Psaní a čtení

Daniel Cechura_Psani a cteni
Dnes trochu vybočím ze svého zajetého schématu a pojmu svůj příspěvek trochu vážněji. Proč vlastně píšu a koho tím chci ohromit? Tuto otázku mi neustále pokládá můj dvaadevadesátiletý předek, otec. Já odpověď znám. Jsem sebestředný narcis toužící po obyčejném lidském smíchu.

Když chcete psát, musíte vědět co. Všeobecně vžitý názor, že v podstatě již vše bylo napsáno, nesdílím. To, co píšu já, jistě napsáno nebylo. Dále je nutné vědět jak. Snažím se situace, kterých se buď přímo účastním, či mi je někdo poví, převést z poslouchané do psané formy. Chci se co nejvíce přiblížit klasické němé filmové grotesce. Do jaké míry se mi to nedaří, vědět nechci. Můj exšvagr právem tvrdí, že nesnáším kritiku. Jenže ukažte mi někoho, kdo si v ní lebedí. Vím, že samochvála zapáchá, ale já si na ten smrádek už docela zvykl.
Když tedy víte, co a jak napsat, sednete a napíšete to. Hle, kniha je na světě. Zatím jen rukopis. Ještě seženete někoho, kdo vám k tomu případně nakreslí nějaké obrázky, a vzhůru za nakladatelem. Ouha. Nakladatelé jsou tu proto, aby vydávali knížky. Bohužel, zrovna ne tu vaši. Tak si založíte vlastní knižní nakladatelství. Žádný problém, pár úřadů, notář, IČO, bankovní účet a Pohádkov s.r.o. je na světě. Proč zrovna Pohádkov? Proto. Já mám k tomuto účelu velmi vhodného syna, který působí jako IT a vyzná se i v účetnictví a knižní grafice.
Kniha je připravena k tisku. Najdete si vhodnou tiskárnu. Tam ji pošlete, po schválení grafikem zaplatíte fakturu a do 14 dnů vám ji přivezou hotovou až domů. Máte tedy doma, řekněme, 1000 výtisků. Co s nimi?
Nu, na to jsou tu distributoři. U nás tento trh ovládají hned tři největší. Distributor si vezme od vás od 55 do 65 % z prodejní ceny knihy. Trochu matematiky. Když nemáte udělaný na knize takzvaný lom, zařídí ho tiskárna. Což rozpočet za tisk dost zvedne. Jeden výtisk pak přijde třeba na 90 Kč, doporučenou prodejní cenu stanovíte na 200 Kč. Distributorovi dáte 120 Kč a vida, vám zbyde 80. Tak si do své banky doplatíte 10 Kč za každou jednu knihu a jste na svých. Kšeft jako noha. Nezbývá než distributora ze hry vyloučit.
No nic, tak to nabídnete knihkupectvím sami. Čas máte a nohy taky. Ke svému překvapení zjistíte, že velké knižní obchody berou knihy jen od distributorů. Nic se neděje, jsou tu i malá knihkupectví.
Řeknete si, že nejlepší je stejně určitě osobní kontakt, a knížku přinesete prodejci představit osobně. Jistě to od vás rádi vezmou do komisního prodeje. Což znamená, že knihu zaplatí, až když ji někdo koupí. Tak přece knihkupci nic neriskují. Když se dílo neprodá, tak ho vrátí. Ale tak to není. Až na malé a většinou velmi milé a příjemné výjimky, a to musím přímo jmenovat, v Čáslavi.
Teď už přímo jmenovat nechci. Třeba jsem se setkal s názorem, že to nikoho bavit nebude, doktorské historky jsou už pasé a kniha sama není dostatečně tlustá a vázaná do pevného obalu a knihkupkyně své zákazníky zná a ví, co se čte. Byl tam jeden starší pán, který se chtěl honem naučit španělsky. Dělají prý s manželku letos Malagu a odlétají za 14 dnů. Prodala mu velký Španělsko-český slovník. Ten se bude v Malaze, až si půjde koupit buřta, hodit. To jinde se se mnou majitelka nebavila vlastně vůbec. Připomněla mi onu scénku z Pošťácké pohádky Karla Čapka, jak si na poště skřítek přiloží obálku na čelo a hned pozná, co je v ní napsáno. Ona si ji ani nikam přikládat nemusela. Podívala se, mávla rukou a se slovy: „Eh, tohle ne, knihy už neprodáváme, nikdo je nekupuje“, odkráčela.
Pokud se tedy nenajdou zájemci z řad čtenářů Klubu knihomolů, stanu se novodobým Koniášem a knihy skončí na hranici. No co, mistr Jan Hus tam skončil taky a jak je slavný. Ale nikdo ho nečte.

Daniel Cechura_Psani a cteni2


Daniel Čechura

Daniel Cechura2Daniel Čechura (* 1953) je zubní lékař ve výslužbě a autor povídek ze života, které vydává v květnu 2017 ve sbírce Čeho se bojí zubař. Narodil se v Praze, vyrůstal na Žizkově. V Kutnohorsku, jeho oblíbeném kraji, tvořili nejlepší čeští spisovatelé, mj. Jaroslav Vrchlický, Josef Kajetán Tyl, Karel Havlíček Borovský a nyní také sám Daniel Čechura. V roce 2009 vydal knížku pro děti Pohádkov, v současnosti připravuje k vydání její volné pokračování s názvem Školákov. Na podzim 2016 založil se synem rodinnou společnost Pohádkov s.r.o. a Galerii Pohádkov. Více informací naleznete na stránkách www.pohadkov.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádkov

Čechura, Daniel

Agentura KRIGL, 2009

zobrazit info o knizeČeho se bojí zubař

Čechura, Daniel

Pohádkov s.r.o., 2017

Napsat komentář