Osmičková výročí

osmicky-nahled1
V roce 2018 uplyne 100 let od vzniku Československé republiky. Osmičkové výročí se odrazilo i v knihách, jejichž prostřednictvím si můžete připomenout, co se dělo v letech zakončených osmičkou.

Knihy z cyklu Mé roky, které čtenáře přenesou do „osmičkové“ minulosti, vydalo nakladatelství BizBooks. Mohou posloužit jako hezký dárek pro oslavence, kteří se narodili v těchto letech. Zároveň se jedná o knihy, které doplňují řadu oblíbených retro titulů.

BizBooks_Albatros-Media

Nakladatelství BizBooks přináší svým čtenářům knihy, které se zabývají aktuálními tématy, novými trendy v oblasti osobního a kariérního růstu, financí, byznysu a úspěchu v podnikání. Tyto knihy jsou zaměřeny především na studenty, manažery, top management společností a lidi s touhou po sebevzdělávání. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

——————–

Nenápadný, ale důležitý. Tak by se dal stručně charakterizovat rok 1958. Žádná mimořádně převratná událost naši zemi nepostihla, ale ti, kteří jej pamatují, o něm mluví jako o prvním roce, kdy začal být ve společnosti cítit aspoň mírný závan svobody. Ti, kteří se v tomto roce narodili, vkročili do světa, který se sice pomalu, ale přeci jen zlepšoval. Trvalo to do jejich desátých narozenin. Jaký tedy byl rok, ve kterém Československo slavilo velký úspěch na výstavě Expo 58 v Bruselu? Svět se po válce vzpamatoval z nejhoršího a lidé začínají zase naplno žít. I v Československu doznívají nejhorší excesy ranných padesátých let. Domovní důvěrníci, fronty před obchody a budovatelská hesla kam se podíváš jsou sice stále běžnou realitou, ale kultura už se nadechuje k obrovskému rozmachu, který se naplno rozvine v následujících několika letech. Lidé začínají pošilhávat po luxusu – móda a kosmetika přestávají být tabu a Pražanky si dokonce mohou nechat ušít prádlo na míru. Prodej fotografií spoře oděné Giny Lollobrigidy či Marilyn Monroe sice uvědomělý čtenář Večerní Prahy včas nahlásí, ale jinak bdělost a ostražitost polevují. Zavzpomínejme tedy na rok, kdy Mao v Číně zahajuje politiku Velkého skoku, Fidelovi spolubojovníci unášejí mistra světa F1 a v USA přichází do prodeje obruč hula-hop. V Československu začíná televize vysílat každý den, na brněnském výstavišti vyrůstá Pavilon Z a hospodyňky si konečně mohou usnadnit život pomocí oddělovače bílků. A na závěr pak pro ty, kdo se v roce 1958 narodili, přinášíme několik vzpomínek na dobu, kdy jim bylo krásných osmnáct let. Takže připomeňme si spolu „kristusky“, „muchy“ i „pohřebné“…

Ukázka z knihy

14. října proběhne v pražské Městské knihovně Kafkův večer; přednášku prof. Hugo Siebe nscheina doplňují če tbou z Kafky herci Jiřina Petrovická a Petr Haničinec. Klavírní improvizací je doprovází Petr Eben. „Kultivovaný přednes z chudého množství do če štiny přeložené Kafkovy tvorby,“ hodnotí kritika. (str. 34)

Muj rok 1958

Můj rok 1958

Autorky: Alena Breuerová, Jarmila Frejtichová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 173×232 mm
ISBN: 978-80-265-0725-3
Doporučená cena: 299 Kč

 

Přečtěte si více o knize Můj rok 1958.  A nezapomeňte na ukázku.

