Ukázka z knihy Životní úklid (Margaret Magnussová)

Zivotni uklid
Cítíte se ztraceni mezi svými věcmi? Inspirujte se Švédskem, kde nazývají způsob zbavení se nepořádku jako döstädning. Autorka knihy Životní úklid prostřednictvím skandinávského humoru a moudrosti inspiruje čtenáře, aby podlehli kouzlu minimalismu.

Šťastlivci

Znám spoustu lidí, kteří dokážou sedět v neuklizeném domě a vypadat, jako by snad byli šťastní či vyrovnaní. Mně připadají téměř komičtí. Nechápu je.

I když někdy jim závidím, já prostě nedokážu být šťastná v domácnosti, která vypadá jako právě vytažená ze sušičky.

Když se banda našich dětí rozrostla na pět členů v průběhu pouhých deseti let, uspořádali jsme vstupní halu našeho domu tak, že se podobala švédské základní škole. Každé dítě mělo svou barvu, svou přihrádku v té barvě a háček na oblečení. Všechno jejich oblečení se věšelo na háčky nebo se odkládalo do malých skříněk. Dětská venkovní výbava se nikdy nedostala do obývacího prostoru. Pověsit bundu na háček a dát palčáky na své místo nezabere o moc víc času než je jen tak pohodit na podlahu. A nejlepší na tom je, že děti najdou svoje věci samy, nikdy se nemusejí ptát: „Mami, neviděla jsi moje…?“
Hledat poztrácené věci není nikdy efektivním trávením času.

Co se týče životního úklidu, ani nepořádek není dobrý prostředek, jak obírat o čas vaše blízké. Z toho, že budou muset organizovat vaše věci za vás, nadšení rozhodně nebudou. Proto se snažte během svého života udržovat věci v pořádku, úklid pozůstalosti pak bude pro všechny snazší.

– Další názor –

Pokud se rozhodnete zredukovat domácnost sami, měli byste si o tom promluvit s někým, kdo není z vaší rodiny a nemá citový vztah k předmětům, jichž se chcete zbavit.

Možná by se vám hodila rada či názor někoho, kdo je v podobné situaci jako vy (někdo jiný než já), nebo někoho mladšího. Nejlépe někoho, kdo uvažuje jinak než vy. Pomůže vám to nahlédnout na vaši činnost – nebo i na vaše dilemata – z nové perspektivy.

Pokud nebydlíte příliš daleko od sebe, požádejte tyto osoby, aby se u vás zastavily. Nezapomeňte si napsat seznam věcí, o kterých se s nimi potřebujete poradit. Nikomu se nechce čekat, než z hloubi mysli vydolujete nějaké otázky. Následující otázky jsou jedny z mnoha, které mě při životním úklidu napadly:

Které dobročinné organizaci je dobré věnovat knihy?

Tento obraz nemá žádnou opravdovou hodnotu, ale je velmi krásný. Nechtěl by ho někdo?

Můžu dát samurajský meč svému dospívajícímu vnukovi?

Nejsou to zásadní nebo složité otázky, názor někoho dalšího ovšem snesou.

 …

 Co si nechat a co ne

Záměrem úklidu není odstranit ze života věci, které ho činí příjemným a pohodlnějším. Pokud ale nejste schopni mít o svých věcech přehled, pak vězte, že jich máte příliš mnoho.

Já se cítím příjemně v domě, kde je rozumně uklizeno. Nechci tam mít nic, co by nelahodilo mým očím. Jestliže mám krásnou židli, nehodím na ni špinavé prádlo. Kdybych neustále vytvářela nepořádek ve svém hnízdečku, na kterém jsem si dala na začátku tolik záležet, abych ho vyzdobila a udržela uklizené, znamenalo by to, že svůj domov mám špatně zorganizovaný.

Když se zbavíme zbytečných věcí, bude náš život příjemnější a pohodlnější.

——————–

O autorce

Margaretě Magnussové je, jejími vlastními slovy, něco mezi osmdesáti a stem. Vyklidila několik pozůstalostí. Narodila se ve Švédsku, s manželem žila na různých místech po celém světě. Vystudovala Beckmanovu vyšší odbornou školu designu a své práce vystavovala v galeriích od Hongkongu po Singapur. Má pět dětí a žije ve Stockholmu, obklopená pouze věcmi, které má ráda.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia


Logo Alferia

Značka ALFERIA spadající pod nakladatelství Grada přináší knihy o zdraví, harmonii těla i duše či o rozvoji osobnosti. Je určena čtenářům, kteří rádi hledají odpovědi i mimo tradiční, vědecky podložené teorie. Zaměřuje se na knihy z oblastí rozvoje osobnosti, kariéry, bohatství a peněz, rodiny, vztahů, lásky, sexuality, zdraví, zdravé výživy, životního stylu, duchovna a alternativních náboženských směrů. Pojímá ale i ezoteričtější témata z oblasti symbiózy těla a ducha. Název značky je odvozen z počátečních písmen oborů, z nichž vychází. Jsou v něm tedy významy slov ALternativní – Filozofie – Ezoterika – Rozum. Logo pak představuje 4 základní živly – oheň, vodu, zemi a vzduch.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivotní úklid
Do hrobu si ten nepořádek přeci nevezmete

Magnussonová, Margareta

Alferia, 2018

Napsat komentář