Lachtan, část 2.

lachtan2
Jakmile Amy osaměla, ztěžka dosedla na postel. Celý svět se s ní točil. Měla pocit, že omdlí. Srdce jí tlouklo, jako by nedokázalo ten šok snést.

Zeck… ne, Zeck by Samantě v žádném případě neublížil.
Tak proč mi neřekl, že s ní to ráno mluvil?
Rychle zavrtěla hlavou. Jak o něm může pochybovat?! Zná ho přeci celý život! Ne, on by nebyl ničeho takového schopný.
Zapípal jí mobil.
Rychle po něm sáhla. Nebyl to Zeck.
AMY, ZECK ME POZVAL NA RANDE! NEMUZU TOMU UVERIT! PUJDEME SE PROJIT PO ZATOCE, ZA UPLNKU! NENÍ TO ROMANTICKY? TOLIK SE TESIM!
Caroline. Caroline má rande se Zeckem. To je ale přeci naprostá blbost. Vždyť vůbec není jeho typ. Amy to šrotovalo v hlavě. Chce ji vzít do zátoky? Teď večer?
Zamrazilo ji po celé páteři.
Proč to dělá? Vždycky o ní přeci říkal, že je to nafintěná fiflena. Amy měla Caroline ráda, byla sice trošku povrchní, ale měly spoustu společných zájmů a kamarádily se už docela dlouho.
Najednou se do ní zakouslo zlé tušení. Celá se třásla, když sahala po mobilu a snažila se najít Carolinino číslo. Nezvedala to. Sakra. Rychle naťukala krátkou odpověď.
NIKAM NECHOD, PROSIM! PAK TI TO VYSVETLIM.
Seděla a kousala si nehty. Srdce jí naráželo do hrudi jako v křeči.
Ne, to je nesmysl. Vždyť Zecka zná. Je to ten nejhodnější kluk na světě.
Tak proč se nemůže zbavit toho příšerného pocitu?
Caroline neodepisovala. Amy už to nevydržela, popadla bundu a vyplížila se z domu. Nebylo to nic těžkého, máma usnula u televize. K zátoce dojela na kole. Vzala si baterku a svítila si na cestu, když scházela vyšlapanou stezkou dolů k pláži. Přelezla kameny a rozhlédla se. Moře poklidně šumělo. Vlnky se pěnivě vsakovaly do ztmavlého písku. Na hladině se odrážel stříbrný svit měsíce. Na pláži se klížily dlouhé černé stíny stromů.
Nikde nikdo.
Amy se klepala jako v zimnici. Byla vyděšená. Ale proč vlastně? Caroline si její zprávu nejspíš přečetla a rozhodla se rande zrušit. Se Zeckem se to celé vysvětlí a všechno bude zase v pořádku. Vyšilovala úplně zbytečně.
Pak ucítila ten dotyk. Vzadu na krku. Jako horký dech. Stejně jako dneska odpoledne.
Celá se zachvěla. Mrazení jí projelo páteří až do mozku.
Zakřupal písek.
Amy se s úlekem otočila a nasvítila baterkou do známého obličeje.
Skoro začala ječet, ale když dotyčného poznala, ulevilo se jí.
„Caroline,“ vydechla. „Četla jsi moji zprávu?“
„Jasně,“ uculila se. Měla na sobě žlutou mikinu a na hlavě kapuci. Vlnité blond vlasy jí splývaly kolem bledého obličeje.
„Tušila jsem, že když ti neodepíšu, rozjedeš se sem. Abys mě zachránila.“
Amy na ni nechápavě zamrkala. „Cože?“
„Žádný rande se Zeckem nemám, Amy.“
Usmívala se. Amy to vtipné nepřišlo ani trochu. „To nechápu.“
„Doslechla jsem se, co zjistila policie o Zeckovi. Že byl poslední, kdo mluvil se Samanthou, než ji někdo vzal po hlavě. To z něho udělalo podezřelýho. Bylo mi jasný, že když ti napíšu, že se s ním mám sejít, v noci, sama, budeš mi v tom chtít zabránit.“
„Ale…“ Amy o krok ucouvla. Vlasy na zátylku se jí zježily. „Proč jsi to udělala?“
„Nevíš?“ Caroline se zazubila. „Já tu soutěž musím vyhrát, Amy. Potřebuju ty prachy. Je to moje jediná propustka z týhle zpropadený díry, chápeš? Máma chlastá. Věděla jsi o tom, že když byla malá, tahala mě s sebou za všema svýma chlapama? Jo, musela jsem se na ně dívat. Je mi odporná. Zabila bych ji, kdybych na to měla víc síly. Možná se jednou vrátím a udělám to. Ale nejdřív…“ přistoupila blíž a Amy uskočila jako vyděšená srna, div přitom nezakopla o vlastní nohu. Caroline v ruce svírala kámen.
„Promiň, Amy, ale proti tobě a Samantě jsem neměla šanci. Nejsem v kreslení tak dobrá. A dobře vím, že ty ani Sam byste se výhry jenom tak nevzdaly.“
„Možná, kdyby ses prostě zeptala-“
„Jasně,“ ušklíbla se jedovatě. „Bylo by vám chudinky Caroline natolik líto, že byste ze soutěže odstoupily a přenechaly jí dvacet tisíc dolarů.“
Amy se zděšeně rozhlížela. Dokáže jí utéct? Možná, když bude dost rychlá…
„Copak, Amy? Plánuješ zdrhnout?“
„Caroline…“
„Na to už je pozdě.“
Najednou se vrhla vpřed. Zničehonic se její hezká tvář změnila ve zlostnou grimasu a ruka s kamenem se mihla vzduchem. Vražedná a smrtící.
Amy by nestačila uniknout. Byla natolik zděšená a zaskočená, že nestačila udělat vůbec nic. Caroline by ji zabila.
Kdyby se tam neobjevil ten lachtan.
Vyřítil se ze tmy jako ohromný řvoucí netvor. Caroline vykřikla, upustila kámen, ale lachtan se na ni vrhnul a povalil ji na zem. Caroline řičela, nějakým způsobem se dostala zpod jeho těla a dala se na úprk. Lachtan ji však pronásledoval, dokud oba nezmizeli ve tmě.
Rozhostilo se hrobové ticho.
Amy sípavě vtahovala dech do plic. Baterka se jí klepala v ruce. Ticho ji obemknulo jako škrtící tělo hada. Tma jí připadala jako bezedná temnota. Zvuk oceánu jí náhle připomínal ďábelský šepot. Lapala po dechu a v hlavě jí tepalo.
Co se to právě stalo?
Když se konečně odvážila udělat pár kroků, pátrala ve tmě po Caroline i lachtanovi. Nakonec Caroline našla. Ležela pod skalami s rukama rozhozenýma a dírou v hlavě. Vedle ní ležel zkrvavený kámen. Po lachtanovi jako by se zem slehla.
Policie případ uzavřela jako nehodu. Stopy po lachtanovi nikdo nenašel. Caroline dokonce neměla ani žádná kousnutí. Amy si ale byla jistá, že tam lachtan byl.
Od té noci se v zátoce nářek mrtvého lachtana už nikdy víc neozval. Lidé si začali vyprávět nový příběh. Po celé roky tesknil duch lachtana po své mrtvé přítelkyni, kterou nedokázal zachránit. Tím, že teď zachránil život Amy, došel svého klidu.
Amy tomu příběhu věřila.