————————————————

Jak vypadal svět v roce, který tak zásadním způsobem změnil životy několika generací? Do jaké reality vstoupili ti, kteří mají tento přelomový rok našich dějin uveden v kolonce „Narozen(a)“? A jak vypadal běžný život obyčejných lidí na pozadí „velké“ historie? I v těch nejvypjatějších okamžicích dějin žijí lidé své každodenní životy – nakupují, chodí do kina, scházejí se v kavárnách i hospodách, sportují, pracují…Kniha, kterou držíte v ruce, vám ukáže rok 1968 z trochu jiného úhlu. Přečtete si, čím se lidé tehdy bavili, jaká divadelní představení hýbala kulturní veřejností, co se nosilo a proč z oběhu mizely tříkorunové mince. Připomeneme vám olympijské hry v Mexiku a v Grenoblu, na kterých naši sportovci slavili nemalé úspěchy, vrátíme se do časů, kdy diváci psali do televize, aby nevysílala zábavné pořady, protože politické dění je mnohem zajímavější a zavzpomínáme na doby, kdy se pánům doporučovalo, aby si silný doutník přeci jen ve vlaku vykouřili raději na chodbičce. Nemůžeme se, samozřejmě, vyhnout osudnému datu 21. srpna. Rozhodli jsme na něj podívat netypickýma očima – očima těch, kterým bylo toho dne sedm, osm, deset let. Většinou nechápali tragiku událostí, ale ta vzpomínka je tak silná, že ani po padesáti letech nevymizí. Ponořme se tedy do hlubin času, do roku, kdy Donald Trump získává bakalářský diplom na Pennsylvánské univerzitě, Ivana Trumpová studuje střední školu v Gottwaldově a věnuje se lyžování, Vladimír Putin navštěvuje osmý ročník základní školy č. 193 v Leningradu, Sergej Lavrov studuje sinhálštinu na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě a Terry Pratchett se žení.

Ukázka z knihy

Pro ženskou módu konce šedesátých let je patrný jistý odklon od diblíkovství a holčičkovského looku předchozích let. Móda více sází na ženskost a ženu vnímá spíše jako vampa či femme fatale než jako rozvernou studentku. Módní jsou nejrůznější rafinované prostřihy a nečekaně odhalené partie těla. (str. 78)

Muj rok 1968

Můj rok 1968

Autorky: Alena Breuerová, Jarmila Frejtichová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 173×232 mm
ISBN: 978-80-2650-724-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

Přečtěte si více o knize Můj rok 1968 a můžete si prolistovat ukázku věnující se módě.

————————————————

Zavzpomínejte na rok, kdy jste se narodili, nebo který vám utkvěl v paměti. O čem se psalo v novinách, kolik stál lístek do kina nebo jaké byly módní trendy? Připomeňte si dobovou reklamu i knihy, které se četly v roce 1978. Začal se natáčet Bob a Bobek, na obrazovkách se objevila Nemocnice na kraji města a naše země zažila největší úspěch v oblasti kosmonautiky, když se Vladimír Remek stal prvním československým kosmonautem vyslaným do vesmíru.

Ukázka z knihy

5. ledna

Na svoje poslední společné turné vyjíždí kapela Sex Pistols. Během turné, které provází množství skandálů, se kapela rozpadla. Nejznámějším incidentem je ten, kdy se člen kapely řízl do hrudi a postříkal svou krví ženu snažící se vylézt na pódium. (str. 162)

Muj rok 1978

Můj rok 1978

Autoři: Martin Ježek, Michaela Tučková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 170×232 mm
ISBN: 978-80-265-0724-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Podívejte se na další informace o knize  Můj rok 1978. A co se dělo v tomto roce, odhaluje ukázka.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMůj rok 1958

Breuerová, Alena – Frejtichová, Jarmila

BizBooks, 2018

zobrazit info o knizeMůj rok 1968

Breuerová, Alena – Frejtichová, Jarmila

BizBooks, 2018

zobrazit info o knizeMůj rok 1978

Ježek, Martin – Tučková, Michaela

BizBooks, 2018

Napsat komentář