Kdo je vrahem?

Vrah
Vrahem může být kdokoli. Možná je to váš přítel, za kterého byste i dýchali. Možná je pachatelem nějaký přízrak, zjevení z jiných dimenzí. A nebo někdo úplně jiný. Někdo, kdo měl touhu usmrcovat vepsanou ve hvězdách…

Bránila svého přítele, když ho obvinili z vraždy. Bránila to tak dovedně, že mu pomohla získat zpátky svobodu. Za svého milovaného Dannyho by dala ruku do ohně. Alespoň do doby, než přišla o svou vlastní dceru…

Danny je ve vězení, protože ho na základě pochybných důkazů odsoudili za vraždu nevlastní dcery. Morgan ale ví, že je nevinný. Její milovaný Danny by přece neublížil ani mouše. Sama mu pomáhá, aby se jeho případem zabýval odvolací soud a Danny se znovu dostal na svobodu. Jenže pak beze stopy zmizí její vlastní dcera a Morgan musí čelit mučivé nejistotě: Co když se fatálně zmýlila? Mohla by její životní láska nakonec přece jen být nelítostným vrahem.

Stín pochybnosti

Autor: Simon Booker
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7306-904-9
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Stín pochybnosti vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka

Devět dní před tím, než se její dcera ztratila, se Morgan Vineová už potřiadvacáté vypravila do věznice Jejího Veličenstva Dungeness. Věděla, že ji dozorci mají za naivku a utahují si z ní (Čtenářský kroužek! Za krásnější svět!), ale bylo jí to jedno. Nikdy se ani nezmínila o skutečném důvodu, proč udržuje kontakt s mužem usvědčeným z vraždy.
„Nevypadáte jako nějaká víla dobrodějka.“
Morgan se rozhodla brát bachařovu poznámku jako kompliment. Trpělivě čekala, než ji pohledem přejede od hlavy k patě, přes odřenou koženou bundu, přiléhavé džíny a vysoké kozačky.
„Plánuju tady hromadný útěk,“ usmála se. „Ten čtenářský kroužek je zástěrka.“
Zamračil se. „Víte, doufám, že napomáhat k útěku z vězení je těžký zločin…“
„A to mi říkáte až teď?“

————————————————

Les sebevrahů Aokigahara je, jak už sám název napovídá, čistokrevný horor. Zneklidňující a matoucí. Kdo je člověk a kdo zjevení?

Strhující hororový román, ve kterém se jednoduchá exkurze do míst kde „údajně“ straší, promění v noční můru, když lidé začnou umírat nápadně nepřirozeným způsobem.

I když se jedná o horor, je autorův přístup k příběhu velmi promyšlený, postupně vytváří napětí a zneklidňující prostředí. Nikdo si není jistý tím, zda neviditelný padouch je člověk, nebo zjevení, či zda jsou prostě oběťmi nešťastných okolností.

Les sebevrahů Aokigahara

Autor: Jeremy Bates
Přeložil: David Sajvera

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7505-661-0
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Les sebevrahů Aokigahara vydanou nakladatelstvím XYZ si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Terén v lese byl dost neschůdný, a postupovali jsme proto velmi pomalu. V chůzi nám nebránil ani tak hustý porost stromů a keřů jako spíš samotný povrch země. Každých pár metrů jsme museli přelézat spadlé kmeny, uschlé větve a vulkanické skály. Kdykoli jsem se při jejich překonávání snažil chytit nějakého mladého stromku, vytrhl se i s kořeny ze země, jako kdyby byl zasazený v másle. Jak se ukázalo, nejnebezpečnější přitom byla rozsáhlá síť lávových kráterů pod našima nohama. Dvakrát jsme se dostali do oblasti, kde ztuhlé, ale porézní magma pod váhou stromu nevydrželo.

————————————————

Jana, učitelka angličtiny, je hlavní hrdinkou nové knihy nejoceňovanější polské autorky současnosti. V thrilleru Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých hrají významnou roli hvězdy, básně Williama Blakea a několik nevysvětlených vražd.

Román Olgy Tokarczukové by bylo možno označit za „morální thriller“. Hlavní hrdinkou příběhu je Jana Dušejková, stavební inženýrka, která si musí vydělávat na živobytí jako učitelka angličtiny na škole v Kladské kotlině na česko-polském pomezí. V zimě pracuje také jako správkyně letních bytů. Její vášní je astrologie a nadevše miluje zvířata. Snaží se jim všemožně pomáhat a chránit je, bojuje proti lidem, kteří jim ubližují. Varuje před nerozvážným ničením přírody, vidí lidské osudy vepsané do hvězd. Patří k okruhu nadšených čtenářů anglického básníka Williama Blakea (název knihy je citát z jeho básně). Jednoho dne je Janin soused nalezen mrtvý. Následuje další vražda a pak další… Pytláci i významní členové společnosti záhadně umírají. Jen zvířata jsou němými svědky. Hrdinka o těchto vraždách něco ví, policie ji však neposlouchá, jenže Jana Dušejková dokáže číst ve hvězdách…

Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých

Autorka: Olga Tokarczuková
Přeložil: Petr Vidlák

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7577-066-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Na okamžik jsem oněměla, beze slova si nazula vysoké boty do sněhu a oblékla první svetr, který jsem našla na věšáku. Sníh venku se v kuželu světla dopadajícího z lampy na verandě měnil na pomalou zimní sprchu. Mátoha stál mlčky vedle mě, vysoký, štíhlý, kostnatý jako postava načrtnutá několika tahy tužky. Při každém pohybu z něj padal sníh jako z koblihy posypané cukrem.

O autorce

Olga Tokarczuková (* 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Mezinárodního úspěchu dosáhla svou třetí knihou Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou Nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007; česky Host 2008) a Knihy Jakubovy (2014) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Podle morálního thrilleru Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010) natočila režisérka Agnieszka Hollandová celovečerní film.

Zdroj: Host


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce oslovila? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých

Tokarczuková, Olga

Host, 2017

zobrazit info o knizeLes sebevrahů Aokigahara

Bates, Jeremy

XYZ, 2017

zobrazit info o knizeStín pochybnosti

Booker, Simon

Pavel Dobrovský – BETA, 2017

Napsat komentář