Originální myšlenky Jana Masaryka

hovory-s-janem-masarykem-perex
Viktor Fischl působil jako sekretář Jana Masaryka a možná i právě díky tomu se zrodila jeho kniha, v níž shrnul myšlenky tohoto politika, jehož život tragicky skončil v roce 1948. Za dobu, co se znali, stihli probrat mnoho různých témat, a Fischlovi se podařilo zachytit kus masarykovského ducha.

Významný český spisovatel a diplomat Viktor Fischl je kromě svých románů a povídkových sbírek i autorem pozoruhodné knihy s názvem Hovory s Janem Masarykem. Nejedná se o rozhovor v pravém slova smyslu, ale spíše o originální a věrné zachycení jeho myšlenek. Ze stránek na čtenáře dýchne kus masarykovského ducha, jeho slova, věty a uvolněná lidová mluva, přesně tak, jak ji Jan Masaryk rád používal.
Kniha vznikala za druhé světové války v Londýně, kde byl Viktor Fischl Masarykovým sekretářem, a končí pár týdnů před Masarykovou smrtí. Po odchodu z Československa rozřadil Viktor Fischl po mnoho let shromažďovaný materiál do několika oddílů podle témat a takto uspořádaná kniha vyšla poprvé v roce 1952 hned ve dvou vydáních v češtině: v Izraeli (Izraelské listy, Tel-Aviv) a v USA (Kruh přátel československé knihy, Chicago). V Československu vyšla kniha poprvé až v roce 1991.

Ukázka z knihy

O svobodě
Není to náhoda, že hned první z mých poznámek o rozhovorech s Janem Masarykem obsahuje pasáž o svobodě. Bylo to během mé první návštěvy v Masarykově londýnském bytě v Kensingtonu – předtím jsme se setkávali vždy jen na vyslanectví – a ačkoliv Masaryk nebyl nikdy formální, ve svém bytě mluvil ještě nějak volněji. Seděli jsme před krbem, upíjeli jsme ze sklenice whisky a bylo víc než přirozené, že jsme mluvili o Anglii. Začali jsme ovšem politickou situací, ale brzy se náš hovor obrátil na základní ideje, z nichž Anglie vyrostla.
„Tohle je šťastná země,“ řekl Masaryk. „Náramně. Tady můžete jít po ulici a křičet: Chamberlain je vůl! Nikdo si vás ani nevšimne. Většina lidí s vámi bude souhlasit. Někteří nebudou souhlasit, ale nikomu nenapadne pochybovat o vašem právu na to, abyste řekl, co si myslíte. Tady, kamaráde, můžete veřejně vyzvat ministerského předsedu, aby vám políbil p… Nejvýš k vám přijde policajt a požádá vás: Pane, přestaňte laskavě mluvit o p…, tamhle jsou malé děti. Tohle v Rusku není.“ Od té první příležitosti se téma svobody objevuje znovu a znovu v mých poznámkách o hovorech s Janem Masarykem. (str. 25–26)

Určitě se nezapomeňte podívat na naši reportáž zachycující uvedení této knihy.

Hovory s Janem Masarykem

Autor: Viktor Fischl

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-372-4
Doporučená cena: 240 Kč

 

 

Knihu Hovory s Janem Masarykem vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Viktor Fischl (1912–2006) byl český a izraelský básník, prozaik, překladatel a publicista židovského původu. Po rozčarování z událostí po Mnichovské dohodě se roku 1938 rozhodl s rodinou emigrovat do Londýna, kde začal pracovat pro zahraniční odboj a exilovou vládu. Právě zde se setkal s Janem Masarykem, který mu nabídl práci na ministerstvu zahraničí. K sobě na ministerstvo si jej Masaryk vzal i po válce roku 1947. Od jejich setkání až po Masarykovu smrt si Viktor Fischl vedl záznamy jejich rozhovorů, které posléze zpracoval do knihy Hovory s Janem Masarykem. Po komunistickém převratu a smrti svého přítele si již nemohl být jistý, co se s ním stane, rozhodl se proto emigrovat do právě vznikajícího Státu Izrael, kde později vstoupil do diplomatických služeb. Po převratu v roce 1989 se vrátil do Československa, kde získal řadu ocenění, mimo jiné Cenu Jaroslava Seiferta za celoživotní dílo či později cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky.

Zdroj informací: tisková zpráva nakladatelství Garamond


Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHovory s Janem Masarykem

Fischl, Viktor

Garamond, 2017

Napsat komentář