Vyprávění plné odboček

Vzdalena hvězda 1
Roberto Bolaño rozpracoval poslední příběh ze své knihy Nacistická literatura v Americe. Předložil tak čtenáři novou povídku, která představuje bajku o podvodném umělci, jenž místo jakékoli etiky dbal pouze na estetiku.

Útlý román Vzdálená hvězda vznikl rozpracováním posledního příběhu Nacistické literatury v Americe. Vypravěč líčí se směsí hrůzy a fascinace několik epizod ze života básníka, s nímž se seznámil počátkem 70. let na básnické dílně a pak se s ním znovu setkal až po Pinochetově puči – vlastně ne s ním, ale s jeho „vzdušnou poezií“, verši psanými na oblohu tryskami letadla. Pátrání po tom, kdo tento básník-válečný pilot vlastně je, co znamená umění pro život a kolik cizích životů je někdo svému svéráznému umění ochoten obětovat, tvoří páteř vyprávění plného odboček dalších příběhů. Kniha, považovaná literárními kritiky za jedno z nejpodstatnějších Bolanových děl, je bajkou nehodnou následování o podvodném umělci, jenž místo jakékoli etiky dbal pouze na estetiku, a další z variant Bolanova hledání podob moderního zla.

Ukázka z knihy

Ten večer jsme s Bibianem navštívili Boubelku Posadasovou. Na první pohled vypadala stejně jako vždycky, dokonce líp, činoroději. Neustále hyperaktivně pobíhala sem tam, což nakonec každému začalo lézt na nervy. Ji ze školy nevyhodili. Život jde dál. Musí se něco dělat (cokoli, třeba pětkrát za půl hodiny přemístit květináč, aby se člověk nezbláznil) a v každé situaci si najít něco kladného, to znamená řešit věci postupně, a ne všechny najednou, jak tehdy měla ve zvyku. A dospět. Ale brzy jsme zjistili, že Boubelčin problém je strach. (str. 45)

Vzdálená hvězda

Autor: Roberto Bolaño
Přeložila: Anežka Charvátová

Počet stran: 147
Vazba: vázaná
Formát: 130×230 mm
ISBN: 978-80-257-2053-0
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Vzdálená hvězda vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Roberto Bolaño (1953–2003) je místem narození Chilan, ale dobu zásadní pro své literární zrání prožil v Mexiku, dospělost pak ve Španělsku. Psal poezii i prózu v nezřízeném množství. Po útlejších knihách Nacistická literatura v Americe (1996) a Vzdálená hvězda (1996) Bolaña proslavil zejména román Divocí detektivové (1998), který získal řadu cen (Herralde, Rómulo Gallegos aj.), byl přeložen do mnoha jazyků a nyní se chystá i jeho filmová verze s mexickou hvězdou Gaelem Garcíou Bernalem v hlavní roli.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzdálená hvězda

Bolaňo, Roberto

Argo, 2016

Napsat komentář