Ukázka z knihy Dílnička U šesti pružinek

Obálka Dílnika u šesti pružinek.indd
Štědrý den je za dveřmi a čekání si můžete zpříjemnit čtením adventních příběhů. Seznámíte se například se svatým Mikulášem, skřítky a kouzlem dveřních zárubní. Navíc si můžete vymalovat adventní kalendář…

Knihu Dílnička u šesti pružinek od Jitky a Marka Hladkých
vydalo nakladatelství Grada v edici Pohádkové čtení.

Náš příběh se odehrál v době, kdy v dílničce U šesti pružinek se svou ženou a dvěma malinkými dětmi žil a pracoval ten nejhodnější skříteček, který se jmenoval Dobromílek.
Řeknete si, kdepak ta kouzelná dílnička U šesti pružinek je?
No přece jen několik kroků od potoka, kterému se od nepaměti říká Hostavický. Často tam lidé po setmění v malém lesíku vídají několik slabounkých světýlek. To jsou rozsvícené okeničky! A když se podíváte ještě o něco blíže, všimnete si, že z houštiny vyčnívá malý komínek, ze kterého se jemně kouří. To je neklamné znamení, že se tady, zamaskován houštím, spadaným listím a sněhem, nachází domeček, ve kterém žijí skřítci. A není to jen tak ledajaké bydlení. Přesně tady totiž stojí ta slavná dílnička U šesti pružinek! Je to jediné místo široko daleko, kde se ručně dělají postele pro všechny, kdo je potřebují.
Skřítci mají mnoho dílniček, o kterých se jen málo ví.
Lidé navíc ani netuší, že používají tolik věcí, které pro ně vyrobili právě skřítci!
Pomalu se stmívá. Dnes totiž začíná advent. Je první neděle adventní!
Skřítek Dobromílek se právě unaveně posadil. Rám postele už je hotový. Krásně voní severskou borovicí, ze které je celičký vyroben. Teď zbývá to nejdůležitější – udělat srdce celé postele. A tím je matrace. V ní se skrývají kouzelné pružinky, každá se šesti závity. „Zítra je taky den,“ usmál se Dobromílek. Ale to už k němu z kuchyně přibíhá malý Ma s maličkou Ji. Jejich maminka, paní Dobromílková, ještě v koutku dílničky došívá poslední polštářek.
Není to tak dávno, kdy Ma se sestřičkou Ji byli ještě miminka. Ale teď už se snaží Dobromílkovi v dílničce U šesti pružinek pomáhat. Oba totiž vědí, že za to bude večer odměna nejsladší. Ptáte se jaká? Přece pohádka!
Všichni se pohodlně posadili ke stolu, Dobromílek na něj postavil krásný adventní věnec a maličká Ji zajásala: „Adventní pohádky začínají!“

Tajemství adventního věnce

Na první neděli adventní napadl první letošní sníh. Stačilo pár sněhových vloček a dílnička U šesti pružinek, která je domovem našich skřítečků, byla přikrytá sněhovou peřinou. Jen kouřící komínek, vykukují cí zpod sněhu, prozrazoval, jak je u skřítečků teplo a útulno.
Adventní věnec, který Dobromílek postavil doprostřed stolu, nebyl ledajaký. Byl kouzelný!
„Na první adventní neděli zapalujeme první fialovou svíčku,“ usmál se na maminku, malého Ma a maličkou Ji Dobromílek.
„Ta je památkou na všechny, kdo předpověděli narození Ježíška,“ poučila dětičky maminka.
„První svíčka je dvoupohádková,“ dodal tajemně tatínek. Ale to už si vzal sirky, aby rozsvítil první svíčku. Děti zavýskly radostí.
Takové rozsvícení adventního věnce není vůbec jednoduchá věc. Nejdřív se všichni vzali za ruce a zavzpomínali na krásu minulých Vánoc. Na tu něhu a laskavost, kterou přinesly. A taky na dárky, které udělaly tolik radosti! Každý dárek totiž udělá nejvíc radosti tomu, kdo ho dává. Dát něco od srdce, to je ta nejúžasnější věc na světě! A to skřítečci z dílničky U šesti pružinek moc dobře věděli.
Dobromílek škrtl a přiblížil hořící zápalku ke knotu první adventní svíce. Teď! První adventní svíce je zapálená!
Místností se rozlila nádherná fialová záře. Byla jemná, ale vyčarovala v dílničce krásnou zimní pohádkovou atmosféru.
Kouzlo tohoto adventního věnce spočívalo v magické záři jeho svící. Malí skřítečci věděli, že všechny pohádkové postavy před nimi budou ožívat. Věděli, že pohádku nejen uslyší, ale že ji díky kouzelnému adventnímu věnci prožijí!
Každá pohádka se tak pro malé skřítečky stává dalším a dalším dobrodružstvím. Tak na co čekat? První adventní pohádka právě přichází!

—————

Podívejte se na další ukázku adventní příběhu.

————–

O autorech

Jitka Hladká společně s Markem Hladkým napsali několik knih, namátkou Velká pohádka o malé víle (ukázka), Magický autobus (ukázka) či Tajemství pergamenů (ukázka).


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDílnička U šesti pružinek
Adventní pohádky s omalovánkou

Hladká, Jitka – Hladký, Marek

Grada, 2017

Napsat komentář