Na počest světového dne tuleňů, lachtanů a velryb


Michaela Burdová

Michaela Burdova_Stromy zivotaZačala psát už v 16 letech a je autorkou 11 fantasy knih pro děti a mládež. Prodala už více jak 37 000 výtisků, získala ocenění v anketě SUK 2009 o nejoblíbenější dětskou knihu – 3. místo za Poselství jednorožců – Záchrana Lilandgarie, získala nominaci jako autorka na Zlatou knihu 2010 a stejně tak byla nominována i celá trilogie Poselství jednorožců. Stala se porotkyní v literární soutěži Hledá se autor bestselleru 2015 a píše o psaní do rubriky Profíci radí časopisu Pevnost. Její knihy se prodávají i v zahraničí. Kromě psaní se věnuje malování obrazů zvířat. Je vegetariánka a zapojuje se do ochrany zvířat.

Facebook: https://www.facebook.com/burdova.michaela/
Web: http://michaelaburdova.com

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolání sirény – Pomsta

Burdová, Michaela

Fragment, 2015

zobrazit info o knizeVolání sirény – Prokletí

Burdová, Michaela

Fragment, 2014

zobrazit info o knizePoselství jednorožců – komplet

Burdová, Michaela

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeSyn pekel - V moci démonů

Burdová, Michaela

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeSyn pekel – Vlčí krev

Burdová, Michaela

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeZáchrana Lilandgarie
Poselství jednorožců 3.

Burdová, Michaela

Fragment, 2009

zobrazit info o knizeKřišťály moci – Minotaurus

Burdová, Michaela

Fragment, 2012

zobrazit info o knizeKřišťály moci – Věž zkázy

Burdová, Michaela

Fragment, 2011

zobrazit info o knizeKřišťály moci – Hněv Pána ohně

Burdová, Michaela

Fragment, 2011

zobrazit info o knizeKřišťály moci – Zrada temného elfa

Burdová, Michaela

Fragment, 2010

zobrazit info o knizeStrážci dobra
Poselství jednorožců 1.

Burdová, Michaela

Fragment, 2011

Napsat komentář