Jak přežít v Brazílii

Brazilie
Blíží se léto a s ním i období dovolených a navštěvování zahraničních a exotických destinací. Pokud se chystáte do Brazílie, neměli byste opomenout dnešní knižní tip. Nejedná se o klasického průvodce, ale o kombinaci humoristického vyprávění, konverzační příručky a slovníku. 

Humoristická knížka, která je současně užitečnou konverzační příručkou a učebnicí, jak překonat nedorozumění způsobená portugalským jazykem i kulturní odlišností temperamentních Jihoameričanů. Autor je zkušeným cestovatelem, který Brazílii pravidelně navštěvuje jako obchodník, ale země a hlavně její obyvatelé mu učarovali. O svých zábavných i trpkých zkušenostech s poznáváním brazilských obyčejů píše několik let blog www.tudobem.cz.

Ukázka z knihy

Kapitola 5. O dvou zázračných fintách, která vás (skoro) ze všeho vytáhnou

Možná mě nyní v duchu kamenujete. Právě jsem vám s lehkostí oznámil, že Brazilci neustále komunikují, a zároveň, že toho vesměs nejsou schopni jinak než v plynné portugalštině. Co s tím, pokud cizí jazyky nejsou zrovna vaším šálkem kávy?

Řešení existuje! A je překvapivě snadné. Vezměte do hry neverbální komunikaci: na 50 % všeho, co kdy budete v Brazílii potřebovat sdělit, vám ve skutečnosti bude stačit jediné gesto. Je to palec zvednutý nahoru. Nemusíte říkat vůbec nic, natažená ruka s palcem slouží jako pozdrav, jako otázka „jak se máš?“ a zároveň i odpověď „mám se dobře“ ve všech možných variantách. Dále jako poděkování, jako omluva (že jste ze sebe nic nevydolovali) i způsob rozloučení. Budete překvapeni, kolik situací takto vyřešíte s přehledem a bravurou!

Druhou fintou s podobně silným efektem je použití dalšího velmi přirozeného, a často nedoceňovaného nástroj komunikace – úsměvu v kombinaci s očním kontaktem. Povšimněte si, že čím míň daný Brazilec umí anglicky, tím víc se zpravidla na vás usmívá. Brazilci se dovedou usmívat a totéž velmi ocení u druhých.

Ohlasy na knihu

Knihu doporučuji i všem milovníkům a znalcům Brazílie. Já osobně si ji ale do knihovny nedám. Bude totiž pořád ležet někde při ruce, aby co chvíli zaháněla mé saudade (stýskání po Brazílii – viz varování v knize č. 3) a roztahovala můj úsměv, kdyby měl náhodou v Čechách tendenci trochu se smršťovat…

– David Koubek, zpravodaj Českého rozhlasu v Brazílii a Jižní Americe (2014–2016)

Brazílie – Návod k použití

Autor: Pavel Šembera

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 125×230 mm
ISBN: 978-80-86652-58-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

 

Knihu Brazílie – Návod k použití vydalo nakladatelství Titanic.

O autorovi

Pavel Šembera pracuje v zahraničním obchodně se zaměřením na Latinskou Ameriku, zvláště na Brazílii. Pomáhá českým exportním firmám vytvořit dlouhodobá partnerství na brazilském trhu. Směrem do České republiky se zaměřuje na dovoz vybraných produktů brazilské gastronomie. V Brazílii je mu nejbližší město Bataypora, kde se ve spolupráci s tamními českými krajany podílí na realizaci projektů, jakými jsou například turistické značení nebo hudební výuka s českými nástroji. Vede kurzy a přednášky a píše jazykově-kulturní blog o Brazílii a brazilské portugalštině.


TITANIC-logoTitanic je malé nezávislé nakladatelství z Prahy (zal. 1991), specializované na obrazové knihy o architektuře. Jako jedno z mála v ČR vydává též knihy s iberoamerickou tematikou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrazílie – Návod k použití

Šembera, Pavel

Titanic, 2017

Napsat komentář