Mnich a filozof spojili své síly

Svet bez Boha 1
Mnich a filozof našli společné téma, a to přínos ateismu k prohloubení křesťanské víry. Oba se shodli, že víra je schopná v krizi zrát a překonat ateismus. Čtenář v knize nalezne nejen jejich odpovědi na spirituální otázky, ale též dvě meditace, a to zamyšlení Halíka nad výrokem Nietzscheho a reflexi Grüna nad kázáním apoštola Pavla.

Benediktinský mnich Anselm Grün a český filozof náboženství Tomáš Halík, kteří patří k nejčtenějším autorům současné spirituální literatury v Evropě, napsali společnou knihu. V ní se z různých úhlů, daných též rozdílným typem životního příběhu a prostředí, v němž vyrůstali, zamýšlejí nad možným přínosem ateismu pro prohloubení křesťanské víry. Rozlišují různé druhy náboženskosti a různé druhy nevíry. Zaměřují se především na „ateismus bolesti“, jemuž konfrontace s tragikou a složitostí dnešního světa nedovoluje nekriticky přijmout tradiční pojetí Boha jako všemocného režiséra světa, ale také na „apateismus“ – dnes rozšířenou lhostejnost nejen vůči náboženství, nýbrž i vůči otázkám, které vznáší víra. Shodují se v názoru, že živá víra v krizích zraje a je schopna „obejmout“ a integrovat i onu zkušenost, z níž vyrůstal kritický ateismus.
Paralelní odpovědi obou autorů na zásadní spirituální otázky dnešního světa a jejich společný rozhovor rámují dvě meditace – nejprve úvaha Tomáše Halíka nad výrokem Fridricha Nietzscheho „Bůh je mrtev“ a na konci reflexe Anselma Grüna nad kázáním apoštola Pavla o neznámém bohu na athénském Areopagu.

Podívejte se na naši reportáž ze křtu knihy.

Svět bez Boha

Ateismus jako druh náboženské zkušenosti
Autoři: Anselm Grün, Tomáš Halík

Počet stran: 222
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7422-524-6
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Svět bez Boha vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorech

Anselm Grün, žák teologa Karla Rahnera, je mnich benediktinského opatství Münsterschwarzach a autor světových bestsellerů v oblasti duchovní literatury. Je inspirován tradicí pouštních otců a benediktinské spirituality a hlubinnou psychologií C.G. Junga. Kromě své bohaté literární činnosti pořádá přednášky a duchovní cvičení v různých částech světa.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny

Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D. (1948) je vzděláním filozof, sociolog, teolog a religionista. Držitel Templetonovy ceny za rok 2014. Za totality činný v náboženském a kulturním disentu, nyní profesor Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, farář Akademické farnosti v Praze a prezident České křesťanské akademie, člen Evropské akademie věd a umění. Po roce 1989 podnikl studijní a přednáškové cesty po všech šesti kontinentech, byl hostujícím profesorem mimo jiné na univerzitách v Oxfordu, Cambridge a Harvardu. Je nositelem významných mezinárodních ocenění včetně Ceny kardinála Königa, Ceny Romano Guardiniho, čestného titulu Člověk smíření a Rytířského řádu za zásluhy od prezidenta Polské republiky. Jan Pavel II. ho jmenoval konzultorem Papežské rady pro dialog s nevěřícími a Benedikt XVI. monsignorem (čestným papežským prelátem). Jeho knihy a články vycházejí ve významných nakladatelstvích v řadě zemí. Za knihu Vzdáleným nablízku obdržel Cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy za rok 2009/2010.

Zdroj informací: Nakladatelství Lidové noviny


Nakladatelství Lidové noviny je české nakladatelství, které se specializuje především na knihy z oborů historie, sociálních a přírodních věd a jazykovědy. Vydává také životopisy a beletrii. V produkci nakladatelství vychází také kulturně historická revue Dějiny a současnostNakladatelství vydává knihy ve více než dvou desítkách edic. Mezi kmenové autory nakladatelství patří mimo jiné Tomáš Halík, Dušan Třeštík či Josef Žemlička.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět bez Boha
Ateismus jako druh náboženské zkušenosti

Grün, Anselm – Halík, Tomáš

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

Napsat komentář