Kostlivec ve skříni

Autor: William Maugham
Přeložili: Karel Kyncl, Jiřina Kynclová

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-7260-393-0
Doporučená cena: 277 Kč

 

Knihu Veselice aneb Kostlivec ve skříni vydalo nakladatelství Prostor. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

William Somerset Maugham byl britský prozaik a dramatik stavěný naroveň Kiplingovi, Galsworthymu a Wellsovi. Do svých deseti let vyrůstal s rodiči ve Francii, po jejich smrti se vrátil do Anglie, kde ho vychovával strýc. Vystudoval medicínu, ale lékařské povolání prakticky nevykonával; z jeho studentské praxe v chudinských čtvrtích však vychází první román Liza of Lambeth (1897). První úspěchy a finanční zajištění mu však přinesla až jeho dramata vyznávající tradici konverzačních veseloher, např. Paní Dotová (1908) a Živitel (1930). V románech naopak pracoval s naturalistickou poe­tikou, ironií a propracovanou psychologií postav. Jádro jeho rozsáhlého díla tvoří částečně autobiografický román O údělu člověka (1915), z dalších je to např. Barevný závoj (1925) a Na ostří nože (1944) či Poslední půlšilink. Své náměty čerpal mj. z četných cest po Evropě, Asii, Americe a Oceánii, závěr života strávil ve Francii.
Jeho díla patřila svého času k nejvydávanějším a také nejpřekládanějším; do češtiny bylo přeloženo mezi lety 1927 až 1976 celkem jedenáct jeho prozaických titulů.

Zdroj: Prostor


Nakladatelství PROSTOR vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů.
V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeselice aneb Kostlivec ve skříni

Maugham, William Somerset

Prostor, 2018

Napsat komentář