Román o barbarství i lidskosti

Ian McGuire_Severni vody
Plavba do Arktidy rozhodně není tak poklidná, jak se z počátku mohla jevit! Dokáže se mladý lékař, jehož hrůzy indického povstání uvrhly do apatie, přimět čelit sadistickému vrahovi?

Velrybářská loď pluje do Arktidy – nikoli však za velrybami. Mladý Ir Patrick Sumner se během velkého indického povstání v roce 1857 zúčastnil jako vojenský felčar obléhání Dillí. Když se po propuštění z armády nechá najmout jako lodní lékař na velrybářskou loď plující do Arktidy, doufá, že během dlouhé monotónní plavby najde ztracený klid. Minulost ho však stále pronásleduje. Sumner navíc zjišťuje, že nastoupil na loď, která má nejspíš jiný cíl než lovit velryby, a že jeden z harpunářů je vychytralý sadistický vrah. Vytrhnou události na palubě Sumnera z apatie, do níž ho uvrhlo veškeré násilí a nespravedlnost, jichž byl v životě svědkem, a přimějí ho k činu? Severní vody jsou román o civilizovanosti a barbarství a také o schopnosti jednat lidsky i za extrémních podmínek.

 

Severní vody

Autor: Ian McGuire
Přeložila: Petra Johana Poncarová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-7577-169-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Severní vody vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Pohleďte na toho muže.
Vleče se z Clappisonova dvorku na Sykes Street a nasává vzduch obsahující spoustu pachů – terpentýn, rybí moučku, hořčici, grafit a obvyklý těžký ranní smrad moči z právě vylitých nočníků. Odfrkne si, přejede si rukou po krátkých štětinatých vlasech a narovná rozkrok. Přičichne si k prstům a pak je pomalu jeden po druhém olíže, aby z nich dostal i poslední zbytky a užil si všechno, za co zaplatil. Na konci Charterhouse Lane zabočí na sever do ulice Wincolmlee, jde kolem taverny De La Pole, kolem výrobny svíček z vorvaního tuku a kolem mlýna, kde se lisuje olej. Nad střechami skladiště vidí kývající se vrcholy hlavních a křížových stěžňů, slyší pokřikování přístavních dělníků a údery palice z nedalekého bednářství. Ramenem se otře o ohlazenou červenou cihlu, kolem proběhne pes a projede vozík vysoko naložený hrubě přitesaným stavebním dřevem. (str. 9)

 

Ohlasy

McGuire napsal román plný narážek a odkazů, který přesto působí originálně. Severní vody vyprávějí brutální příběh o boji a přežití, zasazený do filmově krásné krajiny.

Michiko Kakutani, The New York Times

Strhující a temně oslnivá kniha… Při čtení Severních vod máte pocit, jako by se v nějakém zapadlém přístavu potkali Joseph Conrad a Cormac McCarthy a vzájemně si dlouze a trpce vzdávali hold.

Colm Tóibín, autor románů BrooklynMistr

Tento melodramatický příběh potřísněný krví a močí příjemně kontrastuje se zdrženlivou prozaičností většiny současné literatury.

Robbie Millen, The Times

 

Ian McGuire

Ian McGuireIan McGuire (* 1964) pochází z Hullu a studoval na univerzitách v Manchesteru a ve Virginii. Je spoluzakladatelem Centra pro současnou literaturu při Manchesterské univerzitě. Věnuje se literární kritice i vlastní tvorbě. Jeho román Severní vody byl zařazen do širšího výběru na Man Bookerovu cenu pro rok 2016 i do žebříčku deseti nejlepších knih roku The New York Times Book Review. Připravuje se filmové zpracování.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSeverní vody

McGuire, Ian

Host, 2017

Napsat komentář