Zlaté české pohádky s krásnými ilustracemi

Marta Knauerova_Zlata kniha ceskych pohadek
Připomeňte si pohádky, které jste jako děti milovali. O třech neposlušných kůzlátkách, O veliké řepě, O Budulínkovi a spoustu dalších…

Začátkem října 2017 vydalo nakladatelství Edika knížku, se kterou se děti mohou zachumlat pod peřinu a pohádkově snít. Zlatá kniha českých pohádek, říkadel, básniček a hádanek je dílem Marty Knauerové, maminky dvou dcer, pro něž se snaží být i dobrou kamarádkou. Že píše laskavě, tajemně i hravě, o tom se můžeme přesvědčit právě v této nádherné knize plné obrázků talentovaného výtvarníka Atily Vöröse, jenž ilustroval např. také Hornické pohádky, knížku Karel IV. Staň se císařem! nebo různá cizojazyčná vydání Českých pohádek.

Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka5

Zlatá kniha českých pohádek je určena dětem od dvou let. Protože obsahuje jednoduché hádanky, básničky, říkadla, slovní doplňovačky, krátké i poměrně dlouhé příběhy, doporučila bych ji malým, ale i odrostlejším dětem. Koneckonců závěrečná pohádka O drakovi zabírá celých 57 stran (včetně celostránkových ilustrací) a je jako jediná rozdělena do několika kapitol. Obrázky, které ji doplňují a podtrhují strašidelnou atmosféru příběhu, jsou navíc poněkud drsnější než ilustrace u hádanek, básniček a kratších vyprávění. Sám text se mi pro malé děti nezdá příliš vhodný, spíše ho snad ocení starší a dospělí čtenáři, viz ukázky:

Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka1Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka2

Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka6

Hned na začátku knihy nalezneme dvě verze obsahu. V první jsou všechny příběhy poskládané za sebou tak, jak následují po jednotlivých stránkách. Pohádky, říkadla a hádanky jsou tu tedy smíchané dohromady. Stačí ale jen otočit a na další straně vidíme obsah, v němž jsou příběhy rozdělené do tří skupin – mezi pohádky, hádanky a slovní doplňovačky, básničky a říkadla.

Osobně hodnotím jako velké plus, že po jedné delší pohádce následuje vždy nějaká kratší nebo několik zábavných hádanek a básniček. Je to jistě osvěžující a příjemné jak pro děti, tak pro rodiče, kteří s nimi budou sdílet okouzlení z napínavých, něžných i humorných příběhů, stejně jako z neuvěřitelně věrohodných obrázků lidí i zvířátek. Postavičky jako by z knihy doslova vyskakovaly, vypadají skutečně jako živé a jsou tou nejhezčí ozdobou, která činí tuto bohatou sbírku pohádek vskutku výjimečnou.

Ne všechny pohádky končí šťastně (např. O koblížkovi), ale vždy je provází nějaké ponaučení. Zlé postavy, které škodí svému okolí, bývají zpravidla potrestány (O Červené Karkulce, O Smolíčkovi, Perníková chaloupka), ale ne pokaždé (Jak stařeček měnil, až vyměnil).

Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka7

Kdybych si měla vybrat, která pohádka se mi líbila nejvíce, patrně bych se dlouho rozhodovala mezi Princeznou na hrášku a vyprávěním O chytré Anynce. Obě pohádky jsou psány srozumitelným, a přitom čtivým způsobem, takže si u nich hezky odpočine i dospělý. Jsou vtipné a milé. Vystupují v nich výrazné ženské postavy, které svým důvtipem napraví rozmarné prince. V jiných příbězích zase zastávají stěžejní úlohu mužští hrdinové (např. O hloupém Honzovi). Spokojení budou i čtenáři upřednostňující pohádky o zvířátkách. Zlatá kniha českých pohádek má zkrátka pro každého něco.

Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka8Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka3

Zlata kniha ceskych pohadek_ukazka4

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlatá kniha českých pohádek
říkadel, básniček a hádanek

Knauerová, Marta

Edika, 2017

Napsat komentář