Vyhrajte román o plavbě za zapomněním

Ian McGuire_Severni vody
Patrick Sumner doufal, že na velrybářské lodi mířící do Arktidy konečně najde ztracený klid a podaří se mu zapomenout na hrůzné vzpomínky z obléhání Dillí. Jenže plavba zdaleka nebude tak monotónní a idylická, jak očekával.

Pronásledován minulostí

Velrybářská loď pluje do Arktidy – nikoli však za velrybami.

Mladý Ir Patrick Sumner se během velkého indického povstání v roce 1857 zúčastnil jako vojenský felčar obléhání Dillí. Když se po propuštění z armády nechá najmout jako lodní lékař na velrybářskou loď plující do Arktidy, doufá, že během dlouhé monotónní plavby najde ztracený klid. Minulost ho však stále pronásleduje. Sumner navíc zjišťuje, že nastoupil na loď, která má nejspíš jiný cíl než lovit velryby, a že jeden z harpunářů je vychytralý sadistický vrah. Vytrhnou události na palubě Sumnera z apatie, do níž ho uvrhlo veškeré násilí a nespravedlnost, jichž byl v životě svědkem, a přimějí ho k činu?

Severní vody jsou román o civilizovanosti a barbarství a také o schopnosti jednat lidsky i za extrémních podmínek.

 

Severní vody

Autor: Ian McGuire

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Petra Johana Poncarová
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2017
ISBN: 978-80-7577-169-8

Přečtěte si více o knize Severní vody, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat krátkou ukázku, nebo přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Kost se úderu lehce poddá. Vzduchem se rozstříkne jemná sprška krve a ozve se zvuk podobný prasknutí mokré větvičky. Shetlanďan v bezvědomí přepadne dopředu a o dláždění si rozbije nos a vyrazí zuby. Než stihne Hester zakřičet, muž jí přiloží k hrdlu velrybářský nůž.
„Vykuchám tě jako tresku,“ pohrozí jí. Hester se na něj divoce zadívá a vzápětí zdvihne zaneřáděné ruce na znamení, že se vzdává.
Muž vybere Shetlanďanovi kapsy, vezme si peníze a tabák a zbytek odhodí. Kolem obličeje a hlavy se mu jako svatozář rozlévá kaluž krve, ale ještě pořád slabě dýchá.
„Musíme toho parchanta někam odtáhnout,“ ozve se Hester, „nebo budu v průseru.“
„Tak si ho odtáhni sama,“ odsekne muž. Cítí se lehčí než před chvílí, jako by se svět kolem něj rozšířil.
Hester se pokouší odtáhnout Shetlanďana za paži, ale je příliš těžký. Uklouzne na krvi a upadne na dláždění. Napřed se pro sebe zasměje, pak začne úpět. Muž otevře kůlnu na uhlí a za paty do ní Shetlanďana dovleče. (str. 14)

 

O autorovi

Ian McGuireIan McGuire (* 1964) pochází z Hullu a studoval na univerzitách v Manchesteru a ve Virginii. Je spoluzakladatelem Centra pro současnou literaturu při Manchesterské univerzitě. Věnuje se literární kritice i vlastní tvorbě. Jeho román Severní vody byl zařazen do širšího výběru na Man Bookerovu cenu pro rok 2016 i do žebříčku deseti nejlepších knih roku The New York Times Book Review. Připravuje se filmové zpracování.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Severní vody

Patricka Sumnera stále pronásleduje minulost a vzpomínky na násilí a nespravedlnost, kterých byl svědkem jako vojenský felčar při obléhání Dillí, mu nedají spát. Rozhodne se proto změnit prostředí, nechá se najmout na velrybářskou loď plující do Arktidy a doufá, že dlouhá plavba mu pomůže najít kýžený klid. Jenže tato domněnka se záhy ukazuje jako mylná, a to nejen proto, že loď má evidentně zcela jiný cíl než lov velryb. Přečtěte si, zda Patricka události, které se během plavby stanou, vytrhnou z letargie, nebo uvrhnou do ještě větší deprese.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Severní vody vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Severní vody
probíhá od 7. do 20. prosince 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Severní vody

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSeverní vody

McGuire, Ian

Host, 2017

Vyhrajte román o plavbě za zapomněním - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. mikewin mikewin napsal:

    kniha v pořádku dorazila – děkuji

Napsat komentář